Yeni Parti Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 2026 yılının ilk yedi ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirerek hükümetin ekonomi yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Yılın başında enflasyonun düşeceği yönünde beklenti oluşturulduğunu hatırlatan Başarır, gerçekleşen rakamların farklı bir tablo ortaya koyduğunu savundu.

Yenişehir Belediyesi atık tesisi ve toplama alanları için ihaleye çıkıyor
Yenişehir Belediyesi atık tesisi ve toplama alanları için ihaleye çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Başarır, yaptığı açıklamada, 2026'nın ilk yedi ayında enflasyonun yüzde 19,86 olarak gerçekleştiğini, geçen yılın aynı döneminde ise bu oranın yüzde 19,08 olduğunu belirterek, ücret ve maaşlardaki reel kaybın arttığını ifade etti.

“Emekli ve Asgari Ücretlinin Alım Gücü Geriliyor”
Açlık sınırının 37 bin liraya ulaştığını dile getiren Başarır, son düzenlemeyle 23 bin 552 TL'ye yükseltilen en düşük emekli aylığının kısa süre içinde yaklaşık 420 TL değer kaybettiğini öne sürdü.

Asgari ücrete ara zam yapılmamasını da eleştiren Başarır, 28 bin liralık asgari ücretin alım gücünün yılın ilk yedi ayında 5 bin 576 TL azaldığını iddia etti.

“Geçim Sıkıntısı Derinleşiyor”
Temel yaşam giderlerindeki artışa dikkat çeken Başarır, yıllık kira artışının yüzde 45, gıda enflasyonunun ise yüzde 38 seviyesine ulaştığını belirterek, vatandaşların her geçen gün daha ağır ekonomik koşullarla karşı karşıya kaldığını savundu.

Ekonomik göstergelerin geniş kesimlerin yaşamını doğrudan etkilediğini ifade eden Başarır, gelir artışlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını öne sürdü.