Evli ve 5 çocuk babası olan 10 Mart 1949 Mersin Erdemli doğumlu olan Ali Er, Lise mezunu ve asıl mesleği Çiftçilik, Mersin İI Genel Meclis Üyesi olarak görevide yapan Ali Er 18, 19, 20, 21, 22. Dönem Mersin Milletvekiliği görevlerinde bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisinde siyaseti öncesinde Anavatan Partisinde siyaset yapan Er, bu süre içerisinde Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyeliği, Parti Müfettişliği ve Plan ve Bütçe komisyonu üyeliği görevlerini yürüttü. 15.10.2001 tarihinde Anavatan Partisinden istifa ederek, AK Partiye geçmişti.
Ali Er Mersin kamuoyuna skandal davranışlarıyla gündeme gelmişti. 2006 yılında dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın açıklamasıyla gündeme gelen sıkandalda TBMM'de Ali Er'i ziyarete gelen 4 ziyaretçinin tabancasını beline takıp polise rest çeken AKP Mersin Milletvekili Ali Er’in sözleri, polisin hazırladığı tutanaklara, "Sıkıysa benden gelin alın lan" biçiminde yansıdı. TBMM kampusü içine silah sokulmasının yasak olmasına rağmen ziyaretçilerini tabancalarıyla birlikte Meclis’e sokan ve Arınç’ın "Pes doğrusu" dediği, AKP’li Ali Er’le ilgili tutanağı ele geçirdik. Polis tutanaklarında olay şöyle yer aldı: "...Sayın Milletvekili Ali Er, misafirlerinin üzerinde silah olduğunun anımsatılması ve görevli personelin kendisine yardımcı olacağının söylenmesine rağmen misafirinin olan silahı alarak kendi beline takmış ve sıkıysa benden gelin alın lan.... ifadesini kullanmıştır...." demişti.
15 TUTANAK TUTULMUŞ
Dönemin AK Parti Milletvekili Ali Er’in, milletvekilliği görev süresinde Meclis yönetiminin ’ziyaretçi yasağı olduğu’ ilan edildiği günlerde de içeri ziyaretçi soktuğu ifade edilmişti. Er, hakkında o dönemde benzer ihlaller nedeniyle 15 tutanak tutulduğu da ortaya çıkmıştı. Değişik partilerde 25 yıl milletvekilliği yapan 74 yaşındaki Ali Er, Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki bahçesinde limon yetiştiriyor. TBMM'de 5 dönem Mersin'i temsil eden 5 çocuk babası Ali Er, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta 2 bin 500 nüfuslu Çiftepınar Mahallesi'nde yaşamını sürdürüyor.
SİYASETE ANAVATAN PARTİSİ'NDE BAŞLADI
Aileden çiftçi olan Er, 1983 yılında siyasete merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kurucusu olduğu Anavatan Partisi'nde başlayarak 1987'de milletvekili olarak TBMM'ye gitti. Anavatan Partisi'nin ardından AK Parti'de siyaset hayatına devam eden Er, 2011 yılında siyaseti bırakarak, baba toprağına döndü. Çevresinde 'Kara çadırın kara oğlu' olarak tanınan Er, geçmişten gelen alışkanlığı ile çiftçiliğe devam ederek bahçesinde limon yetiştiriciliği yapıyor. Bahçede çalışanlarla birlikte elinde makasla dalından limon kesen Er, o dönem basına yaptığı açıklamada "hayatından memnun olduğunu belirterek, şöyle dedi: Ben vekil olmadan önce çiftçiydim. 2011 yılından sonra da eski mesleğimiz olan çiftçiliğe kaldığımız yerden devam ediyorum. Toplam 13 dönüm olan limon bahçesinde çalışmanın kendisini de mutlu ettiğini kaydeden Er şöyle konuştu:
"Benim için hiçbir zaman mevki makam önemli değildir. Her şey geçicidir. Önemli olan halkın gönlünde kalabilmektir. Ben hayatımı halkın içinden gelen biri olarak halka adamışımdır. Bana vatandaşlarım ne görevi verdilerse, ben onu yapmaya çalıştım. Hiçbir zaman kendi cebimi düşünmedim. Her zaman halkımızın ihtiyacını düşündüm. Çok şükür sağlığım yerinde ve kendimi iyi hissediyorum. Çalışmayı çok seviyorum. 25 yıl vekillik yapacaksın ve bahçede limon keseceksin bu işleri herkes yapamaz. Arkadaşlarımızla birlikte bahçemin limon hasadını yapıyorum Allah bereket versin" demişti.
Gelinen nokta da Ali Er'in yeniden siyasete dönmesi Mersin kamuoyunda büyük şaşkınlık yaratsada düne kadar siyaset yaptığı AK Parti'de bugün eski Mersin Baro Başkanı küçük Ali Er yer aldı.Er ailesinin Mersin siyasetinde çapraz adaylıkları ailenin gücünü koruma çabası olarak değerlendirildi.
Mersin Portal-Haber Merkezi