Mersin’de dar gelirli, engelli, şehit yakını ve gazi ailelerinin umutla beklediği TOKİ konutlarında sevinç yerini öfkeye bıraktı. Mezitli ilçesine bağlı Bozön Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ve teslim süreci başlayan konutlarda, hak sahipleri bu kez altyapı ve ruhsat sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Yıllardır anahtar bekleyen vatandaşlar, şimdi de “Evimiz var ama içinde yaşayamıyoruz” isyanıyla gündeme geldi.
2019 yılında kura çekimi yapılan TOKİ projesinde hak sahibi olan vatandaşlar, uzun bekleyişin ardından konutlarına kavuşmayı beklerken, yaşamı başlatacak temel hizmetlerin eksikliği nedeniyle mağdur olduklarını dile getiriyor. Evlerin fiziki olarak hazır olmasına rağmen su, altyapı, ruhsat ve iskan süreçlerindeki tıkanıklık yüzünden birçok ailenin taşınamadığı belirtiliyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan TOKİ hak sahipleri, yaşadıkları mağduriyeti kamuoyuna duyurmak için ses yükseltti. Hak sahipleri adına konuşan Ayşe Kılınç, en başından beri belediye kaynaklı engeller yaşadıklarını savunarak, devletin konutları tamamladığını ancak yaşamı mümkün kılacak idari ve teknik süreçlerin ilerlemediğini söyledi.
Kılınç, özellikle altyapı ve ruhsat işlemlerindeki gecikmenin kendilerini çaresiz bıraktığını belirterek, “Kapımız var ama su yok, ruhsat yok, yaşam yok” sözleriyle yaşadıkları tabloyu özetledi. Uzun yıllar uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olmayı beklediklerini, ancak süreç uzadıkça mali yükün de katlandığını dile getiren vatandaşlar, başlangıçta çok daha düşük olması beklenen taksitlerin bugün ağır bir yük haline geldiğini ifade etti.
Protestoda en çok dile getirilen şikâyetlerden biri de MESKİ ile ilgili oldu. Vatandaşlar, arıtma ve su bağlantısı konusunda çözüm beklediklerini belirterek, artık mazeret değil somut adım görmek istediklerini söyledi. Bozön’de devlet eliyle yapılan konutların kullanım aşamasında çeşitli gerekçelerle bekletildiğini savunan hak sahipleri, aynı sorunların ileride teslim edilecek diğer konutlarda da yaşanmasından endişe ediyor.
Gösteri yapan vatandaşlar, belediyeden açık bir takvim talep ederek, evlerine ne zaman taşınabileceklerini net biçimde öğrenmek istediklerini vurguladı. Sorunların çözülmesine kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını ifade eden hak sahipleri, yıllardır kurdukları ev hayalinin bürokratik ve altyapısal sorunlara kurban edilmesini istemediklerini belirtti.
TOKİ konutlarında yaşanan bu kriz, Mersin’de sosyal konut projelerinin yalnızca bina teslimiyle tamamlanmadığını, yaşamın başlayabilmesi için altyapı ve ruhsat süreçlerinin de en az inşaat kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bozön’de şimdi en çok sorulan soru ise şu: Anahtarı teslim edilen evlerde hayat ne zaman başlayacak?




