banner311

Mersin'de Deprem Riski Yüksek Olan Bölgeler Neresi?

Mersin depreme dayanıklı yerler nereler? Mersin deprem riski yüksek olan bölgeler neresi? www.mersinportal.com haber merkezinin Mersinliler için ulaştığı bilgiler bölgenin ne derece deprem riski taşıyıp taşımadığını ortaya koydu.

Mersin'de Deprem Riski Yüksek Olan Bölgeler Neresi?

Mersin depreme dayanıklı yerler nereler? Mersin deprem riski yüksek olan bölgeler neresi? www.mersinportal.com haber merkezinin Mersinliler için ulaştığı bilgiler bölgenin ne derece deprem riski taşıyıp taşımadığını ortaya koydu.

16 Şubat 2023 Perşembe 23:49
Mersin'de Deprem Riski Yüksek Olan Bölgeler Neresi?

Özellikle Hatay ve Kahramanmaraş merkezli son yaşanılan depremin Mersin’de hissedilmesinden sonra bir çok Mersinli kentte nerelerin güvenli yerleşim alanları olup olmadığını araştırmaya koyduldu. Mersin’deki deprem sonrası vatandaşlar Mersin fay hattının nereden geçtiğini merak ediyor. Peki Mersin’de deprem fay hattı nereden geçiyor? Mersin'de depreme dayanıklı yerler nereleridir? gibi bir çok akıllarda oluşan soruları www.mersinportal.com haber merkezi sizler için araştırdı.
   

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Selim İnan'ın, Mersin için yaptığı araştırmalarda önemli tespitler yer aldı. İnan; Bilindiği üzere AFAD Türkiye'nin deprem haritasını çıkardı. Deprem riski haritasına göre, Mersin deprem risk sırlamasında 3. derecede yer aldı. Gülek, Gözen, Tarsus,  Kazanlı, Yenice 3. Derece deprem kuşağında yer alırken, Erdemli, Kırobası, Güzeloluk, Arslanköy, Güle dördüncü derece deprem bölgesinde yer almakta. Konuya ilişki daha önce açıklamalarda bulunan Mersin ve yakın yöresinde gözlenen depremlerin  aktif faylara (Ecemiş Fayı, Namrun Fayı, Mut Fayı, Ovacık Fayı, Karsantı-Karaisalı Fayı vb.) bağlı olarak geliştiği, bu fayların da son yüzyıl içersinde 5.5 tan büyük deprem üretmedikleri dikkate alındığında, gelecek yıllar içinde büyük ölçekli (6’dan büyük) bir deprem potansiyeli taşımadığı söylenebilir.

Bununla birlikte, Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.) ile Akdeniz’de meydana gelebilecek büyük ölçekli bir depremde (6.5’den büyük) Erdemli-Mersin-Tarsus arasında gevşek zemin üzerine çok katlı yapılanması nedeniyle büyük hasarlara neden olabilecektir. Bu nedenle bu bölgelerde bir an önce yeni bir imar planı hazırlanmalı, çok katlı bina yapımından bir an önce vazgeçilmeli ve eski yapılmış binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Mersin kenti için ivedi olarak afet master planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmaların başlatılması zorunludur. Bunlar yapılmadığı takdirde 1999 Kocaeli ve Düzce depremleri ile 2011 Van depreminde yaşanan benzer olaylar Mersin kenti ve yakın yöresinde görülebilir.” dedi.

Mersin ve yakın yöresini etkileyebilecek diğer önemli fay sistemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selim İnan, Ecemiş Fayı; kuzeyde yer alan ve Ecemiş Fayının batıya devamını oluşturan Namrun Fayı ile Mut Fayı; güneyde yer alan Ovacık Fayı; Silifke ile Mersin kıyı şeridi ile Namrun Fayı arasında yer alan çok sayıda küçük ölçekli faylar ile Tarsus kuzeydoğusunda ve doğusunda uzanan fayların deprem üreten aktif faylara karşılık geldiğini aktardı. Prof. Dr. İnan, son yüzyılda bu bölgede oluşan depremlerin 5.5’ten küçük ve çoğunlukla 3 ile 4 büyüklüğü arasında yoğunlaşmasının yanı sıra fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle, bu fayların Kuzey Anadolu’da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını belirtti.

Akdeniz'in ve Kıbrıs'ın içinden geçen bindirme fayının ise halen iki levhanın birbirine yaklaştığı, birbirinin altına girdiği bölge olduğu bilgisini veren İnan, şunları söyledi: "Burada oluşabilecek bir deprem, Mersin ve Adana kıyılarında tsunamilere neden olabilir.Geçmiş dönemlerde İskenderun Körfezinde, Anamur'da olduğu gibi. Bizim yaptığımız bir çalışmada, Anamur'da tsunami izlerini bulduk. Bu bölgede meydana gelebilecek bir deprem kıyılarımızda tehlike arz edebilir."

"MERSİN'DE BÜYÜK DEPREMLERİN İZLERİ VAR"

Depremin etkilerinin ana faya uzaklıkla değil, zemin yapısı ve bina kalitesiyle ilintili olduğunu vurgulayan İnan, "Mersin'de bunun örneğini en son 1998 Ceyhan depreminde yaşadık.Mersin'in doğu kesimlerinde bazı hasarlar oldu. Dolayısıyla 6,4 büyüklüğündeki bir depremde, Ceyhan'a 95 kilometre uzaktaki Mersin olarak etkilenebiliyorsak, burada oluşabilecek 7,5 büyüklüğündeki bir deprem Mersin'de büyük hasarlara neden olabilir" dedi.Mersin'de depremin izleri olduğuna dikkat çeken İnan, Soli Pompeiopolis, Olba ve Anemurium antik kentlerinin geçmişte yaşanan büyük depremlerde yıkıldığını, Anemurium Antik Kentinde yaptığı çalışmalarda hem tsunami hem de deprem izleri bulduğunu söyledi.

"MERSİN'İ BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE ZEMİN VE BİNA KALİTESİ"

Depremde yayılan deprem dalgalarının özellikle alüvyon zeminlerde genliklerinin arttığını ve yüzeyi çok daha fazla salladıklarını dile getiren İnan, bunun sonucunda binaların olduğu gibi göçebildiklerini veya yan yattıklarını ifade ederek, "Mersin'i bekleyen en büyük tehlikelerden biri bu.İkincisi de bina kalitesi. Binalar sağlam değilse katlar iskambil kağıtları gibi üst üste yığılıyor. Mersin için bir başka tehlike de bu.Çok büyük bir deprem beklemiyoruz Mersin için ama çevresinde meydana gelebilecek bir depremin Mersin'i etkileyebileceğini düşünüyorum. Son deprem haritasında Mersin 3. Bölge, Adana ise 1. ve 2. Bölge olarak geçiyor" diye konuştu.

ADANA-ANTAKYA VE AKDENİZ HATTI BÜYÜK HASAR YARATIR

Prof. Dr. İnan, bununla birlikte, Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.) ile Akdeniz’de meydana gelebilecek 6.5’ten büyük bir depremde Erdemli Mersin-Tarsus arasında gevşek zemin üzerine çok katlı yapılanması nedeniyle büyük hasarlara neden olabileceğini vurguladı.

ÇOK KATLI BİNA YAPIMI DURDURULMALI

Bu konuya ilişkin önerilerini de dile getiren Prof. Dr. Selim İnan, bu bölgelerde bir an önce yeni bir imar planı hazırlanmasının, çok katlı bina yapımından bir an önce vazgeçilmesinin ve eski yapılmış binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinin önemine değindi.

MERSİN MERKEZ'DE POZCU,MEZİTLİ,VİRANŞEHİR,DAVULTEPE'YE DİKKAT

Üçüncü derece deprem riski taşımakta olan illerden bir tanesi olan Mersin için, Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, Mersin'in deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek, "Demir, Mersin olası bir deprem koşulundan zemin noktasında çok kötü. Yani yapılaşmanın olduğu bölge alüvyon dediğimiz; Toros Dağlarının denize paralel olmasıyla ve akarsularının çakıl kum taş dediğimiz kötü malzemeden oluşuyor. Bizim kent merkezi diye tanımladığımız Pozcu'su, Viranşehir'i, Mezitli'si, Davultepesi'ne kadar oluşan kıyı şeridi. Buralar ova olan yerler ve tarım için verimli yerler. Mersin'in bir de şöyle bir dezavantajı var: sadece Mersin içindeki fay hatlarından değil Mersin'in çevresindeki Türkiye'yi etkileyen Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş'in uzantısı olan Orta Anadolu fay hattı, Ölü Deniz dediğimiz Güney'de Arabistan'dan başlayan 1000 km'lik bir fay hattı kuşağının etkisi altında. Doğal olarak bu bölgede yaşanılacak bir deprem Mersin'in kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sebep olacak." şeklinde konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Buna göre Mersinde fay hattı bulunmuyor fakat Mersin etrafında yer almakta olan fay hatları nedeniyle etki altında kalıyor.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 17.02.2023 00:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.