Mersin’in Akdeniz ilçesinde kent merkezine yönelik imar çalışmalarında dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
Kent Merkezi 2. Etap 1. Bölge 2. Kısım 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’na askı sürecinde toplam 125 itiraz yapıldı.
İtirazların değerlendirilmesi konusu, Akdeniz Belediye Meclisi’nin Eylül ayı gündemine alındı.
Bir aylık askı sürecinde 125 başvuru
Akdeniz Belediyesi’nin resmî gündeminde yer alan bilgilere göre söz konusu imar planı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13 Mart 2026 tarih ve 193 sayılı kararıyla onaylandı.
Plan daha sonra 25 Haziran ile 25 Temmuz 2026 tarihleri arasında askıya çıkarıldı.
Bu bir aylık dönemde plana yönelik 125 ayrı itiraz belediyeye ulaştı.
İtirazların gerekçeleri henüz açıklanmadı
İmar planlarına yönelik itirazlar; yapılaşma koşulları, parsel düzenlemeleri, ulaşım aksları, yol genişlikleri, kullanım fonksiyonları, yeşil alanlar veya mülkiyet hakları gibi çok farklı konuları içerebiliyor.
Ancak Akdeniz Belediyesi’nin yayımladığı gündem metninde 125 itirazın hangi mahalle veya parsellerden geldiği, başvuruların gerekçeleri ve taleplerin içeriğine ilişkin ayrıntı bulunmuyor.
Bu nedenle mevcut veriler yalnızca itiraz sayısının yüksek olduğunu ortaya koyuyor; itirazların planın tamamına yönelik ortak bir tepki olarak değerlendirilmesi için ise yeterli veri bulunmuyor.
Kritik aşama: İtirazlara ne karar verilecek?
Dosyanın bundan sonraki en önemli aşaması, yapılan 125 itirazın nasıl değerlendirileceği olacak.
Meclis veya ilgili komisyon kararlarının yayımlanmasıyla birlikte kaç itirazın kabul edildiği, kaçının reddedildiği ve plan üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığı netleşebilecek.
Olası değişikliklerin hangi mahalleleri veya parselleri etkileyeceği de ancak bu kararların ayrıntılarıyla ortaya çıkacak.
Aynı gündemde başka imar dosyaları da var
Akdeniz Belediye Meclisi’nin aynı toplantı gündeminde kent merkezine ilişkin başka imar başlıkları da yer aldı.
Bunlardan biri, Akdeniz Kent Merkezi 1. Etap 4. Kısım 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı için daha önce alınan 10 Temmuz 2026 tarih ve 72 sayılı meclis kararının iptal edilmesine ilişkin teklif oldu.
Bir diğer gündem maddesinde ise Aksa Çukurova Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin talebi doğrultusunda Nacarlı Mahallesi’nde bir park alanında doğal gaz basınç düşürme istasyonu kurulmasına yönelik 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği görüşülecek.
Akdeniz’de imar dosyalarının yalnızca Eylül ayında yoğunlaşmadığı da belediyenin önceki gündemlerinden görülüyor. Temmuz ayı meclis gündeminde de farklı kent merkezi ve bölgesel planlara yapılan itirazların değerlendirilmesine ilişkin maddeler bulunuyordu.
Gözler meclis kararında
Tek bir imar planına bir aylık askı döneminde 125 itiraz yapılması, dosyayı Akdeniz’in kent merkezi açısından dikkatle takip edilen imar başlıklarından biri haline getirdi.
Ancak planın gerçek etkisi, itirazların hangi gerekçelerle yapıldığı ve belediye meclisinin bu başvurular hakkında vereceği kararların açıklanmasıyla daha net görülecek.
Şu aşamada resmî kayıtlardan doğrulanabilen temel veri açık: Kent Merkezi 2. Etap 1. Bölge 2. Kısım planına 25 Haziran–25 Temmuz 2026 tarihleri arasındaki askı döneminde 125 itiraz yapıldı ve bu itirazların değerlendirilmesi belediye meclisi gündemine girdi.





