Kategoriler

Mersin Portal

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Mersin'de

- "Cumhuriyet tarihinin en büyük toplulaştırma reformunu yaptık. 10 yılda 4,5 milyon hektar yani 45 milyon dönüm arazinin toplulaştırmasını tamamladık" - "Bu yılın sonuna kadar 15 milyon dönüm daha yapılıyor. Yıl sonu itibariyle inşallah 60 milyon dönüm arazinin toplulaştırması tamamlanmış olacak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, cumhuriyet tarihinin en büyük toplulaştırma reformunu yaptıklarını belirterek, "10 yılda 4,5 milyon hektar yani 45 milyon dönüm arazinin toplulaştırmasını tamamladık. Bu yılın sonuna kadar 15 milyon dönüm daha yapılıyor. Yıl sonu itibariyle inşallah 60 milyon dönüm arazinin toplulaştırması tamamlanmış olacak" dedi.



Eker, Mersin'de Dia Center'da düzenlenen "Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programından Yüzde 50 Hibe Alarak Faydalanan Firmalarla Buluşma" toplantısında, tarımı yeni bir anlayış ve politikalarla değerlendirdiklerini ifade etti.Tarımsal destekleri çeşitlendirdiklerini belirten Eker, kırsal kalkınma desteklemelerinin başlangıç sürecini anlattı. Eker, AK Parti'den önceki koalisyon hükümeti döneminde IMF'ye çeşitli taahhütler verildiğine işaret ederek, kendilerinin ise tarımı ileriye götürecek yenilikler yaptığını söyledi.



Tarımsal yatırımlar için verilen hibe destekleri hakkında da bilgi veren Eker, kırsal kalkınmayı istihdam yaratmak, ürünün değerini artırmak, katma değer üretmek ve gıda ile tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek için hayata geçirdiklerini bildirdi. Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla kuşaktan kuşağa geçerken bölünmesinin Türkiye tarımının en büyük problemi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:



"Ben, bu yanlışı düzeltmek için 9 yıl çalıştım. Gelecekte böyle bir problemle karşılaşılmaması için bu yasanın değişmesi gerekiyordu. Türk tarihinin tarımla ilgili en büyük reformu bu. Şimdi artık tarım arazileri miras yoluyla bölünmüyor. Peki mevcut bölünmüş yapı ne olacak? Onun için de toplulaştırma yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük toplulaştırma reformunu yaptık. 10 yılda 4,5 milyon hektar yani 45 milyon dönüm arazinin toplulaştırmasını tamamladık. Bu yılın sonuna kadar 15 milyon dönüm daha yapılıyor. Yıl sonu itibariyle inşallah 60 milyon dönüm arazinin toplulaştırması tamamlanmış olacak."



Eker, dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını da kurduklarını vurgulayarak, bunun da tohum açısından geleceğin teminat altına alınması anlamına geldiğini ifade etti. Toplam 117 bin çeşit tohum örneğinin Ankara'daki tohum bankasında muhafaza altında olduğunun altını çizen Eker, arazi bölünmesinin önüne geçilmesi ile tohumun teminat altına alınmasının Türk tarımı için önem taşıdığını dile getirdi. Eker, bugünlerde koalisyon özlemi duyanlar olduğunu belirterek, istikrarsızlığın bedelinin çok ağır ödendiğini ifade etti. Mersin Valisi Özdemir Çakacak da Mersin'in, Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi noktasında üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini kaydetti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
TARSUS
8 Kez Görüntülendi.
Başkan Boltaç, Mahalle Muhtarlarıyla Buluştu.
MERSİN
6 Kez Görüntülendi.
Litvanya Ankara Büyükelçisinden Başkan Vahap Seçer’i Ziyaret
MERSİN
5 Kez Görüntülendi.
Akdeniz Belediyesinde Eş Başkanlardan 1 Mayıs Kutlama Mesajı
MERSİN
8 Kez Görüntülendi.
Başkan Tuncer Çalışmaları Yerinde İnceledi.
M.İDMANYURDU
25 Kez Görüntülendi.
Mersin İdmanyurdunda Teknik Direktör Özcan Kızıltan Görevden Ayrıldı.
MERSİN
7 Kez Görüntülendi.
Başkan Özyiğit’ten 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
MERSİN
106 Kez Görüntülendi.
Mersin'de Tozlu Hava Tam Bitti Diyecekken Kötü Haber Geldi.
MERSİN
22 Kez Görüntülendi.
Mersin-Adana Otoyolunu Mesken Tutan ‘Hayalet’lere Geçit Yok
TARSUS
20 Kez Görüntülendi.
28 Yaşında Motosiklet Kazasında Hayatını Kaybetti.
MERSİN
16 Kez Görüntülendi.
Mersin'de Yasa Dışı Bahis Operasyonu, 450 Milyon Liralık Para Trafiği