YENİ Parti Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Mersin'den Rusya ve Ukrayna pazarlarına gerçekleştirilen tarım ürünü ihracatında yaşanan taşımacılık sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Alternatif deniz güzergâhlarının belirlenmesini isteyen Dinçer, taşıma süreleri, navlun maliyetleri ve soğuk zincir koşullarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığına yeni bir lojistik plan hazırlanması çağrısında bulundu.

MERSİN'İN TARIM İHRACATI İÇİN ALTERNATİF GÜZERGÂH ÇAĞRISI

YENİ Parti Mersin Milletvekili Talat Dinçer, uluslararası taşımacılıkta yaşanan aksaklıkların Mersinli üreticileri ve ihracatçıları etkilediğini belirtti.

Mersin'in üretim ve dış ticaret açısından önemli merkezlerden biri olduğunu ifade eden Dinçer, ihracatın belirli taşımacılık güzergâhlarına bağımlı kalmasının ekonomik riskler oluşturabileceğini söyledi.

YENİ Parti’de Mersin yarışı kızıştı: Gökçel, Yorgun ve Arıdeniz aday
YENİ Parti’de Mersin yarışı kızıştı: Gökçel, Yorgun ve Arıdeniz aday
İçeriği Görüntüle

Özellikle Rusya ve Ukrayna'ya yönelik tarım ürünü sevkiyatlarında alternatif rotaların araştırılmasını isteyen Dinçer, yeni güzergâhların süre ve maliyet bakımından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

“KAPSAMLI BİR LOJİSTİK PLAN HAZIRLANMALIDIR”

Mersin'den farklı ülkelere tarım ürünleri ihraç edildiğini hatırlatan Dinçer, uluslararası lojistikte yaşanan aksaklıkların üretim ve ihracat süreçlerine etkisine değindi.

Dinçer, “Mersin'den dünyanın farklı ülkelerine tarım ürünleri gönderiliyor. Ancak uluslararası taşımacılıkta yaşanan aksaklıklar üreticimizi ve ihracatçımızı doğrudan etkiliyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna pazarlarına yönelik sevkiyatlarda alternatif güzergâhların değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Tarım ürünlerinin hedef pazarlara zamanında ulaştırılmasının önemini vurgulayan Dinçer, “Ürünlerimizin hedef pazarlara zamanında ve uygun maliyetlerle ulaştırılması için kapsamlı bir lojistik plan hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

LİMON VE MANDALİNA İHRACATINDA SOĞUK ZİNCİR VURGUSU

Yaş meyve ve sebze ihracatında taşıma süresinin ürün kalitesini doğrudan etkilediğini belirten Dinçer, alternatif güzergâhların yalnızca mesafeye göre değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Özellikle limon, mandalina ve diğer yaş meyve sebze ürünlerinin taşınmasında soğuk zincirin korunmasının önemine değinen Dinçer, limanlardaki bekleme süreleri ile navlun maliyetlerinin de araştırılmasını istedi.

Dinçer, “Alternatif rotaların navlun bedelleri, liman bekleme süreleri ve ürün kayıpları üzerindeki etkileri araştırılmalıdır. İhracatçımız yeni bir güzergâh kullanırken daha yüksek maliyetlerle karşılaşmamalıdır” dedi.

DİNÇER'DEN İKİ BAKANLIĞA ÇAĞRI

Mersin'in liman altyapısının ve lojistik bağlantılarının geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının sektör temsilcileriyle ortak çalışma yürütmesini istedi.

Alternatif taşımacılık modellerinin değerlendirilmesini talep eden Dinçer, liman altyapısı ve soğuk hava depolarının lojistik bağlantılarla birlikte planlanması gerektiğini belirtti.

Yeni güzergâhların sağlayabileceği süre ve maliyet avantajlarının somut verilerle ortaya konulmasını isteyen Dinçer, hazırlanacak planın üreticilerin ve ihracatçıların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini ifade etti.

“MERSİN ULUSLARARASI TİCARETİN GÜÇLÜ BİR LOJİSTİK MERKEZİ OLMALI”

Mersin'in uluslararası ticaretteki konumunun güçlendirilmesi gerektiğini belirten Dinçer, taşımacılık altyapısının bütüncül şekilde ele alınması çağrısında bulundu.

Dinçer, “Mersin yalnızca ürünlerin gönderildiği bir liman değil, uluslararası ticaretin güçlü bir lojistik merkezi olmalıdır” dedi.

Üreticilerin ve ihracatçıların rekabet koşullarının korunmasını isteyen Dinçer, “Üreticimizin emeğini ve ihracatçımızın rekabet gücünü koruyacak çalışmaların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi