Mersin'de Site Bahçesinde Köpek Besleyenlere Ceza Yağdı

Yenişehir Belediyesi, Kocavilayet Mahallesi’nde bir site içerisinde köpek besleyen 5 aileye ‘çevreye rahatsızlık verdikleri’ gerekçesiyle para cezası kesti. Evlerine ait bahçede köpek besledikleri halde ceza almalarına anlam veremeyen site sakinleri belediyeye sert tepki gösterdi.

Mersin'de Site Bahçesinde Köpek Besleyenlere Ceza Yağdı

Yenişehir Belediyesi, Kocavilayet Mahallesi’nde bir site içerisinde köpek besleyen 5 aileye ‘çevreye rahatsızlık verdikleri’ gerekçesiyle para cezası kesti. Evlerine ait bahçede köpek besledikleri halde ceza almalarına anlam veremeyen site sakinleri belediyeye sert tepki gösterdi.

24 Nisan 2018 Salı 09:40
Mersin'de Site Bahçesinde Köpek Besleyenlere Ceza Yağdı

Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kocavilayet Mahallesi içerisinde yer alan 13 hanelik Atalan Evleri’nde yaşayan ve kendilerine ait tapulu alanda köpek besleyen 5 vatandaşa, Yenişehir Belediyesi Zabıta Ekipleri tarafından; çevreye rahatsızlık verdikleri gerekçesiyle para cezası kesildi. 
Site sakinleri evlerinin bahçesinde köpek besledikleri için kesilen 259 ve 227 lira arasındaki cezaları yargıya taşıyarak itiraz etmeye hazırlanırken yetkililerin, kendilerine hiçbir yazılı uyarı yapmadığını ve savunmalarını almadan haklarında keyfi bir cezai işlem uyguladığını öne sürdü.

“HAYVANLARIM İÇİN SAVAŞ VERİYORUM”
Evinin içerisinde özürlü 13 kediye bakan ve bahçesinde de Şila isimli köpeği ile ilgilenen hayvan sever Elif Bolat, yaşadıklarını şöyle özetledi: “Bu eve gelme sebebim hayvanlara daha yakın olabilmekti. Ama burada bana hayatı zindan ettiler. Hayvanlarıma bakabilmek için burada adeta bir savaş yürütüyorum. Evimin yola bakan tarafında köpeğimin kulübesi var. Yenişehir Belediyesi’ne komşulardan şikayet gitmiş. Köpeğimi aç bırakıyormuşum ve çevreye rahatsızlık veriyormuşum. Belediye bana ortak kullanım alanında köpek beslediğimiz için ceza kesti. Ama bizim sitede her evin kendisine ait duvarı var ve yasal olarak 417 metrekare kulanım alanı var.  Yani benim köpeğimi beslediğim alan bir ortak kullanım alanında değil tel örgülerle çevrili bir alanın içinde. Evimin etrafında çit ve duvarlar olmasına rağmen hayvanlarım yüzünden sağımdaki ve solumdaki ev sahipleri ile sürekli mücadele ediyorum. Zabıtalar sürekli geliyor ‘sen bu evin balkonundan köpeğini çıkartamazsın, sen burayı ahıra çevirmişsin’ diyor. Bana iki tane para cezası kestiler. Üstelik sitemizde köpek besleyen 8 komşumuz var. Bu komşularımın bazılarına da para cezası kesildi.” 

“İŞİN İÇERİSİNDE BİR TORPİL OLDUĞUNU BİLİYORUZ”
Yenişehir Belediyesi’nin tutumunun yanlış olduğunu ve söz konusu para cezalarını protesto etmek için yargıya başvuracağını ifade eden Bolat, “Yasalarımızda hayvanların yaşam alanları var. 5199’uncu yasa gereği hayvanlarında bazı hakları var. Benim köpeğimin karnesi var ve aşılarının tamamı yapıldı. Bu konu ile ilgili Zabıta Amiri ile görüştüm çünkü bu işin içerisinde bir torpil olduğunu biliyoruz. Çünkü önceden sadece bana baskı yapılıyordu. Bana ikinci ceza kesildikten sonra Zabıta Amiri E.T.’ye ‘Size 1 yıldır yalvarıyorum. Benim köpeğim varsa sitedeki diğer köpekler ne olacak’ dedim. Sonra siteyi teftiş ettiler başka köpekler de bulundu. Sonra sorgusuz sualsiz uyarı dahi yapılmadan onlara da ceza kesildi. Şimdi bütün komşularımız ayakta. Bu torpilin nereden geldiğini sordum. Benim ev sahibim önceki dönemlerde küçücük bir alan yüzünden kapı komşusu ile mahkemelik olmuşlar. Benden önce 3 kiracıyı daha baskı yaparak göndermişler. Ben onlara göre biraz sert çıkınca bu sefer beni hayvanlarımla vurmaya çalışıyorlar. Olayda başka bir şey yoktur.  Sorun aslında ben değilim benim ev sahibim” dedi.

“HAYVANLARINA SAHİP ÇIKAN İNSANLARA SAYGI GÖSTERİLMESİ GEREKİYOR”
Sözlerinin son bölümünde Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç’e seslenen Bolat, “Mahallemiz ilçe sınırları içerisindeki bir parkta köpek besleyen bir arkadaşımıza zabıta ekipleri ceza kesmişler. Bu belediyenin görevlileri çok duyarsız. Personelini çağırıp hayvan severliği anlatsın bu konuda biraz daha girişimci bir başkan olsun istiyoruz. Ben ayrıca bütün Mersin kamuoyunun bu iş ile ilgili olup, sokak hayvanlarına sahip çıkan insanlara saygı göstermesini istiyorum.

“KIZIM KÖPEĞİMİZLE YAPTIĞI ÖDEVDEN 100 PUAN ALDI”
Sitede köpek beslediği için hakkında para cezası kesilen bir diğer hayvan sever Hatice Kılıç Doğan ise uygulamaya tepkili diğer bir isim. Yaklaşık 2 yıl önce sahiplenerek bakımını üstlendikleri bir köpeği gelen cezalar üzerine evden göndermek zorunda kaldıklarını anlatan Doğan, “Köpeğimizin karnesi vardı. Aşıları veterinerler tarafından düzenli olarak yapılıyordu. Köpeğimiz zaten saldırgan bir köpek değildi. Bir Alman Kurdu ve tamamen uysal bir köpekti. Köpeğimiz kızımın eğitimi için de çok önemliydi. Hatta bir dönem köpek ile birlikte memeli hayvanlar ile ilgili bir proje ödevi hazırladı ve bu ödevden kızım 100 puan aldı. Bizim sitemizde herhangi bir yönetim, güvenlik yok. Evimin dört bir tarafı tel ile çevrilidir. Dışarıdan bırakın bir insanı bir kedi bir zor girebiliyor. Dolayısıla benim hayvanlarım ben istemediğim sürece evimin sınırları dışına çıkamaz. Geçen yıldan bu yana anlamsız bir şekilde buraya devamlı zabıtalar geliyor. Ne için geldiklerini sorduğumuzda burada bir köpek olduğunu ve onun hakkında şikâyet olduğunu söylüyorlar” dedi. 

YAZILI İHTAR YAPMADAN CEZA KESİLDİ İDDİASI
Köpeğini kendi mülki sınırları içinde beslemesine rağmen hakkında cezai işlem uygulandığını ifade eden Doğan, uygulamaya tepki göstererek, şöyle konuştu: “Burada mesele bizim köpek besleyip beslememiz değildir. Zabıtaların tutum ve davranışlar bizim çok ağrımıza gitti. 29 Mart 2018 tarihinde buraya tekrar geldiler. Ben kapıya çıktım hayırdır memur bey diye sordum. Köpeğim olup olmadığını sordum. Bende var diye yanıtladım dönüp bana dedi ki biz sizin köpeğiniz hakkında tutanak tutacağız ve ceza yazılacak. Bende benim köpeğim ile ilgili ceza yazmadan önce bana resmi olarak bir ihtarda bulunmanız lazım dedim. Ondan sonra cezayı yazabilirsiniz dedim. Benden köpek sahibinin bilgilerini istediler. Bende bilgilerimizi verdim. Daha sonra geçtiğimiz gün kapıya ellerinde ceza ve ihtar kâğıtları ile birlikte iki tane memur geldi. Evrakları imzalamam için baskı yaptılar bende imzalamadım. Çünkü bana bir ihtar yapılmadan ceza kesmeye çalışıyorlar. Ceza yazılınca ben Zabıta Müdürü ile görüştüm. Bana ihtarda bulunmadan nasıl ceza yazıyorsunuz diye sordum. Ceza bana ihtar kâğıtları ile birlikte geldiğini söyledim. Zabıta müdürü bana sözlü olarak “Bu konuda haklısınız, öncesinden bir ihtarda bulunulması gerekiyordu dedi. Bana idare mahkemeleri üzerinden itirazda bulunabileceğimizi söyledi.”

AÇTIKLARI TÜM KAPILAR YÜZLERİNE KAPANDI
Daha sonra kendisine ihtar yapılmadan ceza kesildiği için İdare Mahkemesi’ne başvurduğunu anlatan Doğan, “Benim itirazda bulunabileceğimi söylediler. Ama sonra 200 lira harç parası yatırmam gerektiğini söylediler. Ben 259 liralık bir cezaya itiraz etmek için 200 lira harç parası yatırmam mı gerekiyor diye sordum. Prosedürün bu şekilde olduğunu ve mahkemenin ancak bu şekilde işleyebileceğini belirttiler. Eğer kazanırsanız o 200 lirayı geri alırsınız, kazanamazsam ise neler yaşanacağını saydılar. Ne kadar sürer dedim onu da bilemeyiz dediler. Yani ben bir can besledim ve ona sahip çıktım ve her şeyi kanunlara göre yaptım. Ama karşı karşıya kaldığımız manzaraya bak. Zabıra para istiyor, mahkeme para istiyor. Eminim hak aramaya kalkerken bir yöntem bulurlar onu da vatandaşlara yüklerler. Sonra lanet olsun dedik ve davayı geri çekmek zorunda kaldık. 


Sözlerinin son bölümünde Yenişehir Belediyesi görevlerine tepki gösteren Doğan, “Belediye görevlilerinin bize karşı tutumu saçmadır. Çünkü her şeyden önce ben bir vatandaşım. Televizyon kanallarında her görüyor ki canlara sahip çıkalım, canları sahiplendirelim diye kampanyalar yayınlanıyor. Ben bu güne kadar evde hayvan beslemenin suç olduğunu bilmiyordum. Apartman gibi yapılarda bir yönetim kararı olması gerektiğini biliyordum. Ama ben bahçeli evimin bir ortak alan olarak görülüp böyle bir cezayı belediyenin yazması kadar saçma bir şey görmüyorum. Çünkü ortak alan dediği yerden komşum benim evimi doğru dürüst görmüyor. Bu bahçede ben bir cinayet işlesem kimse göremez. Benim köpeğimden kim nasıl rahatsız olmuş bunu bilmiyoruz. Tamamen keyfi bir uygulama ile karşı karşıyayız” diye konuştu. 

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zehra 2018-04-24 11:12:40

Belediye ilk önce yapması gereken işlerle uğraşsın ne cezası hayvanlara gelene kadar yapılması lazım çok şey var.unutmayin ki onlarda can taşıyor biraz vicdan merhamet şikayet edenler keşke her konu için duyarlı olunsa.

Avatar
iyi olmuş 2019-03-05 21:55:47

milleti rahatsız edersen cezayı yersin orası dağ başı mı?