banner311

Novo Voronej-2 Nükleer Güç Santrali'nin İnşaatına Başladı.

Mersin Akkuyudaki Santralin Bnzerinin İnşaatına Başlandı.

Novo Voronej-2 Nükleer Güç Santrali'nin İnşaatına Başladı.

Mersin Akkuyudaki Santralin Bnzerinin İnşaatına Başlandı.

11 Aralık 2012 Salı 12:06
Novo Voronej-2 Nükleer Güç Santrali'nin İnşaatına Başladı.

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Mersin Akkuyu'nun ikizi niteliğindeki proje Rusya'da başladı. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Mersin Akkuyu'nun temelinin 2015 yılında atılması planlanırken, Ruslar bu santralin ikizi niteliğindeki 'Novo Voronej-2 Nükleer Güç Santrali'nin inşaatına başladı.






Moskova'nın 550 kilometre güneyindeki Voronej kenti yakınlarında bulunan 5 üniteli 'Novo Voronej-1 Nükleer Güç Santrali'nin ardından 2006 yılında kurulması planlanan ve 2007 yılında temeli atılan 'Novo Voronej-2 Nükler Güç Santrali'nin inşaatı sürüyor. Bu santralin Türkiye için en önemli özelliği Akkuyu'da kurulacak olan santralin ikizi niteliğinde olması. Akkuyu'nun referans santrali olma özelliği taşıyan 'Voronej-2'nin Türkiye'deki santralden tek farkı ise soğutma bacaları. Rusya'nın en büyük yatırım projelerinden biri olan 'Voronej-2', Don nehri yakınlarında kurulduğundan, soğutma işlemi buradan elde edilecek olan su ile soğutma kuleleri vasıtasıyla yapılacak. Mersin Akkuyu'da ise deniz suyu ile soğutma yapılacağından soğutma kuleleri olmayacak.





Rus Akkuyu NGS A.Ş. firması Mersin'den bir grup iş adamı ve gazeteciyi Voronej kentine götürerek, Akkuyu'ya kopyalanacak olan santral inşaatı ile ilgili bilgiler verdi. Gazetemizin Silifke Muhabiri Atike Ceylan’da aralarından bulunduğu Türk heyet, henüz faaliyete geçmediği için inşaat alanını yakından inceleme fırsatı buldu. Burada santralle ilgili teknik bilgiler veren Novo Voronej-2 Nükleer Güç Santrali Başmühendis Yardımcısı Igor Gusev, santralin reaktör ve soğutma kulelerinin tamamlandığını, iç kısımlarının yapımının sürdüğünü ve ilk ünitenin kısa zamanda devreye sokulacağını söyledi.





Buradaki projenin aynısının Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali için uygulanacağını belirten Gusev, "Bu proje Akkuyu'nun referans projesidir. Birebir aynısı uygulanacak. Mersin Akkuyu'da kurulacak olan santral dünyanın en güvenli nükleer güç santrali olacak. Bundan daha güvenli bir santral bulmanız şu an için imkansız" dedi. 'Voronej-2' santralinde pasif ve aktif olmak üzere iki tür güvenlik sistemleri bulunduğunu anlatan Gusev, her hangi bir tehlike durumunda sistemin otomatik olarak kendini kapatabildiği gibi, mekanik olarak da müdahale etme imkanının olduğunu vurguladı. Buradaki santralin 8 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini kaydeden Gusev, Akkuyu'nun ise 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak yapılacağını söyledi.




"10 ÜLKE İLE DAHA GÖRÜŞÜYORUZ"

Tesis gezisinin ardından yönetim binasında santralle ilgili açıklamalarda bulunan Novo Voronej-2 NGS A.Ş. Genel Müdürü Sergey Petrov, 'Voronej-2'nin, Rusya'nın en büyük yatırım projelerinden biri olduğunu vurguladı. 'Novo Voronej-2' için 2006 yılında karar alındığını ve 2007 yılında inşaatına başlandığını kaydeden Petrov, santralin Voronoj şehrine 30 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi. Bu şehirde yaklaşık 900 bin kişinin yaşadığını kaydeden Petrov, nükleer santralin, etrafındaki büyükşehirlere her hangi bir etkisinin olmadığını belirtti. 5 binden fazla insanın çalıştığı şantiyede tüm ekipmanların Rus teknolojisi ile gerçekleştirildiğini ifade eden Petrov, nükleer santralin faaliyet aşamasında 6 devlet kurumu tarafından denetlendiğini söyledi.





Rusya'da 32 reaktörden oluşan 10 nükleer santral bulunduğu bilgisini veren Petrov, "Nükleer enerji en ucuz enerji türüdür. Doğalgazdan en az 3 kat daha ucuzdur. Nükleer santral için yapılması gereken yatarım masraflıdır ama enerjide denge unsurudur. Bazı ülkeler santralleri kapatırken bir çok ülke atom enerjisini arttıracağını bildirmiştir. Doğal kaynakların sınırlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Petrol ve doğalgaz kaynakları bir süre sonra tükenecek. Benim için nükleer enerjinin alternatifi yoktur. İnşaat alanında yatırım yaparken doğalgazı çıkarmak atom enerjisine göre daha ucuzdur fakat üretimde ve kullanımda nükleer enerji kat kat daha ucuz olmaktadır" diye konuştu.Sergey Petrov, şu anda dünyada 9 ülkede Rus firması olarak nükleer santral kurma çalışmalarının sürdüğünü, 10 ülke ile de görüşme aşamasında olduklarını belirterek, "Biz nükleer teknoloji satma konusunda ciddi bir oyuncuyuz, dünyada önemli bir aktörüz" dedi.








Haber:
ATİKE CEYLAN

Son Güncelleme: 12.12.2012 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.