Örtü altında yetiştirilen beyaz üzüm çeşitleri, ilk salkımlarıyla tezgâhlara indi. Sezonun başında kilosu 250 TL'den alıcı bulan üzümler, üreticinin yüzünü güldürse de bu yılki verim kaybı endişe yaratıyor.
Kış aylarında yaşanan ani sıcaklık düşüşleri ve ilkbaharda görülen zirai don, örtü altı tarımı da olumsuz etkiledi. Seralarda erken ürün almak için yoğun çaba harcayan üreticiler, soğukla mücadele kapsamında gece boyunca sobalar yakarak asmalarını korumaya çalıştı. Tüm bu önlemlere rağmen yaklaşık %20’lik bir verim kaybı yaşandığı bildirildi.
Üreticiler, turfanda üzüm yetiştirmenin hem maliyetli hem de zahmetli olduğunu vurgularken, örtü altında elde edilen bu ürünlerin pazarda yüksek fiyattan satılmasının bir nebze telafi sağladığını ifade etti. Hasat süreci sabahın erken saatlerinde başlıyor. Üzümler, seralarda özenle toplanıp paketlenerek ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.
Uzmanlara göre bu yıl, tarım sektöründe iklim koşullarının belirleyici etkisi daha net hissedildi. Seracılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için enerji destekleri ve modern ısıtma sistemlerinin teşvik edilmesi gerektiği dile getiriliyor. Örtü altı üretimdeki bu erken hasat, yaz aylarında açık alanda başlayacak üzüm sezonunun da habercisi niteliğinde.
Mersin Portal-Haber Merkezi