YENİ Parti Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Mersin'de narenciye üretim maliyetlerinin belirlenmesine yönelik gerçekleştirilen teknik toplantının ardından Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulundu. Limon, mandalina ve portakal üretiminde çiftçilerin karşı karşıya kaldığı maliyetlere dikkat çeken Dinçer, ürünlerin kilogram başına gerçek üretim giderleri ile üreticilerin satış fiyatlarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.
Narenciyenin Mersin ekonomisi açısından önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu belirten Dinçer, gübre, ilaç, sulama, işçilik ve enerji maliyetlerinin üreticilerin gelirleri üzerindeki etkisinin ayrıntılı şekilde ortaya konulması gerektiğini ifade etti.
MERSİN'DE NARENCİYE ÜRETİM MALİYETLERİ GÜNDEMDE
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Mersin'de gerçekleştirilen narenciye üretim maliyetlerini belirlemeye yönelik teknik toplantıyı değerlendiren Milletvekili Talat Dinçer, çalışmanın sonuçlarının üreticilerle paylaşılmasını talep etti.
Limon, mandalina ve portakal yetiştiricilerinin artan girdi maliyetleri nedeniyle ekonomik zorluklarla karşılaştığını savunan Dinçer, maliyet hesaplamalarının bilimsel veriler esas alınarak gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Dinçer, çiftçilerin üretim sürecinde yaptıkları harcamaların yanı sıra hasat döneminde ürünlerini hangi fiyatlardan satabildiklerinin de incelenmesi gerektiğini belirtti.
DİNÇER: “ÇİFTÇİ NE KADARA ÜRETİYOR, KAÇA SATIYOR?”
Mersin'deki narenciye üreticilerinin yıl boyunca çeşitli giderleri karşılayarak üretim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Talat Dinçer, üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki ilişkinin açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Dinçer, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Mersinli çiftçimiz yıl boyunca bahçesinde emek veriyor. Gübre, ilaç, sulama, işçilik ve enerji giderlerini karşılayarak üretimini sürdürüyor. Ancak hasat zamanı geldiğinde ürününü maliyetinin üzerinde satıp satamayacağını bilemiyor.”
Tarım ve Orman Bakanlığına üretim maliyetleriyle ilgili sorular yönelten Dinçer, “Bir kilogram limonun, mandalinanın ve portakalın gerçek üretim maliyeti kaç liradır? Üreticimiz bu ürünleri ortalama kaç liradan satmaktadır? Bu rakamlar açıkça ortaya konulmalıdır” dedi.
LİMON, MANDALİNA VE PORTAKAL İÇİN AYRI MALİYET HESABI İSTEDİ
Narenciye ürünlerinin üretim süreçlerinde farklı maliyetler oluşabileceğini belirten Dinçer, her ürün için ayrı hesaplama yapılmasını talep etti.
Bakanlık tarafından yürütülen çalışmada yalnızca gübre ve tarım ilacı giderlerinin dikkate alınmasının yeterli olmayacağını söyleyen Dinçer, sulama, elektrik, işçilik, hasat ve nakliye giderlerinin de hesaplamalara dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.
Maliyetlerin bölgesel farklılıklar dikkate alınarak belirlenmesini isteyen Dinçer, üreticinin kilogram başına elde ettiği gelir veya uğradığı zararın ortaya konulması gerektiğini vurguladı.
BAKANLIĞIN TEKNİK TOPLANTI SONUÇLARI AÇIKLANSIN ÇAĞRISI
Mersin'de gerçekleştirilen narenciye üretim maliyetleri toplantısının somut sonuçlara dönüşmesi gerektiğini belirten Dinçer, hazırlanacak verilerin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
Üretim giderlerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların tarımsal destekleme politikalarına temel oluşturması gerektiğini savunan Dinçer, “Hazırlanan veriler çiftçilerimizden gizlenmemeli, destekleme politikalarına temel oluşturmalıdır” ifadelerini kullandı.
Dinçer, Bakanlığın gerçekleştirdiği çalışmanın yalnızca maliyet tespitiyle sınırlı kalmaması, elde edilen sonuçların üreticilerin ekonomik sorunlarına yönelik düzenlemelerde kullanılması gerektiğini söyledi.
“ÜRETİCİ ZARAR EDEREK ÜRETİM YAPAMAZ”
Narenciye üreticilerinin gelirlerinin korunmasının tarımsal üretimin devamlılığı açısından önem taşıdığını dile getiren Dinçer, çiftçilerin maliyetlerinin altında satış yapmasının uzun vadede üretimi olumsuz etkileyebileceğini savundu.
Üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki farkın düzenli şekilde izlenmesi gerektiğini belirten Dinçer, destekleme politikalarının da bu veriler doğrultusunda oluşturulmasını istedi.
Dinçer, “Çiftçimizin emeğinin karşılığını alması için üretim maliyetleriyle satış fiyatları arasındaki fark düzenli takip edilmelidir. Üreticinin zarar ettiği bir sistemde tarımsal üretimin geleceğini güvence altına alamayız” dedi.
MERSİN'DEKİ NARENCİYE ÜRETİCİLERİ İÇİN ÇÖZÜM İSTEDİ
Tarım ve Orman Bakanlığının Mersin'de yürüttüğü maliyet belirleme çalışmasını takip edeceklerini belirten Milletvekili Talat Dinçer, üreticilerin gelirlerini koruyacak düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.
Dinçer, “Bakanlık, Mersin'de başlattığı maliyet çalışmasının sonuçlarını açıklamalı ve bu veriler doğrultusunda çözüm üretmelidir. Üreticimizin alın terinin korunması için konunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
YENİ Parti Mersin Milletvekili Dinçer'in açıklamasında, limon, mandalina ve portakalın güncel kilogram başına üretim maliyetlerine ilişkin herhangi bir rakam paylaşılmadı.




