Mersin'in Bitmeyen Sorunları...

Gelişim ve değimi çarpık yapılaşmayla şekillenen Mersin’de, birbirinden kopuk uygulanan imar planları kent adına ekonomik ve sosyal sorunlar yaratıyor!

Mersin'in Bitmeyen Sorunları...

Gelişim ve değimi çarpık yapılaşmayla şekillenen Mersin’de, birbirinden kopuk uygulanan imar planları kent adına ekonomik ve sosyal sorunlar yaratıyor!

13 Ekim 2015 Salı 08:59
Mersin'in Bitmeyen Sorunları...
Toplum yaşamına giren her yenilik önceki bazı değerleri gözden düşürürken, teknik çevreler ise meydana gelen durumu belediyelerin planlama konusunda yetersizliğine bağlıyor!
Lüks AVM’ler yoğun ilgi görürken, konut altında işyeri olarak ayrılan birimlerden oluşan yüz binlerce metrekare kapalı alan atıl kapasiteye dönüşmüş, kullanılanların birçoğunda ise gayrisıhhî müessesler faaliyet gösteriyor!



Kent merkezinde birbiri ardına açılan Alışveriş Merkezleri, küçük esnafın yanı sıra köklü işletmelerin de bir anlamda sonunu hazırladı. Geçmişte pazar ve hanlarda kümelenen döneminin Mersin esnafı, 1950’li yıllarda inşa edilen pasajların çatısı altında buluşmuş, süreç içerisinde işhanı ve çarşı gibi büyük ortak mekânlarda müşterilerine hizmet vermişlerdi.
Sıdalı, Gürani, Kervan, Toros ve Varan Pasajları, Azakhan, Hurmalıhan, Yaşat İşhanı, Üzümhan, Zafer Çarşısı, Ulu Çarşı, Güney Çarşısı, Mersin Çarşısı, Bahri Ok Çarşısı, Metropol Çarşısı vb. belleklerdeki yerini korusa da, bazıları cazibelerini kaybetmiş, hatta virane konumunda!



Mersinlilerin yaşamına ilk olarak Continent adı altında giren AVM’ne, zamanla ADSE, FORM, KİPA ile Continent’tn dönüşen CarrefourSA eklendi. Zaman içerisinde gelişmelerin gerisinde kalan çok sayıda küçük çaplı işyeri gibi Toroslar ve Yenişehir’de konumlanan ADSE mağazaları kapıları da kapılarına kilit vurdu. Binlerce metrekare alana sahip milyarlarca liralık ilgili yatırımlar halen kiralanıp hizmete girmeyi bekliyor. Pasajdan AVM’ye uzanan süreçte yaşanan değişim kent kültürünü de aşındırdı! Mahalle aralarındaki kışlık ve yazlık sinemalar, telaffuzu zor yeni isimlerle anılıyor şimdilerde!  Bir zamanlar işyerleri dolar üzerinden hatırı sayılır bedellerde hava parasıyla el değiştiren Çamlıbel’deki boş dükkânlar kiracı bekliyor!



Kentin birçok yerinde meydana gelen çöküntü bölgesinin belediyelerin öngörüden uzak planlamalarından kaynaklandığını ifade eden bir şehir plancısı, ”İmar sadece kentin bina, cadde ve sokaklarına düzen ve şekil vermek değildir. İmar planları kentlerin ihtiyaç ve gelişim projeksiyonlarına göre hazırlanmalıdır. Bu durum tüm yurtta olduğu gibi maalesef Mersin’de göz ardı ediliyor. Bazı hesaplara dayalı gelişigüzel hazırlanıp, sık sık tadilat yapılarak uygulanan planlar kentte çöküntü bölgeleri oluşturdu. Örneğin çarşı ve Çamlıbel ekonomik ve sosyal cazibesini kaybetti. Öngörüden uzak hesapsız alınan kararlarla konumlandırılan kamu kurum ve kuruluşlarının yer değiştirmeleri, kent merkezlerinde açılan AVM’ler, yerleşik dengeleri sarsıyor. Bir anlamda imar planlarıyla yaratılan kentsel rant dengeli dağıtılmalıdır. Yani kentin bir tarafı kalkınırken diğer yerler kaderine terk edilmemelidir. Belediyeler ve ilgili meslek kuruluşlarının işbirliğinde kent gerçeğine uygun daha verimli planlar hazırlanıp sıkıntılara çözüm getirilebilir.” dedi.



Diğer yandan olayın bir başka boyutu da toplum sağlığı ve güvenliği adına tehdit oluşturması! Kentin tüm semtlerdeki mahalle aralarından işi kötüye gitmesi sonucu kapanan market, bakkal, terzi, zücaciye, manav, kırtasiye, ayakkabıcı vb. işyerlerinin yerini konut alanlarında faaliyet göstermeleri yasak olan gayrisıhhî müessesler doldururken, belediyelerin sorunun çözümüne dönük gerekli önlemleri alamadıkları dikkat çekiyor!


Haber:
Bedir Solmaz
İmece
Son Güncelleme: 13.10.2015 09:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.