Toroslar'ın Kargıları Plaj Semsiyesi Oluyor

Akdeniz İlçesi'nde, Roman kadınların kargıdan ürettiği plaj şemsiyeleri Almanya'ya gönderiliyor.

Toroslar'ın Kargıları Plaj Semsiyesi Oluyor

Akdeniz İlçesi'nde, Roman kadınların kargıdan ürettiği plaj şemsiyeleri Almanya'ya gönderiliyor.

29 Ocak 2015 Perşembe 12:05
Toroslar'ın Kargıları Plaj Semsiyesi Oluyor

Özellikle Roman kadınların istihdamı amacı ile başlatılan proje kapsamında hem Romanların geleneği olan sepetçilik yaşatılıyor, hem de kadınlar gelir elde ediyor.Toroslar Belediyesi Mesleki Teknik Eğitim Kursları (TORTEK), Açık Toplum Vakfı, İŞKUR İl Müdürlüğü ile Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 'Kadınlar İşe Çocuklar Kreşe' sloganı ile başlatılan proje kapsamında Alsancak Mahallesi'nde kurulan atelyede çalışan Romanlar, kargıdan ürettikleri ürünleri yurtiçi ve yurt dışına pazarlayarak ekonomiye katkı sunuyor.




Toroslar İlçesi'nde kendiliğinden yetişen kargıları toplayan 8 Roman atelyeye getiriyor ve burada 25 Roman kadın tarafından işleniyor. Bir Alman firması ile yapılan anlaşma çerçevesinde kadınların yaptığı plaj şemsiyesi, dekoratif iç mekan ürünleri, çatı malzemesi ve kargı hasır Almanya'ya ihraç ediyor. Çalışan kadınların çocukları ise, üretim merkezi içinde kurulan kreşte bakılıyor.





İHRAÇ EDİLİYOR
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, özellikle kadınların bu proje sayesinde üretime dahil olup ev ekonomilerine destek olduklarını belirtti. Atıl durumdaki kargıların Roman kadınların ellerinde şekillenerek ithal edilecek ürünler haline geldiğini vurgulayan Daylam, şunları söyledi: "Toroslar bölgesinde yetişen kargıları işliyoruz. Alman firması Hiss Kamış ile yaptığımız protokol kapsamında üretilen ürünler Roman kadınlarımızın ellerinde şekillenerek Avrupa'ya, Almanya'ya ihraç olacak pozisyona geliyor."




'BİR KÜLTÜR YAŞATILIYOR'


Sepetçilik mesleğinin Romanlar için olmazsa olmazların arasında yer aldığını belirten Daylam şöyle devam etti:
"Mersin'de 'Sepetçi' olarak adlandırılan mahallede 25- 30 yıla yakındır sepetçilik yapılırdı. Bu meslek modernize edilemediği için kaybetmeye yüz tutan bir meslek dalıydı. Roman kültüründe sepetçilik olgusu çok önemli çünkü yüzyıllardan beri bizi biz yapan önemli değerlerden bir tanesi. Böylece bu kültürün yaşatılması da sağlanmış oldu."




'TOPLUMA KARIŞMAK İSTİYORUZ'


Üretim merkezinde çalışan kadınlardan Fehime Bilecan ise çalışmaya başlamadan önce evde oturup monoton bir hayat sürdüklerini kaydederek şöyle konuştu:
"Şimdi buraya geldik ve çalışıyoruz. Aynı şekilde çocuklarımız kreşte eğitim görüyor. Bizim de bir işimiz oldu. Evimize az çok ekmek götürüyoruz. Evde oturuyorduk ama şimdi burada bir üretim yapıyoruz. Yazlık yerlere şemsiye yapıyoruz. Bu bizi mutlu ediyor."

Son Güncelleme: 30.01.2015 11:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.