Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Vahap Seçer'in 1 Ekim 2026'da gözaltına alınmasının ardından tutuklanması, Avrupa'daki yerel yönetim kuruluşlarının gündemine taşındı.

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi temsilcileri, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR), Alman Şehirler Birliği ve Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Avrupa Sekreterliği (ICLEI), yaptıkları açıklamalarla tutuklama sürecine ilişkin kaygılarını dile getirdi.

Uluslararası kuruluşların açıklamalarında seçilmiş belediye başkanlarının görevlerini yerine getirebilmesi, yerel yönetimlerin özerkliği ve hukukun üstünlüğü konuları öne çıktı.

AB BÖLGELER KOMİTESİNDEN VAHAP SEÇER AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı ve Huddinge Belediye Meclis Üyesi Jelena Drenjanin, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye'deki muhalefet belediye başkanlarına yönelik tutuklamalardan duyduğu endişeyi ifade etti.

Drenjanin, Vahap Seçer'in Bölgeler Komitesi açısından önemli bir muhatap olduğunu belirtti.

Seçer'in 6 Kasım'da Ankara'da yapılması planlanan Türkiye Çalışma Grubu toplantısına ev sahipliği yapmasının öngörüldüğünü de bildirdi.

AVRUPA KONSEYİNDEN TUTUKLAMAYA KINAMA

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yerel Yönetimler Meclisi Başkanı Konstantinos Koukas da Vahap Seçer'in tutuklanmasına tepki gösterdi.

Seçer'in Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin bir sonraki oturumunda konuşma yapmasının planlandığını belirten Koukas, tutuklama kararını kınadı.

Koukas, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu tutuklama, Türkiye’de muhalefete mensup belediye başkanlarının tutuklanmasına ilişkin kaygı verici bir örüntünün devamıdır.”

Akkuyu Nükleer Santrali İçin Aralık Ayı İşaret Edildi! İlk Reaktörde Kritik Süreç
Akkuyu Nükleer Santrali İçin Aralık Ayı İşaret Edildi! İlk Reaktörde Kritik Süreç
İçeriği Görüntüle

CEMR'DEN SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARININ SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISI

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR), aynı zamanda kuruluşun başkan yardımcılığı görevini yürüten Vahap Seçer'in tutuklanmasından duyduğu endişeyi açıkladı.

CEMR, Türkiye'deki yetkililere yönelik açıklamasında seçilmiş yerel yöneticilerin demokratik yetkilerine saygı gösterilmesini istedi.

Kuruluş, tutuklu seçilmiş temsilcilerin serbest bırakılması ve görevlerine dönmelerine olanak tanınması çağrısında bulundu.

Açıklamada ayrıca Türkiye Belediyeler Birliğinin çalışmalarını özgürce sürdürebilmesi ve üyelerinin seçtiği temsilciler tarafından yönetilmeye devam etmesinin güvence altına alınması talep edildi.

CEMR, Avrupa kurumlarını da Türkiye'deki yerel yönetimlere ilişkin gelişmeleri yetkililerle yürüttükleri görüşmelerde gündeme getirmeye davet etti.

ALMAN ŞEHİRLER BİRLİĞİNDEN DAYANIŞMA MESAJI

Alman Şehirler Birliği de Vahap Seçer'in tutuklanmasına ilişkin açıklama yayımladı.

Birlik Başkanı ve Leipzig Büyükşehir Belediye Başkanı Burkhard Jung, Türkiye Belediyeler Birliği ve tutuklanan belediye başkanlarıyla dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.

Jung, tutuklamaların muhalefete mensup yerel siyasetçileri hedef alan koordineli bir girişim olduğu görüşünü dile getirdi.

Yerel yönetimlerin özerkliği, siyasi çoğulculuk ve hukukun üstünlüğüne vurgu yapan Jung, Türkiye'deki yetkililere demokratik kurallara ve seçilmiş yöneticilerin haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

MERSİN'İN KARDEŞ ŞEHRİ OBERHAUSEN'DEN AÇIKLAMA

Almanya'nın Oberhausen kentinin Büyükşehir Belediye Başkanı Thorsten Berg ile Birinci Belediye Başkan Yardımcısı Apostolos Tsalastras, Vahap Seçer'in tutuklanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Mersin ile Oberhausen arasındaki kardeş şehir ilişkilerini hatırlatan iki yönetici, gelişmelerden endişe duyduklarını bildirdi.

Açıklamada Seçer'e yöneltilen suçlamaların bağımsız biçimde doğrulanamadığı ifade edilerek adalet, şeffaflık ve hukukun üstünlüğü ilkelerine uyulması istendi.

Oberhausen yönetimi, iki kent arasındaki iş birliğine ve Mersin halkıyla sürdürülen ilişkilere de vurgu yaptı.

ICLEI AVRUPA'DAN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE MEKTUP

Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Avrupa Sekreterliği (ICLEI), Vahap Seçer'in tutuklanmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına dayanışma mektubu gönderdi.

Mektupta tutuklama sürecinin belediye personeli üzerindeki etkilerine değinildi.

ICLEI Avrupa, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak çalışmalara bağlılığının devam ettiğini bildirdi.

Kuruluşun mesajında, “Dayanışma ve desteğimizin sizinle olduğunu bilmenizi isteriz. Mersin ile yürüttüğümüz iş birliğine olan güçlü bağlılığımız devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

ICLEI, önümüzdeki dönemde de Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yakın temasını sürdüreceğini açıkladı.

ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN YEREL DEMOKRASİ VURGUSU

Vahap Seçer'in tutuklanmasının ardından Avrupa'daki yerel yönetim kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda, Türkiye'deki belediye başkanlarının hukuki durumları ve seçilmiş temsilcilerin görevlerini yerine getirme koşulları ele alındı.

Avrupa Konseyi temsilcileri tutuklamayı kınarken CEMR, tutuklu seçilmiş yöneticilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Alman Şehirler Birliği ve Oberhausen yönetimi dayanışma mesajları yayımlarken ICLEI Avrupa, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğinin devam edeceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi-Özel Haber