Mersin Bölgesi’nde gerçekleştirilen saha araştırmalarında, küçük akbabaların üreme ve beslenme alanlarına dair detaylı incelemeler yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda, bölgede 31 aktif küçük akbaba yuvası tespit edildi. Küçük akbabaların beslenme alışkanlıkları da detaylı olarak incelendi. Batı bölgelerinde açık çöplüklerden, doğu bölgelerinde ise tavuk çiftliklerinin atıklarından beslenen küçük akbabalar, farklı beslenme kaynaklarına bağlı olarak dağılım gösteriyor. Bu bulgular, Mersin’in küçük akbabalar için kritik bir habitat olduğunu vurguluyor.
Mersin’de Yeni Küçük Akbaba Yuvaları Tespit Edildi. Ayrıntılar ... www.mersinportal pic.twitter.com/CyZmMpJP85
— Mersin Portal (@MersinPortal) September 6, 2024
Veri Akışı ve Yerel İş Birliği
Çoban Ağı aracılığıyla, küçük akbabaların göç hareketleri ve yaşam alanları hakkında düzenli veri akışı sağlanıyor. Bu ağ sayesinde, göçmen kuş türlerinin hareketleri ve bölgedeki tehditler hakkında önemli veriler toplandı. Ayrıca, kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla sosyal medya kampanyaları, festivaller, podcast’ler ve bilimsel makaleler gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük akbabaların korunması için proje, Türkiye’de yıllık olarak 1500-3000 çift arasında ürediği tahmin edilen küçük akbabaların yaşam alanlarının korunmasını ve popülasyonlarının artırılmasını hedefliyor. Vaillant Türkiye ve Doğa Derneği, yerel topluluklarla iş birliği içinde bu çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.
Vaillant Group Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, projenin medya iletişimleri, bilimsel çalışmalar ve yerel topluluklarla iş birliği ile türün korunmasına önemli katkılar sağladığını belirtti. Doğa Derneği Genel Koordinatörü Serdar Özuslu, yereldeki paydaşlarla kurulan ilişkiler sayesinde çalışmaların etkisinin genişlediğini ve küçük akbabaları tehdit eden faktörlerin azaltılması için çalışmaların süreceğini ifade etti.
Mersin Portal-Haber Merkezi