DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözümü için hükümete çağrıda bulundu.
Ekmen, 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin tam anlamıyla uygulanması halinde barınma, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve ulaşım başta olmak üzere birçok sorunun çözülebileceğini söyledi.
"Yıllardır Çözüm Bekleyen Bir Sorun"
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntıların yeni olmadığını belirten Ekmen, konunun uzun yıllardır gündemde olduğunu ifade etti.
Geçmişte de bu alanda çeşitli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Ekmen, 2024 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin önemli bir fırsat sunduğunu ancak uygulamada istenilen sonucun alınamadığını dile getirdi.
"11 Bakanlık Görevli Ama Mekanizma İşlemiyor"
Ekmen, söz konusu genelgede geçici yerleşim alanlarından sağlığa, eğitimden ulaşıma, sosyal güvenlikten güvenliğe kadar birçok başlığın yer aldığını belirterek, toplam 11 bakanlığın uygulamadan sorumlu olduğunu söyledi.
Koordinatör kurumun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu hatırlatan Ekmen, göç veren ve göç alan illerde kurulması gereken koordinasyon mekanizmalarının hâlâ etkin şekilde işletilemediğini savundu.
"İşçilik Maliyeti Destek Kapsamına Alınmalı"
Tarımsal üretimde en büyük gider kalemlerinden birinin işçilik olduğunu vurgulayan Ekmen, Tarım ve Orman Bakanlığı'na da çağrıda bulundu.
Tarım işçiliği maliyetlerinin doğrudan destek kapsamına alınmasını öneren Ekmen, böyle bir uygulamanın hem üreticinin üzerindeki ekonomik yükü hafifleteceğini hem de işçiler ile işverenler arasında yaşanan ücret anlaşmazlıklarının azalmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
"Sosyal Barışa da Katkı Sağlar"
Ekmen, kayıt dışı çalışma, düşük ücret, barınma, temiz su, elektrik, altyapı, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim gibi kronik sorunların çözümü için mevcut genelgenin eksiksiz uygulanmasının önemine dikkat çekti.
Tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından hem üreticinin hem de mevsimlik tarım işçilerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Ekmen, atılacak adımların yalnızca ekonomik değil, sosyal barış açısından da önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.




