Çevrecilerden Aydıncık İçin İtiraz Çağrısı

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Aydıncık’ta kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı yöre halkını bilgilendirerek, Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme zarar verecek tesislerin istenmediğini söyleyerek, Mersin’i 11 Temmuz’da Aydıncık Müftülük Toplantı Salonunda yapılacak ÇED toplantısında tesislere itiraz etmeye çağırdı.

Çevrecilerden Aydıncık İçin İtiraz Çağrısı

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Aydıncık’ta kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı yöre halkını bilgilendirerek, Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme zarar verecek tesislerin istenmediğini söyleyerek, Mersin’i 11 Temmuz’da Aydıncık Müftülük Toplantı Salonunda yapılacak ÇED toplantısında tesislere itiraz etmeye çağırdı.

10 Temmuz 2023 Pazartesi 07:18
Çevrecilerden Aydıncık İçin İtiraz Çağrısı

Mersin’in kabusu olan balık çitliği tehdidi büyüyor! Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele çağrıları artıyor. Son olarak Aydıncık’ı kuşatan tesislere karşı yöre halkı mücadele başlatma kararı aldı. Tesislerin kurulum sürecine ilişkin 11 Temmuz’da yapılacak ÇED toplantısı öncesi Aydıncık Kent Konseyi Yürütme Kurulu, söz konusu tesislerin hayata geçmesi halinde yaşanabileceklere ilişkin halkı bilgilendirmek için toplantı düzenledi. Toplantıya 42 kişilik konsey genel kurul üyelerinin 4-5 katı daha fazla vatandaşın katılım göstermesi mücadeleye dair umutları artırırken 11 Temmuz’da yapılacak ÇED toplantısı öncesi moral oldu.

MERSİN’DE YAPIMI PLANLANAN BALIK ÇİFTLİKLERİ ANAYASA MAHKEMESİNDE

Toplantıda yöre halkını bilgilendiren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Mersin’de yapımı planlanan balık çiftliklerinin hukuki sürecinin Anayasa Mahkemesinde devam ederken Balıkesir Edremit ilçesinden denizi kirleterek turizmi çok olumsuz etkiledikleri için, 2 yeni balık çiftliğinin kentin incisi olan Aydıncık ilçesine taşınmasının planlandığına dikkat çekti.

“Aydıncık’ta bir araya gelen Mersin, Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur çevre örgütleri olarak bir kez daha Mersin sahillerinde yapımı planlanan balık çiftlikleri projelerine karşı olduğumuzu kamuoyu ile paylaştık’ diyen Aslan. “Halkın ve yerel yöneticilerin iradeleri hiçe sayılarak ilan edilen ÇED Raporları bilimsellikten uzak, hukuki dayanağı yoktur.

“AKDENİZ’İN EKOSİSTEMİNİ VE HALKIN SAĞLIĞINI BOZACAK, TURİZME ZARAR VERECEK”

Eski ve yeni planlanan balık çiftlikleri, Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir.  Balık çiftlikleri Muğla ve Balıkesir Edremit’te denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için sökülüp Mersin’e kurulumu yapılmak istenmektedir.

Balık çiftliklerinde GDO’lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ilaçlar, hormonlar ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir.

Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir. Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır.

Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.

“ÇİFTLİKLER, 1. DERECEDE DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT İLE İLAN EDİLMİŞ TURİZM BÖLGELERİNE KURULMAK İSTENİYOR”

Mersin’de Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan ve Balıkesir’den sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. derecede doğal sit, arkeolojik sit ve ilan edilmiş turizm bölgeleridir.1. derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.

“BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KURULMASINI İSTEMİYORUZ”

Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz.

Balıkesir’den sökülerek Aydıncık’a fokların yaşam alanlarına kurulumu planlanan 2 balık çiftliğinin ÇED raporu halkın bilgilendirme toplantısı 11 Temmuz 2023 tarihinde saat 13.00’te Aydıncık Müftülük Toplantı Salonunda yapılacaktır. Yaşam hakkımızı savunmak için herkesi ÇED toplantısına itiraz etmek için bekliyoruz” dedi.

Mersin Portal-Haber Merkezi

Son Güncelleme: 10.07.2023 07:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.