Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen yenidünya hasadı başladı. Özellikle Erdemli ve Tarsus ilçelerinde yoğun olarak üretilen meyve, bu yıl verimi ve kalitesiyle üreticinin yüzünü güldürdü.

Yağışlı geçen kış mevsimi ve uygun hava koşulları sayesinde ağaçlarda meyve tutumunun arttığı belirtildi. Açık bahçelerde başlayan hasatta ürünler işçiler tarafından tek tek toplanarak kalite sınıfına göre paketleniyor.

Mersin Yenişehir Belediyesi Araç Filosunu Güçlendirdi! 8 Yeni Araç Hizmete Alındı
Mersin Yenişehir Belediyesi Araç Filosunu Güçlendirdi! 8 Yeni Araç Hizmete Alındı
İçeriği Görüntüle

İç pazarda 100 TL’ye kadar alıcı buluyor
Bahçelerde birinci kalite yenidünyanın kilogramı 100 TL’ye kadar çıkarken, ikinci kalite ürün ise yaklaşık 50 TL’den alıcı buluyor. Ürünler İstanbul, Ankara, Erzurum ve Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

İhracat kapısı da açık
Mersin’den toplanan yenidünyanın Dubai, Kanada, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelere ihraç edildiği belirtiliyor. Dış pazarda ürünün kilogram fiyatı 3,5-4 dolar seviyesine kadar çıkıyor.

“Bereketli bir yıl oldu”
Üreticiler, bu sezon ürün kalitesinin yüksek olduğunu belirterek hasadın yaklaşık 1,5 ay süreceğini ifade ediyor. Yenidünya, üreticiden işçiye, paketlemeden nakliyeye kadar bölgede geniş bir ekonomik hareketlilik oluşturuyor.

Mersin’in tarımsal marka değerlerinden biri haline gelen yenidünya, bu sezon da hem iç piyasada hem ihracatta üreticisine umut oldu.