Mersin Üniversitesi (MEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Cumhuriyetin kuruluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla “Cumhuriyetin Renkleri: İkatın İzinde” adlı karma sergi düzenledi.
Geleneksel ikat dokuma tekniğinin çağdaş tasarım anlayışıyla yeniden yorumlandığı sergide, 13 genç tasarımcının çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 27 Ekim'de açılan sergi, 9 Kasım 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
MERSİN ÜNİVERSİTESİNDE CUMHURİYETE ÖZEL SERGİ
Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü tarafından hazırlanan “Cumhuriyetin Renkleri: İkatın İzinde” karma sergisi, Cumhuriyetin 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında açıldı.
27 Ekim'de gerçekleştirilen serginin açılışına Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Metin Şen, akademik ve idari personel ile sanatseverler katıldı.
Sergide geleneksel dokuma kültürü, öğrencilerin hazırladığı çağdaş tasarım çalışmalarıyla bir araya getirildi.
13 GENÇ TASARIMCININ ESERLERİ SERGİLENİYOR
Doç. Özge Usluca Erim yürütücülüğündeki Dokuma Tasarımı dersi kapsamında hazırlanan sergide 13 genç tasarımcının eserleri yer aldı.
Öğrenciler, belirledikleri temalar doğrultusunda malzeme, renk ve form araştırmaları gerçekleştirdi.
Elde ettikleri sonuçları dokuma yüzeylerine aktaran öğrenciler, farklı sanatsal anlatım biçimlerini eserlerine yansıttı.
GELENEKSEL İKAT TEKNİĞİ YENİDEN YORUMLANDI
Sergide, geleneksel tekstil üretim yöntemlerinden biri olan ikat dokuma tekniği ön plana çıktı.
İkat tekniğinde, ipliklerin belirli bölümleri dokuma işleminden önce boyanarak desenler oluşturuluyor.
Mersin Üniversitesi öğrencileri de bu yöntemi farklı renk, doku ve biçimlerle birleştirerek özgün dokuma tasarımları hazırladı.
Çalışmalarda geleneksel üretim bilgisinin çağdaş tasarım yöntemleriyle buluşturulması amaçlandı.
CUMHURİYETİN DEĞERLERİ SANATSAL ÇALIŞMALARA YANSITILDI
“Cumhuriyetin Renkleri: İkatın İzinde” sergisinde yer alan eserler, bireysel farklılıkların ortak bir bütün içerisinde buluşması düşüncesi üzerinden hazırlandı.
Öğrencilerin farklı renk ve dokularla oluşturduğu tasarımlarda Cumhuriyetin çoğulculuk, birliktelik ve kapsayıcılık değerleri işlendi.
Sergiyle kültürel mirasın korunması ve geleneksel dokuma bilgisinin yeni kuşaklara aktarılması hedeflendi.
DOÇ. ÖZGE USLUCA ERİM'DEN SERGİ AÇIKLAMASI
Serginin yürütücüsü Doç. Özge Usluca Erim, etkinliğin yalnızca geleneksel bir dokuma tekniğini tanıtmak amacıyla hazırlanmadığını belirtti.
Çalışmaların kültürel süreklilik, emek, yaratıcı üretim ve ortak yaşam kültürü üzerine sanatsal bir yaklaşım ortaya koyduğunu ifade eden Erim, Cumhuriyet Bayramı'nın anlam ve değerlerinden ilham aldıklarını söyledi.
Erim, “Sergi, geçmişten gelen üretim bilgisinin çağdaş tasarım yaklaşımlarıyla yeniden hayat bulabileceğini ortaya koyarken genç tasarımcıların sanatsal ifade olanaklarını da görünür kılıyor” dedi.
GENÇ TASARIMCILARIN ÇALIŞMALARI SANATSEVERLERLE BULUŞTU
Doç. Özge Usluca Erim, serginin hazırlanmasına katkı sağlayan öğrencilere ve akademisyenlere teşekkür etti.
Başta Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar olmak üzere çalışmaya destek verenlere teşekkürlerini ileten Erim, serginin genç tasarımcıların sanatsal üretimlerini görünür kıldığını ifade etti.
SERGİ 9 KASIM'A KADAR ZİYARET EDİLEBİLECEK
Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin eğitim ve sanatsal üretim çalışmaları kapsamında hazırlanan “Cumhuriyetin Renkleri: İkatın İzinde” karma sergisi, 9 Kasım 2026 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Sergide geleneksel ikat tekniği kullanılarak hazırlanan 13 genç tasarımcının çalışmaları yer alıyor.




