Seçim İttifaklarına Yüzde 5 Engelinin Ardından Yeni İddia

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yüzde 5’in altında oy alan siyasi partiler, ittifakla da olsa TBMM’ye giremeyecek iddialarının ardından yeni bir kulis bilgisini aktardı.

Seçim İttifaklarına Yüzde 5 Engelinin Ardından Yeni İddia

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yüzde 5’in altında oy alan siyasi partiler, ittifakla da olsa TBMM’ye giremeyecek iddialarının ardından yeni bir kulis bilgisini aktardı.

09 Haziran 2020 Salı 10:40
Seçim İttifaklarına Yüzde 5 Engelinin Ardından Yeni İddia

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yüzde 5’in altında oy alan siyasi partiler, ittifakla da olsa TBMM’ye giremeyecek iddialarının ardından yeni bir kulis bilgisini aktardı. Cumhur İttifakı'nın, vekil transferlerini engellemek için başlattığı çalışmayla ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda yapılacak değişikliğe ‘seçim ittifakları' da eklenecek.

Buna göre; AKP ittifak yapan partilere yönelik yüzde 5 baraj konulmasını gündeme getirecek. En az yüzde 5 oy alamayan partiler, ittifakla da olsa Meclis'e giremeyecek. Çalışmada “Sıfır baraj, dar bölge, yüzde 5 baraj daraltılmış bölge” gibi alternatifler de değerlendiriliyor. Seçim mevzuatı sil baştan! İttifak partilerine baraj düzenlemesiSeçim mevzuatı sil baştan! İttifak partilerine baraj düzenlemesi Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, söz konusu iddialara ilişkin duyumlarını bugünkü köşesine taşıdı. Selvi, "Partiler ittifak yaptığında seçim barajı ile ittifak yapmadan seçime giren partiler için seçim barajının ayrı olması hatta barajın sıfıra çekilmesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor" diye yazdı.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

AK Parti ve MHP yöneticileri cuma günü bir araya geldiler. Siyasi Partiler ve Seçim Yasası konusunda iki partinin önce ayrı ayrı çalışması, sonra heyetlerin ortak çalışma yapması kararı alındı. AK Parti’deki heyetin başkanlığını Hayati Yazıcı üstlendi. Grup başkanvekilleri Bülent Turan ve Özlem Zengin ile hukukçu milletvekillerinden oluşan bir heyet kurulacak. MHP’de ise grup başkanvekilleri Erkan Akcay ile Levent Bülbül ilgileniyor. Partiler ittifak yaptığında seçim barajı ile ittifak yapmadan seçime giren partiler için seçim barajının ayrı olması hatta barajın sıfıra çekilmesi, Türkiye milletvekilliğinin tartışılması, daraltılmış seçim bölgesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor. Ama henüz karar alınacak bir seviyeye gelmiş değil. Muhtemelen ekim ayından sonraya kalacak.

‘MUTLAKA YENİLECEKLER'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ittifak yapan partilere en az yüzde 5 seçim barajı şartı getirileceği iddiası için, “Biz yasal tüm siyasi partilerin Meclis'te yerini almasını, sesini duyurmasını savunduk, savunacağız” dedi.İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Seçim yasasında bazı değişiklikler yapılacağına dair beklentimiz var. Bu hazırlıklar da sürpriz değil. Ama ne yaparsa yapsınlar mutlaka yenilecekler” açıklaması yaptı.Gelecek Partisi Seçim İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise “Yüzde 5 baraj getirmek demek, baraj önüne bir baraj daha koymaktır. Hangi kumpası kurarsanız kurun, seçime girmemizi engelleyemezsiniz“ dedi.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.