Mersin’in Yenişehir ilçesinde yer alan ve gemi şeklindeki tasarımıyla dikkat çeken bina, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bir Facebook paylaşımında, Mersin’de bir hayırsever tarafından gemi şeklinde bir Kuran kursu yaptırıldığı iddia edilmişti. Ancak bu iddianın asılsız olduğu her ne kadar daha ortaya çıkarılmış olsada sosyal medyada doğruluğu teyit edilmemiş bilgileri paylaşan sosyal medya kullanıcıları bilgi kirliliği yaratılmasıyla dolaylı hizmet ettiler.
İnternette tıklanma rekorları kıran ve 76 binden fazla görüntülenme ile 450’den fazla paylaşım alan gönderide, "Mersin’de bir hayırsever gemi şeklinde bir Kuran kursu yaptırdı" şeklinde bir bilgi yer aldı. Gönderide, "Bu devirde Kuran, Nuh’un gemisi gibidir, ancak bu gemiye binenler kurtulabilirler" ifadeleri kullanıldı.
Ancak yapılan incelemeler ve doğrulama çalışmalarına göre, bu bina bir Kuran kursu değil, erkek öğrenci yurdudur. Google Maps ve denetim sertifikaları, yapının 2014 yılında bir dernek tarafından restorasyon çalışmasıyla gemi şeklinde dönüştürüldüğünü ve 2015 yılında tekrar hizmet vermeye başladığını doğruluyor. Restorasyon maliyeti dernek tarafından karşılanmış ve bina, "Barbaros Hayrettin Paşa’nın Gemisi" olarak anılmaktadır.
Gemi şeklindeki 7 katlı bina, Mersin’in Yenişehir ilçesi Barbaros Mahallesi’nde, bulunan ve yapımı 2015 yılında ruhsatlandırılan çevresindeki binalardan farklı yapısıyla ilgi çekmişti. Özellikle binanın ilk iki katının gemi güvertesi olarak tasarlanması, yapının dikkat çekmesinde önemli bir etken oldu.
Önceki yıllarda Milliyet, Yeniçağ Gazetesi, Hürriyet ve Anadolu Haber Ajansı gibi medya organları, binanın bir Kuran kursu değil, erkek öğrenci yurdu olduğunu doğrulayan haberler yapmış olmasına karşın sosyal medya hesaplarının daha çok takipçi almak adına gerçekdışı bilgileri paylaşarak hitlerini artırmanın yolu seçtiler.
Mersin Portal-Haber Merkezi