Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilk kez gerçekleştirilen Bandırma Batırma Şenliği’yle bir arada yapılan buluşmada, kadınlar el emeği, göz nuru iğne oyası ve yöresel ürünlerini sergiledi. Buluşmada, kadınların ürünlerinin katma değer oluşturularak kadın kooperatifi çatısı altında değerlendirilmesi fikri bir kez daha önem kazandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu’nun periyodik aralıklarla düzenlediği Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın 9’uncusu Çamlıyayla’nın Belçınar Mahallesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilk kez düzenlenen Bandırma Batırma Şenliği’yle bir arada gerçekleştirilen buluşmaya Meral Seçer de katıldı. Kadın emeğinin değerlendirilmesi ve kadınların sosyalleşmesi amacıyla düzenlenen buluşmada, Çamlıyaylalı kadınlar el emeği göz nuru iğne oyalarını, civardaki Darıpınarı, Sarıkavak, Korucak ve Sebil Mahallelerinden katılan kadınlar ise yöresel ürünlerini sergiledi. Zengin yöresel ürünlerin sergilendiği buluşmada, kadın emeğinin katma değer oluşturularak bir kooperatif çatısı altında değerlendirilmesi fikri bir kez daha önem kazandı.
Mersin’in zengin ürün çeşidi önem kazanıyor
Mersin’den yola çıkan 200 kadar kadın Belçınar Mahallesi’nde buluşarak, üretilen ürünleri tanıma ve tatma fırsatı yakaladı. Buluşmada, Çamlıyayla’dan katılan kadınlar el emeği iğne oyalarını sergilerken, Sebil Mahallesi’nden buluşmaya katılan kadınlar ise bandırma batırdı. Yayla karsambacı, hurma, nar, pekmez, incir reçeli, sarı ulak zeytini, alıç, yerli domates, köy yumurtası, turşu, Toroslar’da üretilen bal, bal kabağı, dağ kekiği ve birçok yöresel ürünle, kadınların dayanışması ve kadın üretiminin ön planda olduğu bir buluşma gerçekleşti.
Kadınlar bandırma batırdı
Kırsal Mahalle Buluşması ile bir arada yapılan Bandırma Batırma Şenliği’nde, Sebil Mahallesi sakini kadınların yaptığı bandırma batırma işleminde, Mersin’den yola çıkan yüzlerce kadın farklı bir deneyim yaşadı. Bir çuvala doldurulan üzümler “şırana” denilen ahşap teknelere doldurularak ezildikten sonra kazanlarda 4 saat kadar kaynatılıp dinlenmeye bırakıldı. Çeşitli işlemlerin ardından “palıza” adı verilen şerbet, nişastayla katılaştırıldı. Gerekli işlem sıralamasının ardından palıza içinden çıkarılan ve “bandırma” adı verilen cevizli ipler, uçlarına bağlanmış olan çatallar vasıtasıyla asılarak kurumaya bırakıldı.
Kadın kooperatifi fikrinin önemine örnek bir buluşma
Şu ana kadar 9’uncusu yapılan Kırsal Mahalle Buluşmaları, Belçınar’da kadınların sergilediği zengin ürün çeşidiyle bir kadın kooperatifi çatısı altında kadın emeğinin değerlendirilmesi, ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi ve kadınların sosyalleşmesi fikrinin güçlü bir örneğini sundu.
Mersin Portal-Haber Merkezi