Güney Gazetesin'den Abidin Yağmur'un haberine göre, Özel Doğuş Hastanesi borçları nedeniyle batınca 150’ye yakın yardımcı sağlık personeliyle 20’ye yakın hekim de işten çıkarıldı. İşçi ve hekimlerden bazılarının 3 aylık maaşları da içerde kaldı. İşçiler ve hekimler, hem maaşları hem tazminatları için açtıkları iş davalarını kazandılar ancak paralarını alamadılar. Çünkü hastanenin bütün malvarlığına alacaklı banka el koymuş, şirketin işçilere ve doktorlara ödeyebileceği parası da, satılıp paraya çevrilecek malvarlığı da kalmamıştı. Avukatlara göre, şirket iflas davasını tamamlamış olsaydı işçi alacakları öncelikli olacaktı. Ama şimdiki durumda bankalar alacaklarını aldı, işçiler ve doktorlar ise paralarını alamadı.
Bir zamanlar Mersin’in en seçkin özel hastanelerinden biri olan, Mersin’in ilk özel sağlık kuruluşları arasında yer alan Doğuş Hastanesi, geçtiğimiz Mart ayında batmış, hastane hizmeti sona ermiş ve çok sayıda çalışan da işinden olmuştu. Hastanenin battığı güne kadar kurumda çalışan işçiler ve hekimler, 3 aylık maaşlarını ve tazminat haklarını almak için mahkemeye gitti, mahkemeyi kazandı ancak paralarını alamadı.
İşçilerin ve hekimlerin içerde kalan maaş ve tazminatlarını alamamasının nedeni ise hastanenin ilk sahibi olan Tanrıöver Doğuş Şirketi ile daha sonra hastaneyi devrettiği D Klinik Şirketi’nin iflas davasını geri çekmesi. Avukatlara göre eğer şirket iflas davasını sonuçlandırmış olsaydı, işçi ve doktor alacakları da öncelikli olacaktı. Ancak iflas davası olmadığı için, hastanenin biri 5 milyon 428 bin lira, biri 4 milyon 278 bin lira değerinde olan 2 binası, binaları ipotek eden Akbank’a devredildi. Hastanenin taşınmaz malı kalmadı. Taşınır mallarının satışından elde edilecek gelir ise icraya verme sırasına göre alacaklılara dağıtılacak.
Hastaneye ait iki binanın satıldığını duyunca hastane binası önüne gelen bir grup işçi, avukatları ve hastanenin eski mali müşavirlerini arayarak bilgi almaya çalıştı.İşçiler, 28 Şubat itibariyle hastanenin kapandığını ve işçilerin çıkışlarının verildiğini, bazı işçilerinin son 3 aylık maaşlarının da içerde kaldığını, hiçbir işçiye kıdem ve ihbar tazminatının ödenmediğini söyledi. Bu hakları tazmin etmek için iş mahkemesinde dava açtıklarını belirten bir işçi, “150 civarında işçi dava açtı. Biz 90 işçi tek bir avukata vekaletname verdik. Davayı kazandık. Hastanenin taşınmaz malları üzerine tapu şerhi var deniyordu. O mallar satılınca bizim paralarımızın ödeneceği söyleniyordu ama Akbank 2 binayı da almış. İşçinin alacağı ödenmeden satış yapılmış. Mağdur durumdayız. Senelerimizi bu hastaneye verdik. Yeri geldi 48 saat kesintisiz çalıştık. Geceleri gelip burada kan yıkadık. İşimiz olmadığı halde cenazeleri bile biz hazırladık. Ama bunca yıllık emeğimizin karşılığını alamadık” dedi.
Haber: Abidin Yağmur