Mersin'de Eczacılar Suriyelilere İlaç Vermeyeceğiz

Mersin’de eczacılar ödemelerde yaşanan sıkıntıların devam etmesi halinde önümüzdeki aydan itibaren Suriyelilere ilaç satmayacaklarını duyurdu.

Mersin'de Eczacılar Suriyelilere İlaç Vermeyeceğiz

Mersin’de eczacılar ödemelerde yaşanan sıkıntıların devam etmesi halinde önümüzdeki aydan itibaren Suriyelilere ilaç satmayacaklarını duyurdu.

04 Eylül 2018 Salı 09:47
Mersin'de Eczacılar Suriyelilere İlaç Vermeyeceğiz

Mersin’de reçete karşılığında Suriyeli sığınmacılara ilaç veren eczacıların yaklaşık 6 aydır paralarını alamamasının üzerine kriz çıktı. Olaya el atan Mersin Eczacı Odası, eczacılarla toplantı yaparak eylem planı hazırladı. Eczacılarla bir araya gelen Oda Başkanı Özgün Sağır, ödemelerin düzene girmemesi halinde Suriyelilere ilaç vermeyeceklerini söyledi.

“7 AYDIR PARA ÖDENMİYOR”

Sorunun 2015’te çıkan genelgenin ardından ödemelerin AFAD İl Müdürlüğü’ne devredilmesi ile başladığını kaydeden Özgün Sağır, “İlk olarak Aralık 2013 yılında Mersin Eczacı Odası ile Mersin AFAD İl Müdürlüğüne arasında bir protokol imzalandı. O protokole istinaden Suriyelilere ilaç vermeye başladık. 2015’e kadar ödemelerde sorun yaşanmadı ancak 2015’in Eylül ayında yayınlanan genelge ile reçeteleri SGK’nin kontrol edeceğini ödemelerin ise AFAD İl Müdürlüğüne tarafından yapılacağı açıklandı. Ödemelerin düzenli olacağını düşünüyorduk ancak başka bir kargaşa yaşandı. Biz reçeteleri karşılıyoruz. Reçeteleri fatura edip Valiliğe gönderiyoruz, Valilik de Ankara’ya gönderiyor. Ankara’da kontrol edilen faturalar ödeme yapılması için Mersin’e gönderiliyor. İl ise gelen fatura üzerinden genel müdürlükten para istiyor. Genel müdürlükten ne zaman para gelirse eczacılara ödeme yapılıyor. İşin önünde çok basamak olduğu için sorun yaşıyoruz. AFAD’dan neredeyse 7 ay para alamadığımız zamanlar oldu.

Ama oradaki sorun yerelden kaynaklanan bir sorundu. Valilik bize bir türlü randevu vermedi. AFAD İl Müdürlüğüne konuyu bir türlü konuyu anlatamıyorduk. 2017 Aralık ayında Valiliği ziyaret ettik ve ödemelerimiz düzene girdi. Son olarak Şubat ayının ödemelerini aldık. 90 gün denilmesine rağmen 80 günde ödeme aldık. Her şey düzeldi derken 2018 Mart ayında yeni bir düzenleme yapıldı. AFAD İl Müdürlüğü’nden bu görev alındı, Göç İdaresi’ne verildi. Göç İdaresi’ne devrolunca ikinci bir sorunla karşılaştık. O da şu; reçeteyi veriyoruz, Göç İdaresi’ne fatura ediyoruz, Göç İdaresi Ankara’ya gönderiyor ve Ankara kontrolleri yapıp Göç İdaresi’ne geri gönderiyor. Göç İdaresi faturayı tahakkuk edip Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden yara istiyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ise bütçesi olmadığından dolayı AFAD’dan para istiyor. AFAD’dan para gelince eczacılara para yatıyor. Yani işin içindeki el sayısı arttıkça kargaşa yaşanıyor. İl Göç İdaresi ile iletişime geçtik ve sorun yaşanmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağımız söyledik. ‘Yeter ki bu mağduriyetleri bir kez daha yaşamayalım’ dedik. Yerelden başlayan bir sıkıntı yaşanıyor. Kargo sorunu yüzünden bile 10 gün bekledik. Eczacıların borçlarını ödeyemediğini, hassasiyet gösterilmesini istedik” diye konuştu.

“ECZACILARIN 5 MİLYON LİRA ALACAĞI VAR”

Yerelde bir sorun yaşamadıklarını ancak genel müdürlük bazında sorun yaşadıklarını dile getiren Özgün Sağır, “Genel Müdürlük, AFAD’dan para istiyor ama AFAD para vermiyor. Şimdi biz Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Antep, Urfa, Maraş ve İstanbul olarak 8 il sıkıntı yaşıyoruz. Bu 8 il ile birlikte aramızda bir platform kurduk. Her gün görüşme halindeyiz ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden bir randevu talep ettik. Bizimle muhatap olurlarsa ‘bu işin arık çözülmesini istiyoruz’ diyeceğiz. Önümüzdeki günlerde ödeme yapılacak ama 6 ay sonrasını göremiyoruz. Kalıcı bir protokol yapılmasını istiyoruz. Eczacılar para ne zaman yatacak bilsin. Şuan Suriyeliler anlamında 6’ncı büyük iliz. Suriyelilerin aylık ortalama reçete cirosu ortalama 1 milyon 750 bin lira. Mart, Nisan ve Mayıs ayının parasını alamadık. Bu da yaklaşık 5 milyon liraya ediyor. 138 gündür para alamıyoruz. 48 gündür fazladan bekliyoruz. 3 ayın parası yatacak ama biz Genel Müdürlükle görüştüğümüzde şunu söyleyeceğiz; ya ödemeleri düzene koyun ya da biz Ekim ayından itibaren Suriyelilere ilaç vermeyi bırakıyoruz” dedi.

“MUHATTAP BULAMIYORUZ, İYİ NİYETİMİZ SUİİSTİMAL EDİLDİ”

Sorunla ilgili muhatap bulamadıklarını savunan Mersin Ecza Odası Başkanı Sağır, “Burada eczacıların duruşu çok önemli. Ortak bir duruş sergilememiz gerekiyor. Biz dava yoluna bile gidemiyoruz çünkü ortada bir protokol yok. Tamamen oyalandığımız bir dönem. Seçimlerin üzerinden 2 buçuk ay geçti ama halen bürokratlar yok. Biz yerelde her şeyi çözdük. Genelde çözmek için Türk Eczacılar Birliği’ni devreye soktuk. Türk Eczacılar Birliği’nin telefonlarını açmıyorlar şuan. Yukarıda birileri bunu askıya alıyor. İstanbul, Hatay, Antep ve Maraş Mart paralarını aldı. Bir grup paralarını alırken bir grup neden alamıyor. Ödeme yapılacaksa herkese ödeme yapılsın, yapılmayacaksa kimseye yapılmasın. Çünkü bu sefer kendi aramızda sıkıntılar yaşıyoruz. Görüşmelerimizin ardından verdikleri sözleri tutmazlarsa o zaman Suriyelilere ilaç vermeyi keseceğiz. Cepten yemeye başladık. Başka çözümümüz yok. İyi niyetimiz suiistimal edildi. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Telefonlarımızı açan kimse yok. Tek sorun merkezden kaynaklı. Bu kadar muhatapsızlığın üzerine bizim sessiz kalmamız beklenemez” diye konuştu.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.