banner308

Mersin'deki Tarım İşçilerinin Sorunları Meclis Gündeminde

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, tarım işçilerinin sorunlarının çözülmesini bir kere daha meclis gündemine taşıdı.

Mersin'deki Tarım İşçilerinin Sorunları Meclis Gündeminde

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, tarım işçilerinin sorunlarının çözülmesini bir kere daha meclis gündemine taşıdı.

30 Mart 2021 Salı 12:14
Mersin'deki Tarım İşçilerinin Sorunları Meclis Gündeminde

Dr. Rıdvan Turan, tarım işçilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve insan haklarına uygun çalışma koşullarının oluşturulması için yasal düzenlemelerin çıkarılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

“GÜVENCESİZ ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ÇOĞUNLUĞU TARIM SEKTÖRÜNDE”

HDP Mersin milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de siyasal iktidar ve sermaye iş birliğinden mağdur olanların başında güvencesiz bir şekilde çalışan işçiler gelmektedir. Güvencesiz çalışan işçilerin çoğunluğu tarım sektöründe; tarladan tabağa kadar tarım ürünlerinin soframıza gelmesindeki hemen hemen bütün aşamalarda çalışmaktadır. Güvencesiz tarım işçileri sabahın erken saatlerinde güneş doğmadan bir otobüsün veya minibüsün alacağı yolcunun yaklaşık iki katı kadar işçi ile tarlaya giderler.

Tarlada sebze ve meyveleri günde 12 saat çalışarak ortalama 90-100 TL gibi düşük ücretle toplarlar. Toplanan bu ürünler hal kompleksinde yine güvencesiz çalışan işçiler tarafından paketlenir. Bu işçilerin sigortası maalesef yok, işçilerin çalışma koşullarına ilişkin herhangi bir sözleşme yok, işçilerin haklarını savunacak veya gözetecek herhangi bir yönetmelik, mevzuat veya yasal düzenleme yok. Tarım işçileri bu yokluk ve yoksunluk içinde karın tokluğuna yaşamın bütün değerlerinden soyutlanmış biçimde çalışmaya mahkûm bırakılmaktadır.

“12 SAAT TARLADA BİN BİR ZORLUKLA ÇALIŞMALARINA RAĞMEN, HERHANGİ BİR GÜVENCELERİ YOK”

Güvencesiz tarım işçilerinin içinde olduğu bu ekonomik tablodan daha vahimi olan işçilerin yaşadıklarının psikolojik boyutlarıdır. Tarım işçileri başta güvencesiz çalıştıkları için bu kapitalist hegemonyanın sağlamış olduğu düzene karşı aidiyetlerini kaybetmiş durumdalar. Bu haklı duygusal refleksin arkasında ne kadar emek verirlerse versinler değerlerinin görünmemesi yatmaktadır. Tarım işçileri, günde 12 saat tarlada bin bir zorlukla çalışmalarına rağmen, herhangi bir güvenceleri olmadığı için emekli olamayacaklardır. Zorlu kış şartlarında hastalandıklarında sosyal güvenceleri olmadığı için hastaneye gidememektedirler. Çok düşük ücrete çalıştıkları için her bir tarım işçisinin hane halkı ciddi geçim sıkıntısı çekmektedir.

Covid 19 salgının yaşandığı son bir yılda tarım işçilerinin sorunlarını çözmek bir yana, çalışma koşulları pandemiye göre düzenlenmediği için binlerce tarım işçisi maskesiz, eldivensiz ve sağlık haklarından mahrum şekilde çalışmaya devam etmektedir.Tarım işçilerinin kapitalizmin tarihsel sürekliliğinden ve güncel yansımalarından kaynaklanan ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel sorunlarının çözümü için her türlü adım atılmalıdır. Tarım işçilerinin öncelikle evrensel çalışma koşullarına erişimini sağlayacak sağlık ve sosyal haklarını güvenceye alacak yasal düzenleme çıkarılması ve bir an önce uygulanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.