banner308

Sosyal Medya'da Dolaşan İkinci Tur İddiası...

Sosyal medya sıkça paylaşılan ve özellikle Whatsaapp guruplarında paylaşılan iddia Teyit.org sitesi tarafından yapılan analiz haber ile gerçeklik payı değerlendirildi.

Sosyal Medya'da Dolaşan İkinci Tur İddiası...

Sosyal medya sıkça paylaşılan ve özellikle Whatsaapp guruplarında paylaşılan iddia Teyit.org sitesi tarafından yapılan analiz haber ile gerçeklik payı değerlendirildi.

10 Haziran 2018 Pazar 16:08
Sosyal Medya'da Dolaşan İkinci Tur İddiası...

İDDİA: "24 Haziran için kullanılan seçmen pusulalarının atılmaması gerekir, seçim ikinci tura kalırsa aynı pusulayı kullanmak gerekiyor".
 

Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında yer alan paylaşımlarda, 24 Haziran için kullanılan seçmen pusulalarının atılmaması gerektiği, seçim ikinci tura kaldığında aynı seçmen pusulasının kullanılması gerektiği iddia edildi.Seçmen pusulası olarak ifade edilen seçmen bilgi kağıdı seçim ikinci tura kaldığında tekrar gönderilmeyecek ve 8 Temmuz’da gerçekleşecek ikinci turda kullanılabilecek. Ancak oy kullanabilmek için seçmen bilgi kağıdının sandık başkanına verilmesi gerekli değil, kimlik tespitinin yapılabileceği nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi belgeler oy kullanılması için yeterli.

Oy Kullanırken Nüfus Cüzdanı Gösterilmesi Yeterli

135 sayılı Genelge’de seçmen kimliğinin tespiti bölümünde 27. maddede seçmenin oy kullanabilmesi için geçerli belgeler sıralanıyor;

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).

Aynı genelgenin 28. maddesinde de oy vermeden önceki işler bölümünde, seçmenin oy kullanmadan önce kimlik belgesini ve varsa seçmen bilgi kağıdını sandık başkanına vererek kimliğini ispat edebileceği yazıyor. İlgili maddede de ifade edildiği şekilde seçmen bilgi kağıdını göstermek zorunlu değil. Seçmenin oyunu kullandıktan sonra ise seçmen listesindeki isminin karşısına imzasını atması gerekli.

YSK: Oy kullanırken Seçmen Bilgi Kağıdını Göstermek Zorunlu Değil

teyit.org’un görüştüğü YSK yetkilileri de oy kullanmak için seçmen bilgi kağıdının oy kullanırken seçmenin yanında bulunmasının zorunlu olmadığını doğruladı. Seçim ikinci tura kaldığında seçmen kütüklerinin değişmeyeceği, birinci ve ikinci tur arasında 18 yaşını dolduranların ekleneceği ve ölüm, vatandaşlıktan çıkarılma gibi nedenlerle seçmen niteliğini kaybedenlerin ise seçmen listesinden çıkarılacağı ifade edildi. Seçmenlerin oy kullanacağı yerler değişmeyeceğinden seçmen bilgi kağıtları tekrardan gönderilmeyecek. Bu yüzden seçmen bilgi kağıdının saklanmasının iyi olacağı, sandık bilgilerinin ise tekrardan YSK’nın internet sitesinden sorgulanabileceği ifade edildi.

Seçmen bilgi kağıdının altında ikinci tur uyarısı bulunuyor

Seçmen bilgi kağıdının altında ikinci turda kullanılacağına dair bir bilgi yazdığı iddiası doğru. Not olarak belirtilen açıklamada, “08/07/2018 pazar günü ikinci oylamanın yapılması halinde de geçerlidir.” ifadesi yer alıyor.24 Haziran’da yapılacak seçimin ikinci tura kalması durumunda tekrardan seçmen bilgi kağıdı gönderilmeyecek. Seçmen bilgi kağıdının altında ikinci turda kullanılacağına dair bir bilgi yazdığı iddiası doğru. Ancak oy kullanırken seçmen bilgi kağıdının sandık başkanına verilmesi zorunlu değil. Oy kullanırken kimlik tespit edilmesine yarayacak nüfus cüzdanı gibi bir belge gösterilmesi yeterli.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 10.06.2018 16:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.