banner308

Mersin'e PKK ve DAİŞ Tehdidi Varken Nükleer Yapılır mı ?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın güvenlik uyarılarını hatırlatan Necdet Pamir, “Mersin gibi PKK ve DAİŞ açısından sıkıntıları olan bir coğrafyayada siz nükleer santral yapıyorsunuz” diyerek duruma tepki gösterdi.

Mersin'e PKK ve DAİŞ Tehdidi Varken Nükleer Yapılır mı ?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın güvenlik uyarılarını hatırlatan Necdet Pamir, “Mersin gibi PKK ve DAİŞ açısından sıkıntıları olan bir coğrafyayada siz nükleer santral yapıyorsunuz” diyerek duruma tepki gösterdi.

10 Nisan 2018 Salı 12:18
Mersin'e PKK ve DAİŞ Tehdidi Varken Nükleer Yapılır mı ?

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Genel Koordinatörü ve Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temel atma töreni yapılan Akkuyu Nükleer Santralini Amerika’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi. Yaptığı yorumlarda Türkiye’nin elektrik enerjisi için bir nükleer santrale ihtiyacının olmadığını vurgulayan Pamir, ayrıca Türkiye’nin söz konusu proje ile nükleer enerjide bir teknoloji transferi de elde etmediğine dikkat çekti. Akkuyu NGS’nin zaten yüksek olan deniz suyu sıcaklığını daha artıracağını ifade eden Pamir, Türk boğazlarından uranyum geçişlerinin de başlamasının ciddi bir güvenlik riski yaratacağı uyarısı yaptı. Özellikle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Türkiye’ye sunduğu 39 uyarıyı hatırlatan Necdet Pamir, “Mersin gibi PKK ve DAİŞ açısından sıkıntıları olan bir coğrafyayada siz nükleer santral yapıyorsunuz” diyerek projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

TURİZM MERKEZLERİ KÖTÜ ETKİLENECEK
Nükleer Santral projesi için Akkuyu bölgesinin seçilmesinin Türkiye’ye ve kente hiçbir yararının olmadığını savunan Pamir, projenin yüksek finansman sıkıntıları nedeniyle durabileceğini ifade etti. Bölgedeki turizmin ciddi zarar göreceğini belirten Pamir, “AKP iktidarı, kuzeyde Sinop’a da nükleer reaktör yapma sevdasında. Peki, Rusya niye o kadar zahmete katlanıp hemen Karadeniz’de uzanabileceği Sinop varken; Sinop yerine Akkuyu gibi deniz suyu sıcaklığı son derece yüksek bir lokasyonu seçiyor. O arada da Türk boğazlarından (Marmara Denizi’ndeki) geçiyorsunuz. Oysa iktidar ki ben de öyle düşünüyorum boğazlardan petrol geçişi sakıncalı buluyor. İstanbul için önemli risktir. Hem de İstanbul ve Çanakkale gibi ters akıntıların olduğu bir coğrafyada düşünün şimdi zenginleştirilmiş uranyum gelecek ve öbür taraftan kullanıldıktan sonra da aynı yoldan geri döneceği iddia ediliyor. Yunan adalarından geçecek, Türkiye’nin turizm cenneti Antalya vesaire bu kıyılardan geçecek ve Akkuyu’ya gidecek. Bunun hepsi risk” dedi.

“ÇOK BÜYÜK BİR RİSK ALINIYOR”
Söz konusu projede Türkiye’ye dönük bir teknoloji transferi olmadığını kamuoyunun bu konuda yanlış yönlendirildiğini ifade eden Pamir, “Bugün Türkiye’de milletvekilleri Akkuyu NGS inşaat alanı giremiyorlar. Sanki Rus toprağa imiş gibi içeri girmeniz mümkün değil. Herhangi bir şeyin denetimini yapmanız mümkün değil. Stratejik olarak önemli derseniz o zaman Ruslar için stratejik önemi var. Türkiye burada anlaşmaya göre teknoloji transferi de sağlamadığından Türkiye’nin elektrik ithal etmesinden farkı da yok. Üstelik tam tersine çok büyük bir risk alınıyor” dedi.

AKDENİZ’İN SICAK SUYU İLE SANTRAL NASIL SOĞUTULACAK?
Akkuyu Bölgesi’nin deniz sıcaklığı ve jeolojik yapısı nedeniyle bir nükleer santral projesi için uygun olmadığını ifade eden Pamir, “Akkuyu, yer seçimi nedeniyle suyun sıcaklığı ile yani işlem süreci bakımından riskli. Burada termik işlem yapılacak yani ısıl işlem olacak. O nükleer yakıttan enerji üreteceksiniz ve çok büyük bir ısı açığa çıkacak. Bunu soğutmak için ise deniz suyunu kullanacaksınız. O deniz suyu ise Akdeniz’de son derece sıcak. Dolayısıyla işlem maliyetini yükseltmesi açısından da son derece olumsuz. Oysa Sinop’ta olsa. Ben şahsen orada olmasına da karşıyım ama bu ayrı konu. Ama kesinlikle Sinop’un yani Karadeniz’in suyu neresinden baksanız çok daha uygun. Sadece deniz suyu sıcaklığı meselesi değil Akkuyu NGS’nin olmaması yönünde ciddi risk faktörleri var. Sadece Ecemiş fayı değil bölgedeki sismik aktiviteler bakımından da riskli. Eğer uzmanları dinlerlerse riskleri fazla. Keza deniz yaşamı için de facia” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ TRANSFERİ ALMAYACAĞINIZ BU PROJEYE İHTİYACIMIZ YOK”
Ayrıca tüm dünyada nükleer enerjinin gelişmesi için çalışan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Akkuyu konusunda 39 tane uyarısının olduğunu açıklayan Pamir “Akkuyu NGS’nin pek çok riskleri yanı sıra nükleer santral gücü açısından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın sıraladığı genel riskiler bakımından “terör riski” de söz konusudur. Şimdi siz Mersin gibi sıkıntılı bir coğrafyada, PKK ve DAİŞ açısından sıkıntıları olan coğrafyaya siz nükleer santral yapıyorsunuz. Türkiye’nin teknolojiye ihtiyacı var ama teknoloji transferi de almayacağınız bu projeye ihtiyacı yok. Mesela Türkiye, 1986’dan beri doğalgaz kullanıyor ama Türkiye kendisi doğalgaz santrali mi yapıyor” şeklinde konuştu.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 10.04.2018 12:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.