banner308

Salgının Görünmez Kahramanları Belediye İşçileri

Salgının görünmez kahramanı belediye işçilerinin1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan Belediye-İş Sendikası Mersin 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Güner, yayınladığı mesaj ile insan onuruna yakışır bir yaşam çağrısı yaptı.

Salgının Görünmez Kahramanları Belediye İşçileri

Salgının görünmez kahramanı belediye işçilerinin1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan Belediye-İş Sendikası Mersin 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Güner, yayınladığı mesaj ile insan onuruna yakışır bir yaşam çağrısı yaptı.

29 Nisan 2021 Perşembe 16:10
Salgının Görünmez Kahramanları Belediye İşçileri

Geçtiğimiz günlerde Belediye-İş Sendikası Mersin 1 Nolu Şube Başkanlığına seçilen Mehmet Güner, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi yaptığı yazılı açıklama ile “Sendikal ve sosyal güvenlik haklarımızın güvence altına alındığı; sağlıklı, insan onuruna yakışır bir yaşam ve iş istiyoruz” çağrısı yaptı. 1 Mayıs’ın, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu söyleyen Güner, “1 Mayıs’a, çalışma koşullarının ağırlaştığı, temel tüketim mallarına gelen zamların işçilerin belini büktüğü, ücretlerin eridiği, salgına rağmen emekçilerin üretime ve hizmete aralıksız devam ettiği, halkın bir yandan pandemiyle bir yandan ekonomik krizle boğuştuğu bir ortamda giriyoruz.

Pandemi süresince toplu taşıma araçlarıyla işe gidip gelen, sokağa çıkma yasaklarında bile kapalı ortamlarda yan yana çalıştırılan emekçilerin, sıra 1 Mayıs’a, en temel ve acil sorunlarını toplu olarak ve daha güçlü şekilde dile getirecekleri  güne gelince, meydanlara çıkmaları salgın gerekçesiyle yasaklanıyor” dedi.

“GÖRÜNMEZ KAHRAMANLARA MİNNET BORÇLUYUZ”

Dünya ve ülkemizin ciddi bir virüs salgınıyla zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Mehmet Güner, bu zorlu dönemde hayatları pahasına hizmet veren, bilim insanlarına, doktorlara, hemşirelere ve tüm sağlık emekçilerine, halkın sağlık ve huzur içinde yaşaması için çalışan bu sürecin görünmez kahramanı başta sendika üyeleri olmak üzere tüm emekçilere minnet borçlu olunduğunu aktardı. “Korona virüs salgını, emekçilerin ne kadar vazgeçilmez olduğunu, emekçilerin üretmediği, hizmet etmediği zamanlarda hayatın sürdürülemeyeceğini bir kez daha göstermiştir” diyen Başkan Güner, “Korona virüs salgını,  kapitalist sistemin emekçi halklara emek ve doğa sömürüsünden, savaşlardan, ekonomik krizlerden, yoksulluktan ve işsizlikten başka bir şey vermediğini,  özelleştirmeci, küreselci, esnek istihdama dayalı neo-liberal politikaların iflas ettiğini göstermiştir.

“BİNLERCE CAN GERİ GETİRİLEBİLİR Mİ?”

Salgın nedeniyle, en zengininden en fakirine kadar birçok ülke, kamucu sosyal devlet uygulamalarıyla, halkına karşılıksız gelir destekleriyle, elektrik, doğalgaz ve su başta olmak üzere temel tüketim ihtiyaçlarını bedelsiz veya indirimli sağlamıştır. Ülkemiz, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden biri olmuştur. Hatta  salgını önlemek için alınması gereken önlemler ‘kaynaklar yetersiz, can pahasına da olsa üretim yapılmalı’ denilerek alınmamıştır. Oysa sağlıktan, insan canından daha değerli, daha önemli ne olabilir? Üretim azalsa, siparişler gecikse ne olur? Para kayıpları giderilebilir, ama her gün  giden yüzlerce, binlerce can geri getirilebilir mi?

“ARTIK YETER, SALGININ FATURASINI DAHA FAZLA EMEKÇİLERE KESMEYİN”

İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Adı değişen özü değişmeyen Kod 29 uygulamasıyla onbinlerce emekçi tazminatsız işten atılıyor. Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla üç kuruş paraya yaşamaya mahkum ediliyor. Milyonlarca emekçi, artan enflasyon nedeniyle açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor. İktidar salgın süresince aldığı kararlarla, yaptığı yasal düzenlemelerle tercihini bir kez daha işçiden değil, sermayeden yana kullanıyor. Salgın fırsatçılığı yaparak, emekçilerin Anayasal ifade, gösteri haklarını kısıtlarken, örgütlenme ve toplu sözleşme haklarını yasaklıyor. Artık yeter, salgının faturasını daha fazla emekçilere kesmeyin.

“KRİZİN DE SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ, BEDELİNİ DE BİZ ÖDEMEYECEĞİZ”

Salgının da, ekonomik krizin de sorumlusu biz değiliz, bedelini de biz ödemeyeceğiz. Taleplerimiz açık ve net. Kısmi, süreli kısıtlamalar yerine, salgınla mücadele için acil ve zorunlu işler dışında herkese gelir desteği sağlayarak tüm işler en az 28 gün durdurulmalıdır. Kod 29 değişti yalanına son verilerek, işten atmalar yasaklanmalıdır. Başta belediye emekçileri olmak üzere tüm emekçilere, tüm halkımıza yaygın test ve hızlı aşılama olanakları sağlanmalıdır. Sendikal hak ve özgürlükler başta olmak üzere, bireysel ve kolektif özgürlükler önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Pandemi koşullarında zorunlu ücretsiz izine gönderilen emekçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir. Emekçiler üzerindeki adaletsiz vergi yükü kaldırılmalı, vergi adaleti sağlanmalıdır. Bizler, bu ülkenin; işçileri, işsizleri, çiftçileri, kamu emekçileriyiz.

Ülkemizde ve dünyada barışın, kardeşliğin, hukukun, demokrasinin ve dayanışmanın hüküm sürmesi için mücadele ediyoruz. Bizler insan onuruna yaraşır bir iş ve yaşam için, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal haklarımızın eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Bizler; işsizliğe, yoksulluğa, kölelik koşullarında esnek, güvencesiz çalıştırmaya mahkûm edilmediğimiz, kıdem tazminatımızın tartışmaya açılmadığı,  insanların açlıktan ölmediği; çocukların savaşlar sonucunda anasız-babasız kalmadığı bir dünyada insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz. 1 Mayıs’ta emekçilerin olduğu her yerde, daha iyi koşullarda yaşamak ve çalışmak için sendikal ve sosyal güvenlik haklarının eksiksiz güvence altına alındığı, ‘insan onuruna yaraşır iş’, ‘ekmek, barış, adalet ve demokrasi’ talebini, yükselteceğiz. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın 1 Mayıs!” diye konuştu.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet kopru 2021-04-29 21:02:07

Bu sahtekar yalan söylüyor işçilerin düşmanı hal müdürlüğünde kaç kisiye tutanak tutmuştur ışçilere düşmandır

Avatar
Ahmet Köprü 2021-04-30 08:50:47

Bu şecilmiş başkan degil atanmıştır bu gitmiş torpille birilerini bulmuştur ışçi arkadaslar bu yalanciya inanmayın menfaati için her kesi satar zamanında bizide sattı

Avatar
Ahmet Köprü 2021-04-30 08:55:00

Bu şecilmiş başkan degil atanmıştır bu gitmiş torpille birilerini bulmuştur ışçi arkadaslar bu yalanciya inanmayın menfaati için her kesi satar zamanında
bizide sattı disk de istedigini bulamadi isciye baskı yaparak disk sendikasına gecmesini istedi olmayinca