Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Aksaray’da bir okulda, otizmli öğrencilerin veliler tarafından yuhalandığına ilişkin haberleri üzüntüyle okuduklarını belirterek, “Bu üzücü olayı 30 Kasım’da yapacağımız otizm eğitimiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürürken öğrendik. Mersin’deki tüm aile hekimleri ve hemşirelere otizm konusunda eğitim vereceğiz” dedi. Otizmli çocukların eğitimi için sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmalar yapacaklarını da ifade eden Özyiğit, “Hiçbir otizmli çocuğumuzun, onların ailelerinin kendilerini yalnız, çaresiz hissetmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Aksaray’da bir devlet okulunda otizmli çocuklar için özel sınıf açıldığı, diğer öğrencilerin velilerinin buna karşı çıktığı ve otizmli çocukları yuhaladığı yönündeki haberler vicdanları yaraladı, kamuoyunda tepkilere neden oldu. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, vahim olayla ilgili bir açıklama yaparak hem üzüntülerini dile getirdi hem de Tohum Otizm Vakfı ile birlikte yapacakları projeler hakkında bilgi verdi. “Mersin’deki tüm aile hekimleri ve hemşirelere, otizm konusunda eğitim vereceğiz. Bu üzücü olayı da 30 Kasım’da yapacağımız otizm eğitimiyle ilgili çalışmaları sürdürürken öğrendik” diyen Başkan Abdullah Özyiğit, Sağlık Bakanlığı’nın 2016-2019 Otizm Eylem Planı kapsamında belediyelerin de çalışmalar yürütmesi gerektiğini ifade etti.
‘600 AİLE HEKİMİNE ULAŞACAĞIZ’
Göreve geldikten sonra ilk iş olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi Akademi’yi oluşturduk. Bu akademinin ilk çalışmalarından biri 30 Kasım’da Mersin’deki yaklaşık 600 aile hekimi ile hemşirelerine otizm konusunda eğitim vermek olacak. Prof. Dr. Özgür Öner ile Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer’in katılacağı eğitim seminerinde aile hekimleri ve hemşireler otizm konusunda bilgilendirilecek” dedi.
0-3 YAŞ GRUBUNDA OTİZM TEŞHİS EDİLİRSE TEDAVİ ŞANSI YÜZDE 50
0-3 yaş grubundaki tüm çocukların aşı ve rutin kontroller için aile hekimliklerine götürüldüğüne dikkat çeken Başkan Özyiğit, “Mersin’deki Aile Hekimleri Derneği ve Kadın Aile Hekimleri Derneği ile birlikte yapacağımız eğitim çalışmaları sayesinde aile hekimlerinin ve hemşirelerin otizm konusundaki farkındalığını artıracağız. Hekimler ve hemşireler aşıya ya da kontrole getirilmiş bebekte otizm belirtisi olup olmadığını anlayabilecek. Teşhis koymayacak ama şüpheleniyorsa bebeğin uzman bir hekime götürülmesini söyleyecek. Otizmi 0-3 yaş arasında yakalarsanız eğitimle düzeltilme şansı yüzde 50 oranında. Yani 0-3 yaş arasında otizm tanısı konulmuş her 2 bebekten biri otizmden kurtarılabilir. Aile hekimlerine ve hemşirelere vereceğimiz eğitimi bu nedenle önemsiyoruz” diye konuştu.
‘OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZ VE AİLELERİ KENDİLERİNİ YALNIZ HİSSETMEYECEK’
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, başta Tohum Otizm Vakfı olmak üzere otizmle ilgili bütün sivil toplum örgütleriyle ortak projeler yapmaya hazır olduklarını da belirterek, “Belediyemizin otizmli çocuklar için projeler geliştirdiğini de vurgulamak isterim. Halihazırda otizmli çocuklarımız için özel olarak tasarlanmış eğitim alanları projelerimiz var. Bunları otizmle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla beraber, otizmli bireylerin aileleriyle beraber konuşacağız, olgunlaştıracağız. Hiçbir otizmli çocuğumuzun, onların ailelerinin kendilerini yalnız, çaresiz hissetmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
Mersin Portal-Haber Merkezi