banner308

Mersin'de Müteahhitler Kentsel Dönüşüm İstiyor

​​​​​​​Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahallelerde deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Kentsel dönüşüm Mersin’in de gündemine gelmeli!” dedi.

Mersin'de Müteahhitler Kentsel Dönüşüm İstiyor

​​​​​​​Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahallelerde deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Kentsel dönüşüm Mersin’in de gündemine gelmeli!” dedi.

17 Ağustos 2022 Çarşamba 12:52
Mersin'de Müteahhitler Kentsel Dönüşüm İstiyor


Türkiye’de büyük yıkıma yol açan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23’üncü yıldönümü nedeniyle açıklamada bulunan MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, hayata geçirilen düzenlenmelere rağmen Türkiye’nin de Mersin’in de hala depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığını belirtti.

“GÖLCÜK DEPREMİ BİR MİLAT OLDU”

MERYAP Başkanı Ekinci, Türkiye’nin, Dünya’da meydana gelen depremlerin yaklaşık yüzde 20 – 25’inin oluştuğu bölgenin en tehlikeli kesiminde yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Geçmiş yıllarda yaşanan depremlerde, kaçak ve denetimsiz yapılardan dolayı çok sayıda can kaybının olması, deprem tehdidi karşısında inşaat sektörünü öncelikli sektör haline getiriyor. Bu nedenle depreme karsı alınabilecek önlemlerin başında güvenli yapılar inşa etmek geliyor. 23 yıl önce yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Marmara depremi, Türk inşaat sektöründe profesyonelliği ve yeniden yapılanmayı beraberinde getirdi. İnşaat firmaları kurumsallaşırken, yasalarla denetimler ve yaptırımlar artırıldı. Eski ve dayanıksız yapıların yerini yeni binalar almaya başladı, fakat yine de tüm bunlar olası bir depreme hazırlanmak için yeterli görülmüyor.”

“HER ŞEYİMİZİ EMANET ETTİĞİMİZ EVİMİZİ NASIL SORGULAMADAN ALABİLİRİZ?”

Türkiye’de riskli yapı sayısının hala oldukça fazla durumda olduğunu belirten Nesim Ekinci, konut tercihinde daha bilinçli ve dikkatli olmasının önemine değinerek, “Deprem konusunda sorumluluk yapı sahibinden, yapı müteahhidine, yapı denetim kuruluşları ve denetçilerden tüketiciye kadar hepimizindir. Vatandaşlar, konut tercih ederken, dış cephe estetiği, mutfağı, banyosundan, büyüklüğünden ziyade binanın yapı kalitesini ve malzeme kalitesini sorgulamalıdır. Deprem gerçeğinde yaşadığımız ülkemizde bildiğimiz bir riskte hayatımızı, ailemizin canlarını nasıl şansa bırakabiliriz?

Bugün, nasıl alacağınız bir arabanın can güvenlik unsurları, markası, sektördeki yeri sizler için ne kadar önemliyse oturacağınız evinde dayanaklılığı, depreme karşı güvenliği, firması da bir o kadar önemli olmalıdır. Bu nedenle tüketiciler, markalaşmış, yıllardır sektöre emek vermiş ve bu sektöre yatırım yapmayan devam eden güvenilir inşaat şirketlerinin projelerini tercih etmeleridir” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM MERSİN’İN DE GÜNDEMİNE GELMELİDİR!”

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, öte yandan özellikle Yenişehir ve Akdeniz gibi kentin büyük ilçelerinde 50-60 yıllık hatta daha fazla ömre sahip ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız evlerin yoğun olduğu mahallelerde deprem odaklı kentsel dönüşümü hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci açıklamasını, “Türkiye’de büyük yıkıma neden olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu unutmamalı, daha büyük acılar yaşamamak için depreme karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız” diye bitirdi.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.