Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesinde bulunan Güleryüz Kavşağı’nda trafik akışını rahatlatmak amacıyla yeni bir düzenleme gerçekleştirdi.

Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında kavşaktaki dönel ada kaldırıldı, sola dönüşler için sığınma cepleri açıldı ve kontrollü sağ dönüş adaları oluşturuldu.

1 kilometrelik hat yenilendi
Çalışmalar yalnızca kavşakla sınırlı kalmadı.

Tulumba Kavşağı’ndan Güleryüz Kavşağı’na ve 1. Cadde kesişimine kadar uzanan yaklaşık 1 kilometrelik güzergâh da yenilendi.

Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi’nde görev yapan İnşaat Mühendisi Mert Can Adanur, yapılan düzenlemelerle araç geçiş kapasitesinin artırıldığını belirtti.

Yapay zekâ destekli sistem devrede
Güleryüz Kavşağı’nda Hibrit Adaptif Kavşak Yönetim Sistemi de kullanılmaya başlandı.

Sistemde yola gömülü loop sensörler araçları algılarken, kavşağı üst açıdan izleyen akıllı kameralar da araç kuyrukları ve yoğunluğu takip ediyor.

Sensör ve kameralardan gelen veriler trafik kontrol merkezinde toplanarak yapay zekâ tarafından işleniyor.

Sinyal süreleri de trafik yoğunluğuna göre yönetiliyor.

Kırmızı ışıkta bekleme süresinin azaltılması hedefleniyor
Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Namlı, sistem sayesinde gereksiz kırmızı ışık beklemelerinin azaltılmasının ve kavşaklar arasındaki trafik akışının daha dengeli hale getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Mercan Bilim Merkezi Çay Mahallesi’nde çocuklarla buluştu
Mercan Bilim Merkezi Çay Mahallesi’nde çocuklarla buluştu
İçeriği Görüntüle

Namlı, kavşakların birbirleriyle veri paylaşımı yaparak trafik yoğunluğuna göre çalıştığını belirtti.

Sesli yaya butonları yerleştirildi
Yeni düzenlemede yaya geçişleri de ele alındı.

Kavşağa akustik sesli yaya butonları yerleştirildi. Bu sistemle yayaların butona basarak karşıya geçiş için sinyal talebinde bulunabilmesi sağlandı.

Kaynak: Haber Merkezi