Mersin’in Silifke İlçesinde bağcılığın yok olmasına gönlü razı gelmeyen iş adamı Alaaddin Çerci, kurduğu fabrikada Silifke üzümlerinden şarap üretip adını da Selefkia (Silifke) koyarak Silifke üzümlerini şarapta marka yapmayı hedefliyor.Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından aldığı destek ile üç yıl önce Silifke Organize Sanayisine şarap fabrikasını kuran iş adamı Çerci, fabrikaya yaklaşık 1 milyon TL’lik yaptırım yaptı.
Nevşehir ve Denizli arasındaki tek şarap fabrikasını Silifke’ye kazandıran ve kısa zamanlı maddi beklentisinin olmadığının altını çizen İş adamı Çerçi, “Silifke tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir.Kızkalesi ve Uzuncaburç arasında her 150 metrede bir şarap içliği görebilirsiniz. Bu da demek oluyor ki tarihte burada ciddi bir şarap üretimi yapılmış. Köylerimizde çok kaliteli üzümler var. Özelliklede rakımı 1000’i aşan yerlerde çok kaliteli üzümler yetiştiriliyor. Zamanla bunun yok olduğunu gördüm ve aklıma ne yapabilirim sorusu oluştu. Önceleri sirke yada üzüm kurusu olarak alıp satmak geldi ama istikrarlı olmayacağını düşündüm ve en sonunda bir şarap fabrikası kurdum, böylelikle köylülerimiz bağcılık yapmaya devam etti” dedi.
HER GEÇEN YOL KAPASİTE ARTIYOR
Silifke’nin patkara cinsi üzümlerini, Kalecik’ten kalecik karası, Denizli’den siroz, Diyarbakır’dan boğazkara, ve Elazığ’dan öküzgözü cinsi üzümleri alarak Fabrikada işleyip şarap haline getirdiklerini anlatan Çerçi, kısa zaman içerisinde çok yol kat ettiklerini ve 50 bin litre ile başladıkları fabrikanın gelecek yıl 150 bin litre ile faaliyet göstereceğini söyledi.
SELEFKİA İSMİ ARANAN MARKA OLACAK
Selefkia isminin yaşaması ve aranan bir marka haline gelmesi için en iyi aroma ve çeşit çalışmaları içine girdiklerinin altını çizen Çerçi, “bu arayışlar esnasında köylünün hakkının da kesinlikle yemiyoruz. Diğer alıcıların verdiğinin üzeride fiyat vererek üzümleri çürüksüz ve temizlenmiş şekilde alıyoruz. Silifke’nin patkara cinsi üzümünü 60 kuruşa alırken, Diyarbakı’rın Boğazkara üzümünü 1 TL 50 kuruşa alıyoruz. Bu durumda da Silifkeli bağcılara söz verdik aynı üzümü burada yetiştirsinler orada kaça alıyorsak burada da aynı fiyata alacağız. Hal böyle olunca köylülerimiz yeni çeşitleri yetiştirmeye başladılar. Bunun yanı sıra ormanlık alanlardan da bağ örnekleri alarak yeni çeşit arayışı içindeyiz. En kaliteli üzümden en kaliteli şarabı yapmayı hedefliyoruz. Selefkia ismini tüm Türkiye’ nin yanı sıra Dünya’ya duyurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
BÖLGENİN TEK ŞARAP FABRİKASI
Niğde’den Denizli’ye kadar bulunan bölgede şarap üretim tesisleri olmadığı için üretilen şarapların satışlarında da sıkıtı yaşamadıklarını belirten Çerçi, “şimdilik şaraplarımız Mersin ve çevresinde satılıyor. Önümüzdeki yıllarda hedefimizi hem kapasiteyi artırmak hem de yurtiçi ve yurtdışına açılmak. Şarapları sezonda üretip, on bin litrelik çelik tanklarda muhafaza ederek bekletiyoruz. Fabrika açıldığı günden bu yana 200 bin şişe şarap ürettik. Ürettiğimiz şarap sofralık şaraptır ve şişesini 7 TL’den satışa sunuyoruz. Bu işe başlarken maddi beklenti içine girmedik. Öncelikle hedefimiz bağcılığı geliştirmekti. Hedefimizi amacına ulaştı. Bu durum gerek bizlere gerekse köylülerimizi oldukça memnun etmiştir” dedi.
Haber:
ATİKE CEYLAN
Taşucu kum mahallesi sakini olarak, böyle bir girişimle, Silifke'yi dünyaya tanıtma projenizi takdir ediyor ve destekliyoruz.
10 numara cok kaliteli bi şarap
öncelikle sizi kutlar başarılarınızın devamını dilerim Ben mut dağpazarı doğumlu ist üsküdarda yaşayan mersinli olarak sizi kutluyorun İYİ bir şarap içicisi olarak bu yaz sizin mamulunuzu tavsiye alarak tükettim çok beğendim Ama istanbuldafa tüketip tavsiye etsem bulabilirmiyim saygılar....
Büyük eksikliği gidermektesiniz.
Kadife yumusaklığında muhteşem bir tad..emeğinize sağlık,kutluyorum.