Baro, bu özel gün vesilesiyle Cumhuriyet Alanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin Barosu Başkanı Avukat Gazi Özdemir’in yaptığı açıklamada, baronun 100 yıllık geçmişi ve günümüzde karşılaşılan mesleki sorunlara dair önemli mesajlar verildi.
Mersin Barosu’nun 100 Yılı
Avukat Gazi Özdemir, Mersin Barosu'nun kuruluşundan bugüne kadar geçen süreyi değerlendirerek, "1924’te 16 avukatla kurulan Mersin Barosu, bugün Türkiye’nin 8. büyük barosu olmuştur. Şu anda 3711 aktif avukatımız ve 172 stajyer avukatımız var," dedi. Ayrıca, Mersin Barosu’nun Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Özdemir, baronun hem hukuk alanındaki eğitimiyle hem de topluma sunduğu projelerle örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Özdemir, Mersin Barosu’nun, Baro pulu uygulamasını ilk kez başlatan baro olduğunu ve bu uygulamanın tüm barolar tarafından benimsenerek yasalaşmasının sağlandığını belirtti. "Baroların ve avukatların ekonomik anlamda gelir elde etmesini Mersin Barosu'na borçluyuz," dedi.
Cumhuriyet Değerlerine Bağlılık
Mersin Barosu’nun 100 yıllık varlığını, Cumhuriyet değerlerinden ve hukukun üstünlüğünden taviz vermemeye borçlu olduğunu belirten Başkan Özdemir, “Baromuz, kişi hak ve özgürlüklerini savunmaya devam ederek, her zaman hukukun üstünlüğü ilkesini ön planda tutmuştur. 100 yıllık varlığımızı, meslektaşlarımızla olan birlik ve dayanışmamıza, verdiğimiz kaliteli eğitimlerle geleceğe binlerce hukukçu yetiştirmeye borçluyuz,” şeklinde konuştu.
Avukata Yönelik Saldırılara Dikkat Çekildi
Özdemir, avukatların mesleki faaliyetleri sırasında karşılaştıkları şiddet ve saldırılara dikkat çekti. "Avukata yapılan her saldırı, aslında halkın adil yargılanma hakkına yönelik bir saldırıdır," diyen Özdemir, meslektaşlarının soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmalarının yanı sıra fiili ve sözlü saldırılara uğradığını belirtti. Özdemir, "Saldırganların tutuksuz yargılanması, bu şiddet olaylarının artmasına sebep olmaktadır. Ülke yöneticilerinin, avukata yönelik şiddeti önlemek için acilen harekete geçmesini istiyoruz," ifadelerini kullandı.
Hukuk Fakültelerinde Eğitim Kalitesinin Artırılması Talebi
Özdemir, Türkiye'de hukuk fakültelerinin sayısının arttığını, ancak bu durumun eğitim kalitesinin düşmesine neden olduğunu söyledi. "Kalitesiz eğitim veren hukuk fakültelerinin kapatılmasını talep ediyoruz," diyerek, mesleki kalitenin artırılabilmesi için eğitimde daha fazla denetim ve reform yapılması gerektiğini vurguladı.
100 Yılın Ardından Yeni Hedefler
Mersin Barosu, 100 yıl boyunca hukukun ve adaletin savunucusu olmuş bir kurum olarak, önümüzdeki yıllarda da meslektaşlarının haklarını savunmaya ve topluma katkı sunmaya devam edecek. Mersin Barosu’nun 100. yıl dönümü kutlamaları, sadece geçmişin bir değerlendirmesi değil, aynı zamanda geleceğe yönelik önemli hedeflerin ve toplumsal sorumlulukların da bir hatırlatması oldu.
Mersin Portal-Haber Merkezi