29 Aralık 2016 Perşembe 19:41
1) Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Mersin için yağış ve sel riski uyarısını 2 gün önce yaptı. Böylesine büyük çapta bir yağış beklendiği halde Mersin Valiliği okulların tatil edildiğini neden önceden ilan etmedi. Okulların tatil edildiği bilgisi neden binlerce öğrenci okul yoluna çıktıktan sonra duyuruldu? Büyükşehir Belediyesi neden saat 10.00'da yani sel felaketinin başlamasından saatler sonra uyarı mesajı gönderdi?
2) Meteoroloji Bölge Müdürlüğü önceden uyarı yapmış olmasına rağmen Mersin Büyükşehir Belediyesi neden riskli noktaları önceden belirleyerek önlem almadı. Başta Tulumba battı çıktı geçidi olmak üzere ana bulvarlarda neden önceden trafik önlemleri alınmadı? Sürücüler sel ve su baskınına maruz kalan cadde ve bulvarlarda neden kendi haline bırakıldı?
3) Sabah saatlerinde binlerce insan dolmuş bulmakta zorlandı. Dolmuş ya da belediye otobüsü bulup da binenler bu araçların içinde bile su da kaldı. Belediyeye ait toplu taşıma otobüsleri benzer ya da daha şiddetli sel durumunda güvenle binilebilecek yapıda mı?
4) Tulumba ve Demokrasi Kavşağı battı çıktı projeleri, Mersin'in yağış rejimleri, zemin yapısı ve rüzgar yönü ve saire gibi konular dikkate alınarak yapıldı mı? Bu geçitlerde su baskını ya da su birikintisi riski rakamsal olarak nedir? Mersin metrekareye ne kadar yağmur alırsa bu geçitler suyla dolacaktır? Bu geçitler ve bundan sonra yapılacak geçitler için meslek odalarının, bilim insanlarının görüş ve önerileri alındı mı?
5) Mersin Büyükşehir Belediyesi sel felaketinin ardından yaptığı açıklamada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim görevlileri Murat Karabulut, Ersin Sandal, Mehmet Gürbüz’ün Mersin’de yaşanan 2001 yılı sel felaketi üzerine araştırmasına gönderme yaptı. Belediye, söz konusu araştırmaya göre Mersin'de 2076'ya kadar şiddetli yağış beklenmediğini iddia etti. Belediyenin atıfta bulunduğu bu rapor meteoroloji bilimi açısından ne kadar geçerlidir? Belediye Mersin'deki plan ve yatırımlarını 2076'ya kadar bu kadar fazla yağmur yağmayacak tezine göre mi yapmaktadır? Tulumba, Demokrasi Kavşağı ve diğer battıçıktı projeleri, 2076'ya kadar büyük çaplı yağış yok tahmini dikkate alınarak mı yapılmıştır?
6) Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ve ilçe belediyelerinin sel afeti acil durum eylem planı var mıdır? Olası bir sel durumunda Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri krizi yönetebilecek imkan ve kapasiteye sahip midir?
7) Mersin'de yeni imar planlaması döneminde konut ve ticari alanlar ile sosyal donatı alanları, sel afet riski, dere yatakları gibi unsurlar göz önüne alınarak belirlenecek midir?
8) Mersin 2001 yılında da büyük bir sel felaketi yaşamıştı. Aradan geçen 15 yılda Mersin sel felaketi riskini azaltmak için ne gibi adımlar attı? 2001'de metrekareye 127 kilogram yağış düşmüştü. Dün gece metrekareye 125 kilogram yağış düştü. Eğer yağış öğlene doğru durmasaydı Mersin 2001'deki felakete benzer bir felaketle yüz yüze kalacak mıydı?
Kaynak:
Mersin Yaşam Gazetesi
Mersin Portal-Haber Merkezi
Son Güncelleme: 29.12.2016 20:51