Örneğin toplu taşıma konusunda söyledikleri... Başkan haklı olarak beldelerin ilçelere bağlanması ve köylerin mahallelere dönüşmesiyle toplu taşıma konusunda özellikle ulaşım güçlüğü çeken köylerden yoğun talep geldiğini ancak; hükümetin ‘büyükşehir belediyesi ilçeler arasında toplu taşıma hizmeti yapamaz’ şeklindeki kararı nedeniyle ellerinin bağlandığını söylüyor.
Bana göre böyle bir karar olamaz, olsa da uygulanamaz.
Bugün Mersin Büyükşehir Belediyesi nasıl Aslanköy, Soğucak, Fındıkpınarı, Huzurkent, Tece vs. gibi doğudan batıya, kuzeyden güneye merkez ilçelere bağlı köy ve beldelere hizmet götürüyorsa, Bütünşehir sınırları kapsamına giren diğer ilçelere bağlı tüm belde ve köylere de hizmet götürür.
Yasanın amir hükümleri de bu konuda açık:
Yeni kanunun 6. madde (f) bendi "ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini plânlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirleme" yetkisini Büyükşehir' e veriyor. Aynı maddenin (p) bendinde yetki çok daha açık biçimde tanımlanıyor: "Büyükşehir içindeki toplu taşıma hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek"
İşte bu bentteki "tesis kurdurma, işlettirme" tanımları aslında yapılabilecek şeylerin de ipucunu veriyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi yalnızca ulaşım konusunda faaliyet gösterecek bir şirket kurar, ilçe belediyelerini de ortak ettiği bu şirket eliyle toplu taşıma hizmetlerini; karada, denizde, havada ve yakında TCDD tekelinin kırılacağını bildiğimiz raylı sistemde bu şirket ve şirketin ortak olacağı yatırımcılar eliyle yürütür.
Bursa Belediyesi kurduğu BURULAŞ isimli şirket eliyle bugün Mudanya-İstanbul arasında deniz otobüsü, Bursa-İstanbul arasında uçak ve helikopter işletiyor da kim karışıyor? Anlayacağınız Türkiye' de çareler tükenmez. Yeter ki mazeret yerine çözüm üretecek vizyoner kadrolara sahip olun...
Son Güncelleme: 18.07.2014 12:00