Türkiye genelinde fırıncı esnafı, artan üretim maliyetleri karşısında yeni bir fiyat tarifesi için hazırlıklarını hızlandırdı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı ve ilgili esnaf odası başkanlarının, artan maliyetler karşısında yeni tarife için çalışmalarını sürdürdüğü görülürken tahminlere göre ekmeğin kilogram fiyatının 100 TL seviyesine yükseltilmesi yönünde.

Mevcut tarifeye göre 200 gram ekmek 17,50 TL’den satılırken, ekmeğin kilogram fiyatı 87,50 TL seviyesinde bulunuyor. Ancak un, maya, enerji ve işçilik giderlerindeki aralıksız artışlar, fırıncıları yeni bir düzenleme talep etmeye zorluyor.

Türkiye genelinde fırıncı esnafının ekmeğin kilogram fiyatını 100 TL seviyesine çıkarma beklentisi sürerken, Mersin'de yaşayan vatandaşların gözleri fırıncılara çevrildi.

Un, maya, enerji ve işçilik gibi girdi maliyetlerinin katlandığı bu dönemde, Mersin’deki fırıncılar ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Mer-Ek Ekmek Fabrikası arasındaki fiyat farkı dikkat çekiyor.


Mersin’de Fırınlarda Durum: 17,50 TL’den Satılıyor, Esnaf Yeni Ayarlama Bekliyor
Mersin Fırıncılar Odası’nın aldığı son tarife kararıyla birlikte kent genelindeki fırınlarda 210 gram somun ve pide ekmek 17,50 TL’den satılıyor.

Türkiye genelinde kilogram fiyatı ortalama 87,50 TL seviyesinde seyrederken, Mersin’deki fırıncı esnafı artan işletme giderleri sebebiyle maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını belirtiyor.

Federasyonun kilogram fiyatını 100 TL’ye sabitleyecek yeni bir ulusal tarife onaylaması durumunda, Mersin’deki fırınlarda da fiyatların yılbaşından önce veya hemen sonra yeniden yukarı yönlü güncellenmesi bekleniyor.

Belediyenin MER-EK Ekmeği Vatandaşın Sığınağı Oldu
Fırınlardaki maliyet baskısına karşı Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren MER-EK Ekmek Fabrikası, dar gelirli vatandaşlar için önemli bir ekonomik alternatif sunuyor.

Belediye Meclisi kararıyla 1 Eylül’den itibaren geçerli olan güncel tarifeye göre, MER-EK büfelerinde 200 gramlık somun ekmek 12,50 TL’den halka ulaştırılıyor. Belediyenin sağlıklı ekmek alternatifleri olan 200 gramlık kepekli, çavdarlı ve tam buğday ekmek çeşitleri ise fırın fiyatlarının altında kalarak 15,00 TL'den alıcı buluyor.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'dan Vahap Seçer'e Dayanışma Ziyareti
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'dan Vahap Seçer'e Dayanışma Ziyareti
İçeriği Görüntüle


Emeklinin Sofrasındaki Görünmez Yük: 90 Ekmeklik Hesap
Ekonomi uzmanlarının www.mersinportal.com Haber merkezine özel yaptığı hesaplamada özellikle emekliler açısından aile bütçesini etkileyecek çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Mersin’de Temmuz ayında yapılan yasal düzenleme ile en düşük emekli maaşı 23 bin 552 TL olarak uygulanıyor. 3 kişilik bir emekli hanesinde, kişi başı günde sadece 1 adet ekmek tüketildiği varsayıldığında, bu ailenin aylık ekmek ihtiyacı ortalama 90 adedi buluyor.

Kilogram fiyatının 100 TL hedefine çekilmesiyle birlikte fırın ekmeğinin 20 TL olması durumunda, ailenin sadece fırından alacağı somun ekmek masrafı aylık 1.575 TL’den 1.800 TL’ye tırmanacak. Bu senaryoda 3 kişilik ailenin sadece kuru ekmek harcaması, aldığı toplam emekli maaşının yüzde 7,64’ünü tek başına yutmuş olacak.


MER-EK Büfelerindeki Fiyat Makası ve Yoğunluk Beklentisi
Fırın fiyatlarındaki maliyet baskısına karşı en büyük alternatif durumunda olan Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK büfeleri, 1 Eylül’den itibaren geçerli olan tarifeyle 200 gram somun ekmeği vatandaşlara 12,50 TL’den ulaştırıyor.

Olası fırın zamlarının ardından belediye iştirakinde de maliyet eğrisine bağlı bir ayarlama yapılarak halk ekmek fiyatının 14,50 TL’ye çıkması durumunda, emekli hanesinin belediye büfesi harcaması aylık 1.125 TL’den 1.305 TL’ye yükselecek.

Aile tüm ihtiyacını MER-EK büfelerinden karşılasa dahi bütçesine aylık net 180 TL yeni bir ek yük binecek. Ancak fırın yerine belediyeyi tercih etmek, emekliye ayda 495 TL’lik hayati bir tasarruf alanı sunmaya devam edecek.

Bakanlık Onayı Kentteki Fiyat Makasını Nasıl Etkileyecek?
Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki fırınlar için kilogramı 100 TL yapacak tarifeyi onaylaması durumunda, Mersin fırınlarındaki standart ekmek fiyatının 20 TL sınırına dayanacağı öngörülüyor.

Bu durumun, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin MER-EK büfelerindeki yoğunluğu daha da artırması beklenirken, belediyenin fırın zamlarının ardından kendi tarifesinde yeni bir düzenlemeye gidip gitmeyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Haber Merkezi-Özel Haber