Türkiye’nin narenciye üssü Mersin’de son iki yıldır üreticiyi zorlayan iklim olayları (don, aşırı sıcak, sel ve hortum) limon bahçelerinde verim kaybını büyütürken, bu kez ithalat kapısı aralandı. Cumhurbaşkanı kararıyla limon ve lime ürünlerinde gümrük vergisi geçici olarak düşürüldü.

Düzenlemeye göre 0805.50.10.00.00 (Limon) ve 0805.50.90.00.00 (Lime/Misket limonu) GTİP kodlu ürünlerin ithalatında, 31 Temmuz 2026’ya kadar (bu tarih dahil) gümrük vergisi yüzde 10 uygulanacak. İndirimli tarife, mevcut özel anlaşmalar kapsamında değerlendirilen Bosna-Hersek ve Singapur menşeli ithalatı kapsamayacak.

Yenişehir Belediyesi atık tesisi ve toplama alanları için ihaleye çıkıyor
Yenişehir Belediyesi atık tesisi ve toplama alanları için ihaleye çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Kararın gerekçesi olarak piyasada arz ve fiyat dengesinin korunması hedefi öne çıkarken, Mersin’de üreticiler uygulamanın sahaya yansımasını yakından izliyor. Son dönemde rekolte kaybı nedeniyle fiyatların yükseldiği; buna karşılık ithalatın devreye girmesiyle iç piyasada fiyatların baskılanabileceği konuşuluyor. Üreticiler, özellikle hasat ve depolama döneminde maliyetlerin yüksek seyrettiğini, bu nedenle fiyat dengesinin “ithalatla değil üreticiyi koruyan planlamayla” sağlanması gerektiğini dile getiriyor.

Öte yandan yayımlanan tabloda, belirlenen tarihten sonra veya genel rejim kapsamında uygulanacak oranlarda ülke gruplarına göre farklı tarife başlıkları yer alıyor. Sektör temsilcileri, geçici vergi indiriminin pazar fiyatlarına etkisinin önümüzdeki haftalarda netleşeceğini, ancak Mersin gibi üretim merkezlerinde kararın “bahçeden tezgâha” tüm zinciri etkileyeceğini vurguluyor.