30 Eylül 2015 Çarşamba 11:59
Ülkemiz ekonomisinin en önemli kolu olan tarımın itici gücü yaş meyve sebze sektörü, narenciye ihracatına start verdi. Narenciyenin adresi olan Çukurova’da 2015-2016 narenciye ihracat sezonu başladı. İhracatta aksaklık olmaması için özel ilgi gösteren Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın talimatı ile ilk gün Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, Gümrük Müdürü Yılmaz Dokumacı ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, ihracat çalışmalarını Mersin gümrük sahasında bizzat yerinde incelediler.
İLK ÜRÜN MANDALİNA
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, öncelikle tüm sektör paydaşlarına hayırlı ve kazançlı bir sezon diledi. Yaş meyve sebze ihracatı içerisinde narenciyenin en önemli alt grubu oluşturduğunu işaret eden Kaçmaz, “Narenciye özellikle Çukurova Bölgesi’ndeki ekonomik faaliyetler içerisinde en ön sırada gelmektedir. Bölgemiz yaş meyve sebze ihracatının lokomotifi konumunda olan turunçgil ihracatı 28 Eylül tarihi itibariyle başlamış olup, başta; mayes ve enterdonat tipi mandalina türleri ihracat edilmektedir.
“BU YIL İHRACATTA 1,5 MİLYON TONU AŞACAĞIZ”
Türkiye’nin yaş meyve sebze ve özelde de en çok narenciye ihracatı yaptığı ülkelerin başında Rusya Federasyonu’nun geldiğini dile getiren Başkan Kaçmaz, yeni dönemde de Rusya’nın liderliğini korumasını beklediklerini aktardı. Yine yeni dönemde bu ülkeyi sırası ile Almanya, Suudi Arabistan, Irak, Romanya ve Avusturya gibi ülkelerin takip edeceği kanaatinde olduğunu bildiren Kemal Kaçmaz, Türkiye’nin geçen yıl bir milyon bin ton narenciye ihracatı gerçekleştirdiğini, hava şartları normal gittiği takdirde bu yıl bu rakamın üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi.
“KONJEKTÜREL ZORLUKLAR VAR AMA AŞACAĞIZ”
Özellikle son yıllarda yaptığımız başarılı işler ile narenciye ihracatında ülkemiz önemli bir küresel oyucu haline gelmiştir. Biz yaş meyve sebze ihracat sektörü ve Ulusal Turunçgil Konseyi olarak 2023 hedeflerimize ulaşma doğrultusunda belirlenen stratejik plana uygun olarak çalışmalarımızı aralıksız yürütüyoruz. 2023 ihracat hedef içerisinde 3,5 milyar dolar turunçgil ihracatı hedefimiz var. Amacız bu hedefe ulaşmak. Bunun için geleneksel pazarlarımızın yanı sıra yeni pazarlar için araştırmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Her ne kadar konjektürel olarak bir takım zorluklar olsa da bunları aşmak için gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız” diye konuştu.
“KALİTE SORUNUMUZ YOK”
Ülkemize net döviz getirisi sağlayan turungçil ihracatının gelişmesi için bölgemizde ve ülkemizde bulunan tüm paydaşlarımız ile beraber önemli çalışmalar yürüttüklerinin de altını çizen Kemal Kaçmaz, eğitimden kaliteye, bürokratik işlemlerden teşvik sistemine kadar her alanda sektörün daha da gelişmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. “Şuanda kalite anlamında yaşadığımız her hangi bir sorun da bulunmamaktadır” diyen Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye’nin, çiftçinin, ihracatçının bu alanda büyük gelişme kaydettiğini vurguladı.
Haber:
Hediye Eroğlu
Son Güncelleme: 30.09.2015 12:01