Mersin'de Mandalina Üreticisinden Fiyat Tepkisi! Mahsulünü Tarlaya Döktü
Mersin'de Mandalina Üreticisinden Fiyat Tepkisi! Mahsulünü Tarlaya Döktü
İçeriği Görüntüle

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 30 Ağustos 2026 tarihinde meydana gelen ve 28 kişinin yaşamını yitirdiği Filo Jet yolcu gemisi faciasıyla ilgili soruşturmada yeni bilgiler ortaya çıktı.

Girne ile Mersin'in Taşucu Limanı arasında sefer yapan geminin seyir veri kayıt cihazından elde edilen konuşmalarda, yolcu salonlarının kapılarının kilitli tutulduğu, teknik arızaların daha önce gündeme geldiği ve acil durum bilgilendirmelerinde eksiklikler bulunduğu yönündeki ifadeler mahkemeye aktarıldı.

Girne Kaza Mahkemesinde 30 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada, aralarında şirket yöneticisi, kaptanlar, makinistler ve mürettebatın bulunduğu 9 şüphelinin tutukluluk süresi 7 gün daha uzatıldı.

28 Kişinin Hayatını Kaybettiği Faciada Yeni Duruşma

Filo Denizcilik'e ait Filo Jet yolcu gemisinin batmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 9 şüpheli, 10'uncu kez Girne Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarıldı.

Şüpheliler hakkında tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla soruşturma yürütülüyor.

Mahkeme, soruşturmanın devam etmesi nedeniyle 9 şüphelinin 7 gün daha tutuklu kalmasına karar verdi.

Kara Kutu Kayıtlarında Kilitli Kapılar Gündeme Geldi

Duruşmada soruşturmayla ilgili bilgi veren Müfettiş Muavini Mehmet Mannaş, geminin seyir veri kayıt cihazından (VDR) elde edilen konuşmalara ilişkin bulguları paylaştı.

Mahkemeye aktarılan bilgilere göre geçmiş seferlere ait kayıtlarda geminin yolcu salonları arasındaki kapıların kilitli tutulmasına ilişkin konuşmalar yer aldı.

Birinci kaptanın kapıların neden kilitli olduğunu sorması üzerine, mürettebattan bir kişinin kötü hava koşullarında yolcuların yerlerinden ayrılmasını önlemek amacıyla kapıların kilitlendiğini söylediği aktarıldı.

Soruşturma kapsamında, söz konusu uygulamanın yolcuların tahliyesi üzerindeki olası etkileri de gündeme geldi.

Geminin Su Aldığına İlişkin Uyarılar Yapıldığı Öne Sürüldü

Mahkemeye sunulan kayıtlarda, önceki seferlerde geminin su aldığına yönelik yolcu uyarılarının bulunduğu iddia edildi.

Bazı yolcuların kaptana geri dönme çağrısı yaptığı, buna karşın seferlere devam edildiği yönündeki bilgiler soruşturma kapsamında değerlendiriliyor.

Kayıtlarda ayrıca jeneratör, elektrik sistemi, egzoz ve diğer teknik donanımlarla ilgili arıza konuşmalarının yer aldığı belirtildi.

Acil Durum Bilgilendirmesi ve Can Kurtarma Ekipmanları İnceleniyor

Soruşturmada dikkat çeken bir diğer konu, gemideki acil durum hazırlıkları oldu.

Ses kayıtlarında yolcuların can yeleği kullanımı ve tahliye işlemleri konusunda bilgilendirilmesi amacıyla video hazırlanmasının gündeme geldiği, ancak bu çalışmanın tamamlanmadığı yönünde ifadeler bulunduğu aktarıldı.

Can sallarını indirmekte kullanılan mekanizmalardaki arızalara ilişkin konuşmalar da soruşturma dosyasında değerlendirilen konular arasında yer aldı.

Gemi Ehliyetiyle İlgili Para İddiası

Duruşmada, Honduras üzerinden para karşılığında gemi ehliyeti temin edilmesine ilişkin konuşmaların kayıtlarda bulunduğu da gündeme geldi.

Bu konuşmaların belgenin hukuki geçerliliği veya şüphelilerin yeterliliği bakımından ne anlama geldiğine ilişkin kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmuyor.

Savunma Tarafından Denetim Sorumluluğu Gündeme Getirildi

Şüphelilerin avukatları, gemide büyük bir teknik arıza bulunduğunun kesin olarak ortaya konulmadığını savundu.

Savunma tarafı, geminin denetimi ve sefere uygunluğuna ilişkin sorumlulukların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Limanlar Dairesinin görevlerine dikkat çekti.

Soruşturma kapsamında geminin dışarıdan bir cisme çarpıp çarpmadığı ihtimalinin de araştırıldığı bildirildi.

Bilirkişi İncelemeleri Devam Ediyor

Geminin batma nedeninin belirlenmesi amacıyla teknik incelemeler sürdürülüyor.

Kuzey Kıbrıs'taki bir üniversiteden uzun yol kaptanı ve baş makine mühendisi iki akademisyenin bilirkişi olarak görevlendirildiği, Türkiye'den gelecek uzman heyet için de gerekli yazışmaların yapıldığı belirtildi.

Hayatını Kaybedenlerin Yakınlarından Adalet Talebi

Duruşma sırasında Girne Kaza Mahkemesi önünde toplanan hayatını kaybedenlerin yakınları, soruşturmanın tüm yönleriyle yürütülmesini istedi.

Faciada annesini kaybeden Dilek Özbiler, yalnızca gemi personelinin değil, seferlere izin veren ve denetimlerden sorumlu olan yetkililerin de incelenmesi gerektiğini savundu.

Faciada yaşamını yitiren 28 kişi için adalet talebinde bulunan aileler, sorumlulukların belirlenmesini istedi.

Geminin batma nedenine, teknik eksikliklerin kazadaki rolüne ve olası sorumluluklara ilişkin soruşturma devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi