Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kentin tarım ve gıda sektöründeki güçlü altyapısını, TÜBİTAK ile yapacağı işbirliği sayesinde teknolojiyle birleştirerek yeni dünya markaları yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesindeki Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) yetkilileri, Mersinli gıda sanayicileriyle buluştu.
İnovasyon ve Ar-Ge İşbirliği
MTSO’da düzenlenen **“TÜBİTAK TÜGİP – Mersin Gıda Sektörü İş Birliği Değerlendirme Toplantısı”**na, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır moderatörlük yaptı. Bu toplantı, Mersin gıda sektöründeki gelişmelerin değerlendirilmesi ve ortak işbirliği fırsatlarının konuşulması açısından büyük önem taşıdı. TÜGİP Gıda Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. İbrahim Sani Özdemir, toplantıda, TÜBİTAK'ın altyapısı ve sanayiye sunulan hizmetler hakkında bilgi vererek, Mersinli gıda sanayicileriyle işbirliği yapılabilecek alanları gündeme getirdi.
Toplantıda özellikle şu alanlarda işbirliği fırsatları öne çıktı:
Yeni gıda formülasyonları: Besin değeri artırılmış gıda ürünlerinin geliştirilmesi
Tarımsal atıkların değerlendirilmesi: Çevre dostu çözümlerle atıkların ekonomiye kazandırılması
Ürün raf ömrünü uzatan teknolojiler: Gıda güvenliğini artırmaya yönelik yeni teknolojiler
Mersin’e özgü yerli lezzetlerin geliştirilmesi: Bölgede üretilen yerel gıdaların markalaştırılması
Sanayicilerle Yerinde Değerlendirmeler
Toplantının ardından, TÜGİP heyeti, Mersin Agropark'ta faaliyet gösteren ikinci grup sanayicilerle buluşarak, bakliyat, narenciye, süt ve şalgam üretimi yapan firmaları yerinde inceledi. Üretim süreçleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu ve olası işbirliği fırsatları masaya yatırıldı.
Bunun yanı sıra, Mersinli sanayicilerden oluşan bir heyetin, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaret etmesi ve laboratuvar olanaklarını yerinde incelemesi planlandı. Bu ziyaretler, sanayicilerin yeni teknolojilere ve bilimsel altyapılara daha yakın olmasını sağlayacak.
MTSO Başkanı Çakır’dan Önemli Vurgular
Hakan Sefa Çakır, Mersin’in gıda sanayisinde güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bakliyat ve turunçgil gibi ürünlerde kentinin öncü konumda olduğunu vurguladı. Çakır, şunları söyledi:
"Kentimizin agropark ya da gıda üzerine ihtisas OSB’lerinin bulunması, gıda sanayisinde katma değer yaratma noktasında önemli bir potansiyele sahip olduğumuzun göstergesidir. Bu gücü doğru yönlendirip, TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknik kapasitesiyle birleştirerek, gıda sanayinde güçlü bir ekosistem oluşturmak istiyoruz."
TÜBİTAK ile gıda sanayi firmaları arasında köprü kurmayı hedeflediklerini belirten Çakır, KOBİ’lere TÜBİTAK’ın gelişmiş altyapısının tanıtılmasının önemini vurguladı. Çakır, sözlerine şöyle devam etti:
"Sağlıklı gıdaya erişim, verimlilik ve sürdürülebilir üretim artık milli bir öncelik. Bu dönüşümü TÜBİTAK işbirliğiyle birlikte yöneteceğiz."





