Bu talepler, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) başkanlarının katılımıyla gerçekleşen bir panelde Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane’ye iletildi.
Turizmde Yükselen Beklentiler
Tarsus’ta düzenlenen "Yeni Yüzyılda Ekonomi" paneline katılan iş dünyası liderleri, havalimanının tamamlanmasının ardından direkt uçuşların başlatılmasının, bölgenin turizm potansiyelini arttıracağını vurguladı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, bölgedeki turizm faaliyetlerinin canlanması için doğrudan uçuşların büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Çakır, ayrıca nitelikli turistlerin bölgeye çekilmesi adına yapılacak tanıtım çalışmalarına da ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Yardımcısı Cem Bucuge ise, fuar ve organizasyonlar için bölgeye doğrudan uçuşların sağlanmasının şart olduğunu söyledi.
Pegasus’tan İşbirliği Sözü
Panelde söz alan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, direkt uçuş talebine sıcak baktıklarını belirterek, "Bu tür seferlerin başlatılması, bölgenin tanıtımı için önce hep birlikte bir strateji belirlememizi gerektiriyor. Hangi pazarlarla işbirliği yaparak bölgeyi öne çıkarabiliriz, bunu planlamalıyız. Talep arttıkça, uçuşların başlaması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Nane, bölgenin turizm potansiyelinin çok yönlü olduğunu, tarih, doğal güzellikler, sağlık, gastronomi ve alışveriş gibi alanlarda güçlü bir altyapıya sahip olduklarını belirterek, "Çukurova bu 7 başlıkta da güçlü, hedefe ulaşmak için bir sebep yok" dedi.
2025 İçin Ekonomik Beklentiler
Panelde yapılan diğer bir konuşma ise Türkiye'nin ekonomik durumu ve 2025 yılına ilişkin öngörüleri üzerineydi. Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, kurlarda büyük bir değişiklik beklenmediğini, faizlerde ise 2025’in başında bir indirim yapılabileceğini belirtti. Güldağ, enflasyonun ise 2025’te yüzde 30'un altına inmesinin zor olduğunu ifade etti. Ayrıca, çevresel ürün ihracatındaki artışa dikkat çekerek, Tarsus'un bu alanda neler yapabileceğini tartışmanın önemli olduğunu söyledi.
Üretim ve Pazar Çeşitlendirmesi Önerisi
Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, iş dünyasının sürdürülebilirliği için üretim yerleri ve pazar çeşitliliği önerisinde bulundu. Tekstil sektöründeki maliyet baskılarına örnekler veren Munyar, Türk firmalarının uluslararası pazarlarda denge sağlayarak başarı elde ettiğini vurguladı. Ayrıca marka oluşturmanın zorluklarına da değinen Munyar, bunun yerine mevcut markalar ve pazarlar satın alınarak daha hızlı bir başarıya ulaşılabileceğini söyledi.
Mersin'in, Avrupa’ya direkt uçuşlar talebinin, bölgedeki turizm, ticaret ve ekonomi için yeni fırsatlar yaratabileceği vurgulandı. Bölge temsilcilerinin işbirliği çağrısı, bölgesel kalkınmanın hızlanmasına zemin hazırlayacak gibi görünüyor.
Mersin Portal-Haber Merkezi