Son 5 yılda 900'e yakın gazetenin kapatıldığını vurgulayan Karaca, sorunun kesin çözümü için BİK, İletişim Başkanlığı ve meslek örgütlerinin bir araya gelmesi gerektiğini de belirtti. karaca şunları söyledi:"Son dönemdeki artışlar gazete sahiplerini güç durumda bırakıyor. Bu da insanların maaş alamamasına neden oluyor. Gazeteler tek tek kapanıyor. Bu sorunlar bunu daha da artıracak. Son 5 yılda 1800 olan gazete sayısı 900'e düştü. Ilçe gazeteleri perişan. Bu gidişatla bu yıl içerisinde en az 100 civarı gazete daha kapanacaktır.
BİK KOMİSYON ALMASIN
"BİK maalesef bazı muhalif gazetelere ceza yazmanın dışında fazla bir şey yapmıyor. Pandemi dönemi içerisinde kısa çalışmayı koydu, bir de satış zorunluluğunu kaldırdı. Bunun dışında Anadolu basınının yaşaması için bir çalışma yapmıyor. BİK'in ilan başına aldığı yüzde 15 komisyonun şu sıkıntılar giderilene kadar belli bir dönem kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. 36 tane genel kurul üyesi var. Yılda 2 milyon TL civarı gideri var. Genel Kurula gerek olmadığını, düzenleme yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yaygın basının durumu da bizden farklı değil. Kağıt fabrikasının olmaması bugün bu duruma getirdi. Bir kağıt fabrikası olsaydı dışa bağımlı olmayacaktık.
"BİK meclisten geçecek yardım paketine destek vermeli. Bir ay önce de Cumhurbaşkanı Adana'dayken kendisine bu sorunların çözümüyle ilgili bir rapor sunduk. BİK, İletişim Başkanlığı ve basın örgütleri bir toplantı yaparak sorunun çözümünü karşılıklı çözmek zorunda. Bir ay içinde BİK Genel Kurul toplantısı var. Ilan fiyatlarına zam verilmesi gerekir. Geçen yıl yüzde 20 vermişlerdi biraz rahatlatmıştı. Bu yıl en az yüzde 30 olması gerekiyor."Iktidara yakın bazı meslek örgütleri 'basının sorunlarını çözeceğiz' diyerek devletten projeler yaparak yardım alıyorlar. Hiçbir meslek örgütünün, gazetecinin de haberi yok. Paraları böyle kendi yandaşlarına dağıtıyorlar. Biz muhalif değiliz, mesleğimizin kurtulması için mücadele eden bir kuruluşuz."
Mersin Portal-Haber Merkezi