15 Aralık 2015 Salı 10:41
Yazılı bir açıklama yapan MTB Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Rusya ile ilişkilerde giderek tırmanan gerilimin narenciye ihracatı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin, hükümetin aldığı tedbirler neticesinde asgari düzeye inmesini beklediklerini ifade etti. Ülkemizde narenciye üretiminin yüzde 40’ından fazlasının ihraç edildiğini anımsatan Özdemir, “Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün ihracata bu ölçüde bağımlı değildir. Bundan dolayı ihracattaki tıkanmalar narenciye sektörünün tamamını olumsuz olarak etkileme kapasitesine sahiptir” dedi.
“İŞTE TALEPLER”
Türkiye ihracatının üçte biri Rusya’ya yapıldığının altını çizen Ö. Abdullah Özdemir, Rusya’nın Türk ürünlerine karşı engelleyici bir tavır içine girmesinin, narenciye sektöründe derin bir endişe oluşturduğunu kaydetti. “Hükümetimiz, narenciye sektörü adına talep ettiğimiz; Rusya tarafından geri çevrilen ürünlerin fatura bedellerinin büyük bir oranının, Rusya’ya giren ancak bu bekleme sürecinde fire oranları yükselen ürünlerin bedellerinin ise belli bir oranının devletimiz tarafından karşılanmasıdır. Ayrıca Rusya pazarı yerine alternatif pazarlar bulunabilmesi için ihracat desteklerinin artırılması gerekmektedir.
“KREDİLER DE KOLAYLIK SAĞLANSIN”
İhracat destekleri bu yıl nakit olarak ödenmelidir. Rusya’ya ihracat yapan firmalarımızın Eximbank ve diğer banka kredilerinin geri ödenmesinde kolaylık sağlanmalıdır. Bu gibi önlemler konusunda gerekli kararları süratle aldı. Şimdi bu kararların vakit geçirilmeden uygulanmasını bekliyoruz. Bunların hayata geçmesi, bu yıl narenciye sektöründe yaşanması muhtemel büyük bir krizin önüne geçecektir. Alınan önlemler neticesinde, genel olarak ülkemiz, özel olarak da Mersin narenciye sektörü rahat bir nefes alabilecektir” dedi.
NARENCİYENİN KALBİ MERSİN
Ayrıca ülkemiz narenciye sektörünün kalbinin Mersin’de attığını da vurgulayan Ö. Abdullah Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ülkemizin yaptığı narenciye ihracatının yüzde 40’ından fazlasını Mersinli firmalar yapmaktadır. Ayrıca, toplam narenciye ihracatımızın yüzde 75 gibi büyük bir oranı Mersin üzerinden yapılmaktadır. Bundan dolayı Mersin, narenciyenin üretimi, ticareti, işlenmesi ve lojistiğinde ana merkez konumundadır. Hükümetimizin narenciye ihracatına yönelik olarak aldığı önlemler, narenciye sektörü ve Mersin ekonomisi açısından son derece isabetli olmuştur”.
Son Güncelleme: 15.12.2015 10:44