banner311

CHP’li Dinçer'den, Engelli Bireylerin Hakları İçin Araştırma Önergesi

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımını sağlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kapsamlı bir araştırma önergesi sundu.

CHP’li Dinçer'den, Engelli Bireylerin Hakları İçin Araştırma Önergesi

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımını sağlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kapsamlı bir araştırma önergesi sundu.

01 Aralık 2024 Pazar 18:25
CHP’li Dinçer'den, Engelli Bireylerin Hakları İçin Araştırma Önergesi

Dinçer, önergesinde engelli bireylerin karşılaştığı zorlukların tespit edilmesi, fırsat eşitliği sağlanması ve erişilebilirlik engellerinin kaldırılması için somut adımlar atılmasını talep etti.

4 Milyon 876 Bin Engelli Birey İçin Çözüm Arayışı

Dinçer, Türkiye'deki yaklaşık 4 milyon 876 bin engelli bireyin yaşam kalitesini artıracak düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Engelli bireylerin, doğuştan veya sonradan bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yönden çeşitli derecelerde yetenek kayıpları yaşayabildiğini belirten Dinçer, bu bireylerin toplumsal yaşama uyum sağlamakta ve günlük gereksinimlerini karşılamakta güçlükler yaşadığını vurguladı. Engelli bireylerin toplumda tam yer edinmesi için sadece fiziksel erişilebilirlik değil, eğitim, çalışma ve sosyal yaşamda da eşit haklara sahip olmalarının şart olduğunun altını çizdi.

Engelli İstihdamı ve Kamu Hizmetlerine Erişim

Dinçer, engelli bireylerin istihdam olanaklarına erişimde karşılaştıkları engellerin de ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. 2024 yılı için açıklanan 2 bin 323 engelli atamasının mevcut durumu, atama süreci ve tamamlanma oranı hakkında araştırmalar yapılmasını isteyen Dinçer, ülke genelindeki işsiz engelli vatandaş sayısının tespit edilmesini ve bu bireylerin iş gücüne katılabilmeleri için çözümler geliştirilmesini talep etti. Ayrıca, engelli bireylerin tayin ve yer değiştirme süreçlerinde yaşadıkları zorlukların da ele alınması gerektiğini belirtti.

Kamu binalarındaki erişilebilirlik sorunlarına da değinen Dinçer, özellikle engelli bireylerin kamu hizmetlerine erişimindeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, bakanlıkların kamu binalarında yapmayı planladığı erişilebilirlik düzenlemelerinin araştırılması gerektiğini söyledi.

Engelli Öğretmen Atamaları ve Eğitimde Erişilebilirlik

Dinçer, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 20 bin öğretmen atamasında engelli bireyler için ayrılan kontenjanların sayısının, engelli öğretmen atamaları ile birlikte araştırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, engelli öğretmen adaylarının atama sürecinde, kamu binalarına erişim ve çalışma ortamlarındaki erişilebilirlik durumunun göz önünde bulundurulup bulundurulmadığı konusunda bir inceleme yapılması gerektiğini ifade etti. Dinçer, atama süreçlerinde erişilebilirlik kriterlerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Engelsiz Bir Toplum İçin Farkındalık Yaratılmalı

Dinçer, önergesinin sonucunda engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik somut adımlar atılmasının önemine değindi. Bu adımların, engelliliği sadece bir "engellenmişlik" durumu olarak değil, toplumun her kesiminin katkı verebileceği bir "toplumsal katılım" durumu haline getireceğini belirtti. Ayrıca, toplumda engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturulmasının, bu bireylerin toplumsal hayata tam entegrasyonuna katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Dinçer, araştırma önergesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek, engelli bireylerin haklarının korunması ve iyileştirilmesi adına önemli bir adım atılmasını talep etti.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 01.12.2024 18:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.