Mersin’in Anamur ilçesi açıklarında kurulması planlanan yeni balık çiftliği projesi çevre tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. tarafından Demirören Mahallesi Burnu Mevkii açıklarında yapılması planlanan çipura ve levrek yetiştiriciliği tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci kapsamında halkın bilgilendirileceği toplantının tarihi belli oldu.

Toplantı, 27 Ekim saat 14.00’te Anamur’daki Adanalı Restaurant’ta gerçekleştirilecek.

202 bin 500 metrekarelik deniz alanı
Projenin teknik olmayan özetinde yer alan bilgilere göre tesis, 202 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak.

Ağ kafes sistemiyle faaliyet göstermesi planlanan işletmede yıllık 4 bin ton çipura ve levrek üretimi hedefleniyor.

Proje sahası, 1/25.000 ölçekli P29-D3 ve P29-D4 topoğrafik paftaları içerisinde bulunuyor.

Alan 2008 yılında belirlenmiş
Projeye konu saha, su ürünleri yetiştiriciliği açısından yeni belirlenmiş bir bölge değil.

Dosyadaki bilgilere göre alan, 21 Şubat 2008’de Mersin Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen teknik çalışmalar sonucunda belirlenen potansiyel su ürünleri yetiştirme alanlarından biri.

Tesisin kurulmak istendiği bölge, “4B No.lu Potansiyel Su Ürünleri Yetiştirme Alanı” içerisinde yer alıyor.

Bakanlıktan uygunluk kararı
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün 4 Ağustos 2026 tarihli kurum görüşünde, Gümüşdoğa’nın 4/B su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanı içerisinde yaptığı başvurunun değerlendirildiği belirtildi.

Başvurunun 3 Ağustos 2026’da Müracaat Değerlendirme Komisyonu tarafından ele alındığı ve uygun bulunduğu ifade edildi.

Ön izin de verildi
Mersin Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün kurum görüşünde ise Bakanlık tarafından belirlenen potansiyel alan içerisinde 4 bin ton/yıl kapasiteli çipura-levrek yetiştiriciliği talebine ön izin verildiği kaydedildi.

Ön izin ve uygunluk kararları projenin ÇED sürecinin tamamlandığı veya tesisin faaliyete geçtiği anlamına gelmiyor. Proje için çevresel değerlendirme süreci devam ediyor.

Anamur Çevre Platformu karşı çıkıyor
Proje Anamur’da çevre örgütlerinin de tepkisini çekti.

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mehmet Tuna güven tazeledi
Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mehmet Tuna güven tazeledi
İçeriği Görüntüle

Anamur Çevre Platformu, “Anamur balık çiftliğine karşı direnecek” başlığıyla imza kampanyası başlatarak vatandaşları projeye karşı çıkmaya çağırdı.

27 Ekim’de yapılacak halkı bilgilendirme toplantısında da projeye yönelik itirazların gündeme gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi