Gazetecilere Özgürlük Platformu

Özgürlük ve Özlük mücadelemiz hiç aksamadan devam edecektir

Gazetecilere Özgürlük Platformu

Özgürlük ve Özlük mücadelemiz hiç aksamadan devam edecektir

03 Mayıs 2012 Perşembe 11:57
Gazetecilere Özgürlük Platformu

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, hapisteki gazeteci sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını, otosansür ve sansürün bir virüs gibi yayıldığı bir ülkede basın ve ifade özgürlüğünden bahsetmenin mümkün olmadığını bildirdi.Sertel, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:





\'Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; mesleklerini gerçekleştirirken hayatlarını kaybeden gazetecilerin anısına saygı duymak, onların bağımsızlığına yönelik saldırılardan medyayı korumak ve dünyanın her yerinden basın özgürlüğünün önemini vurgulayarak, basın özgürlüğünün en temel prensiplerini temin etmek için 1991 yılının 3 Mayıs\'ında “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” ilan etti.


Basın özgürlüğü, temelde düşünce ve ifade özgürlüğüne dayanır. Ancak kişiler, düşüncelerini ifade ederken endişe duyuyorlarsa, özgürce haberleşemiyorlarsa, hapisteki gazeteci sayısı her geçen yıl katlanarak artıyorsa, hapis tehdidiyle özellikle otosansür tehlikesi gazeteciler arasında adeta bir virüs gibi yayılıyorsa; o ülkede basın ve ifade özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir.


Geçtiğimiz yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci sayısı 60 idi. Bugün cezaevlerindeki tutuklu gazeteci sayısı 100’ü buldu. Bu sayıda tutuklu gazeteci dünyanın hiçbir ülkesinde yok.
Yine Türkiye \"Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi\"nde 10 sıra birden gerileyerek 179 ülke arasında 148\'inciliğe oturdu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, “2011-2012 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde Türkiye basını, incelenebilen 179 ülke arasında 148’inci oldu. Türkiye önceki Endekste 138’inci sıradaydı. Yine Freedom House örgütünün önceki gün yayınlanan son raporunda basın özgürlüğünde Türkiye, 197 ülke arasında 117’inci sırada yer alarak kısmen özgür ülkeler arasına girdi.


AB hedefi doğrultusunda, ileri demokrasi söylemleri ile “tam yol ilerleyen!” ülkemiz; demokrasinin temel göstergesi niteliğindeki basın ve ifade özgürlüğü açısından Nijer, Tanzanya, Kenya, Madagaskar, Kamboçya, Etyopya, Hindistan, Rusya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi çok sayıda ülkenin gerisinde kaldı!
Türk basınının içinde bulunduğu süreç, artan baskılar, tutuklamalar, Türkiye’de ve belki de dünyada bir “ilke” imza atılarak 93 basın meslek örgütünün girişimiyle “Gazetecilere Özgürlük Platformu” kurulmasını zaruri hale getirmiş ve bu oluşumla ülkemizi şimdiden tarihe geçirmiştir! 

Gazetecilerin, sosyal, sendikal ve özlük hakları için mücadele vermek amacıyla kurulan basın meslek örgütlerinin bugün ana gündem maddesini “özgürlük” mücadelesi oluşturmaktadır. Meslek örgütleri olarak en baştan beri mücadelemiz, gazetecilerin yazdıkları nedeniyle yargılanmaması, tutuklanmaması veya hüküm giymemesi yönünde. Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak başta tutuklu gazetecilerin özgürlüğüne kavuşması olmak üzere; basın ve ifade özgürlüğü, habercilik, editoryal bağımsızlık, sansür, otosansür ve meslektaşlarımızın sosyal ve sendikal haklarına kavuşması noktasında verdiğimiz mücadele hiç aksamadan devam edecektir.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü bu yıl da mesleğimiz ve meslektaşlarımız için her açıdan olumsuz bir tablonun gölgesinde anmak zorunda kaldığımız için üzüldüğümüzü vurgular, kamuoyuna saygıyla duyururuz.\'

Gazetecilere Özgürlük Platformu Bileşenleri
• Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği,
• Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB)
• Basın Enstitüsü Derneği – IPI Ulusal Komite (BED-IPI),
• Basın Konseyi,
• Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası(HABER-SEN),
• Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD),
• Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD),
• Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi,
• Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM),
• Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD),
• Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD),
• Gazeteciler Cemiyeti (Ankara),
• Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı,
• İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD),
• İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC),
• Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV),
• Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD),
• Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD),
• Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV),
• Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD),
• Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC),
• Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF),
• Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),
• Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD),
• Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB),
• Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS),
• Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG).


Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Artvin Gazeteciler Cemiyeti, Aydın Gazeteciler Cemiyeti, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Bartın Gazeteciler Cemiyeti, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bolu Gazeteciler Cemiyeti, Burdur Gazeteciler Cemiyeti



Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, Çorum Gazeteciler Cemiyeti, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti, Düzce Gazeteciler Cemiyeti, Edirne Gazeteciler Cemiyeti, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Giresun Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Gazeteciler Cemiyeti, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti, Karabük Gazeteciler Cemiyeti, Karaelmas Gazeteciler Derneği, Karaman Gazeteciler Cemiyeti,



Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Kırıkkale Müstakil Gazeteciler Derneği, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti, Kilis Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Konya Gazeteciler Cemiyeti, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Manisa Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Muğla Gazeteciler Cemiyeti, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti, Niğde Gazeteciler Cemiyeti, Ordu Gazeteciler Cemiyeti, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti,



Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti, Sinop Gazeteciler Cemiyeti, Sivas Gazeteciler Cemiyeti, Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti, Tokat Gazeteciler Cemiyeti, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, Trakya Gazeteciler Cemiyeti, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Uşak Faal Gazeteciler Derneği, Yalova Gazeteciler Cemiyeti, Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.