banner311

Uzmanlar Mersin’in Dönüşümünü Konuştu

Mersin Üniversitesi’nde bir araya gelen akademisyenler; kentin dönüşüm süreçlerine ilişkin görüş ve tespitlerini paylaştı.

Uzmanlar Mersin’in Dönüşümünü Konuştu

Mersin Üniversitesi’nde bir araya gelen akademisyenler; kentin dönüşüm süreçlerine ilişkin görüş ve tespitlerini paylaştı.

14 Eylül 2015 Pazartesi 11:32
Uzmanlar Mersin’in Dönüşümünü Konuştu
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından “Mersin Kentinin Mekânsal, Sosyo-Ekonomik ve Toplumsal Dönüşümü” konulu panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapılan panele, MEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarının yanı sıra Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi’nden, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’ndan uzmanlar konuşmacı olarak katıldı.

Kentin dönüşüm süreçlerine ilişkin görüş ve tespitlerin paylaşıldığı panele ayrıca, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Planlama Stüdyosu çalışmaları kapsamında Mersin’de teknik inceleme ve araştırmalar yapmak üzere kentte bulunan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri de katıldı.



SERBEST BÖLGE VE LİMANIN KENTE ETKİLERİ

Panelin ilk gününde, kentin mekânsal ve ekonomik değişimi ile gelişim süreçleri tartışılarak, kentimizin kuruluşundan günümüze kadar mekânsal gelişimi ve değişimi irdelendi. Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi’nden Uzm. Tülin Selvi Ünlü’nün Mersin kentinin kuruluşunu ve dönemin Doğu Akdeniz Liman kentleri ile olan ilişkisini anlatan sunuşu ile başlayan ilk oturum, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tolga Ünlü’nün, kentin 1960’lardan günümüze gelişimini çeper-kuşak kuramı ile açıkladığı sunuşu ile devam etti.


Ardından  Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığında görevli şehir plancısı Yaser Gündüz, kentin üst ölçekli planlama geçmişini aktardı.Kentin ekonomisine odaklanan ikinci oturumda Yrd. Doç. Dr. Ali Cenap Yoloğlu, temel ekonomik göstergeler ve grafikler üzerinden liman, serbest bölge ve tarım çıktılarına ilişkin mevcut durumu aktardı. Yrd. Doç. Dr. Fikret Zorlu ise kentin ana ulaşım politikalarını ve lojistik sektörüne ilişkin temel gelişme stratejilerini anlattı.



YEREL YÖNETİMLERİN RÖLÜ MASAYA YATIRILDI

Panelin ikinci gününde ise, Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, insan bedeni analojisinden yola çıkarak kurguladığı sunuşu ile kentin büyüme dinamiklerinde yerel yönetimlerin rolünü anlattı. Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan ise kentteki sosyal yapıyı incelediği sunuş ile göç olgusunun kentin mevcut sosyal yapısını nasıl etkilediğini değerlendirdi.Toplumsal dinamikler üzerine odaklanan son oturumda ise Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bediz Yılmaz kentteki sosyal grupların, mekânsal seçim kararlarına ilişkin temel bulgularını paylaştı.



NÜKLEER DE TARTIŞILDI

Çevre Mühendisleri Odası’ndan Sinan Can, Mersin bölgesine ilişkin enerji yatırımlarını ve kent gündeminin son zamanlardaki en tartışmalı konularından birisi olan nükleer santral konusunu ele aldı. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarıkaya Levent ise kentin kültürel miras zenginliğini anlatarak, korumaya ilişkin riskleri ve potansiyelleri değerlendirdi.





Haber:
Atilla Tülay
Son Güncelleme: 15.09.2015 14:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.