banner308

CHP'den Kamu Avukatlığı İçin Kanun Teklifi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, kamuda çalışan avukatların ek göstergesinin 3600 yapılması için kanun teklifi verdi.

CHP'den Kamu Avukatlığı İçin Kanun Teklifi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, kamuda çalışan avukatların ek göstergesinin 3600 yapılması için kanun teklifi verdi.

01 Ağustos 2018 Çarşamba 09:22
CHP'den Kamu Avukatlığı İçin Kanun Teklifi

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılması için Meclis Başkanlığına teklif veren Antmen, kanun teklifinin gerekçesinde, kamu avukatlarının yargının üç ayağından birini oluşturduğunu ifade ederek avukatların ‘3000’ olan ek göstergelerinde yıllardır hiçbir artış görülmediğini söyledi. Alpay Antmen, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Anayasamızdaki ‘sosyal hukuk devleti’ olgusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliği olarak belirtilmektedir. Genel olarak sosyal devlet, herkesin mutluluğu ve toplumun refahı amacıyla, vatandaşların sosyal durumlarıyla ilgilenen ve onlara asgari bir yaşam düzeyi sağlama görevi olan, bunu sosyal adalet ilkelerine göre yerine getirmesi beklenen devleti anlatmaktadır.

Sosyal haklar, devletin bu yükümlülüklerini yerine getirmesi ölçüsünde anlam kazanır. Bu açıdan; sosyal haklar, sosyal hukuk devleti bağlamında toplumsal eşitlik amacına yönelmiş haklar olarak tanımlanabilir. Ve bu haklar gündelik şartlara bağlı değil, kazanılmış ya da iade edilmesi gereken hakların tamamını kapsamaktadır. Bir zümreye, sınıfa ya da meslek grubuna ayrıcalık tanınamayacağı gibi; hiçbirinin de hakkı elinden alınamaz ve yok sayılamaz. Yargının üç ayağından birini oluşturan ve kamuda çalışan avukatların ‘3000’ olan ek göstergelerinde yıllardır hiçbir artış görülmemiştir. Enflasyon, pahalılık artarken kamu avukatlarının gelirleri bunların çok gerisinde kalmıştır. Adalet ve hukuk yaşamı alanında; zorluklar içerisinde çok önemli görevler yürüten kamu avukatları, birçok memur ve işçiden çok daha düşüm maaş almaktadır. Çalışma barışıyla  hakkaniyete aykırı olan bu durumun önüne geçilerek gerekli değişikliğin ivedi şekilde yapılarak, birer adalet çalışanı, neferi olan kamu avukatlarının yaşadığı ‘adaletsizliğin’ önüne geçmek siyasal bir görevdir.

24 Haziran seçimleri yaklaşırken tüm siyasi partilerin ortak vaatleri arasında bulunan 3600 ek gösterge, kamuda çalışan avukatları da kapsamalıdır. Öyle ki birçok kamu çalışanının en düşük ek gösterge rakamı bile 3600'dür . Kamu avukatları, yeri geldiğinde hakim ve savcılara nazaran çok daha ağır yük ve sorumluluklar taşımalarına rağmen, onların sahip oldukları hiç bir hakka sahip değillerdir. Oysa kamu avukatları, savcılar gibi kamu gücünü temsil etmekte, adaleti sağlamak adına çalışmakta ve kamu adına, her türlü davada devletin yararını korumaktadır.  Meslek kadroları ile kamuda çalışan avukat ve hukukçular aleyhine meydana gelmiş olan ücret farkının giderilmesi adalet ve hakkaniyetin de bir gereği olacağı gibi, görevde kalıcılığın temin edilmesine ve hizmet verimliliklerinin artırılmasına da katkı sağlayacaktır”.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.