Öcalan’la bilinen ilk siyasi temas sağlandı

Öcalan'dan ilk mesaj...

Öcalan’la bilinen ilk siyasi temas sağlandı

Öcalan'dan ilk mesaj...

03 Ocak 2013 Perşembe 23:35
Öcalan’la bilinen ilk siyasi temas sağlandı

Öcalan dün aylar sonra ilk kez kardeşi dışında biriyle görüştürüldü. Milletvekilleri Türk ve Akat, İmralı’ya götürüldü. Öcalan yakalandığından beri ilk kez siyasi kimlikli kişilerle görüşmüş oldu.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yılın arifesinde açıkladığı İmralı görüşmelerinde çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. İmralı Cezaevi’nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan Öcalan ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın görüştüğü ortaya çıkarken, dün de Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Fidan’ın İmralı’da 2 gün kaldığını ve Öcalan’la yürütülen müzakerelerin sonuçlandığını ortaya attı.
 






Can, Kürt sorununda atılacak adımların yeni Anayasa’ya endekslendiğini ve hükümetin acelesi olmadığını belirttiği yazısında, Hakan Fidan’ın İmralı’da Öcalan ile müzakeresi tamamlanana kadar kaldığını ve “nihayetinde Öcalan ile PKK’nın silah bırakması yönünde kapsamlı ve belli bir takvime dayalı bir mutabakata vardığını” ileri sürdü. Can, Öcalan’ın silah sbırakma çağrısı yapacağı ve devletin de 4. Yargı Paketi ile binlerce KCK tutuklusunu serbest bırakacağını savundu. Buna göre Öcalan gelinen yeni aşamayı konuşmak için Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve bağımsız milletvekili Ahmet Türk ile BDP Batman milletvekili Ayla Akat ile görüşmek istedi.



Avukatlar da gitti

İki siyasetçi, dün sabah saat 8.00 sularında Ataköy Marina’dan Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı’ya gitti. Türk ve Ata ile birlikte bir veya iki avukatın da İmralı’ya gittiği ve heyetin saat 15.00 sularında İstanbul ‘a döndüğü ifade edildi.



Bilinen ilk siyasi temas


Kulislerde Öcalan’ın devletle yaptığı mutabakatı Türk ve Akat’a anlattığı ifade edildi. Öcalan ile 2010 yılında bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, “avukatı” olarak bir görüşme yapmıştı. Türk ve Akat’ın yaptığı görüşme Öcalan’ın avukatları, ailesi, yabancı insan hakları gözlemcileri ve devlet görevlileri dışında yaptığı bilinen ilk siyasi görüşme olarak kayda geçti. Türk ve Akat’ın görüşmesi siyasi kulislerde Öcalan’ın silah bırakmayı da kapsayan bir çağrı yapması beklentisini doğurdu. Ancak bazı kaynaklar bu beklenti için henüz erken olduğu, görüşmenin genel bilgilendirme kapsamında gerçekleştiğini, bu aşamada karar alınmasını gerektiren bir süreç olmadığını iddia etti.



Öcalan’ın BDP heyetine aktardığı bilgilerin; Kuzey Irak üzerinden Kandil’deki PKK yönetimine de aktarılacağı da kulislere yansıyan önemli bir iddia oldu. 2010 yılında da Türk’ün Kandil’e giderek, silah bırakma konusunda görüşme yapması gündeme gelmişti.



“Açıklaması bizi bağlar”


Görüşmenin bilgisi basına yansımadan önce BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalar da dikkat çekti. “Öcalan kendisi açıklama yapmadan, dışarıya açıklama göndermeden hükümetin açıklamaları bizi bağlamayacaktır” diyen Demirtaş, İmralı’daki tecridin de kısa sürede kaldırılacağını düşündüklerini belirtti.



Ortadoğu’daki gelişmelerin ve seçim süreçlerinin AKP için müzakere dışında seçenek bırakmadığını savunan Demirtaş, “Birkaç gün içerisinde gelişmelerin netlik kazanacağını tahmin ettiğini” söyledi. Demirtaş, Öcalan’dan açıklama gelmedikçe, hükümetin açıklamalarının kendilerini bağlamayacağını vurguladı ve “Öcalan, milletvekillerimizin ve partimizin sürece dahil olmasını isterse elbette destek olacak; sürecin içinde yer alacağız. Kendisinin yapacağı çağrının muhatabı hükümet, KCK ve BDP olarak biz olacağız. Kalıcı çözüm iradesi programı BDP’nin desteğini alır” diye konuştu.Bu arada Öcalan’ın Türk ve Akat’a “Barış için kaybedecek tek bir günümüz bile yok” dediği ileri sürüldü.



Abdullah Öcalan'dan ilk açıklama


Habertürk'ün haberine göre ise, İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşen Ayla Akat ve Ahmet Türk'e Öcalan'ın 'Kaybedecek tek bir günümüz bile yok' dediği iddia edildi. Bugünkü görüşme tarihi bir adım. Öcalan bugüne kadar sadece ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüştü. İlk kez milletvekili düzeyinde bir temas gerçekleştirildi.



Demirtaş: Görüşmeyle ilgili açıklama önümüzdeki günlerde


BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Milletvekili Ayla Akat’ın İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüştüklerini doğruladı.Demirtaş, Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın İmralı’ya giderek Öcalan’la görüştüklerini, görüşmeyle ilgili açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi. Demirtaş, görüşmenin olumlu geçtiğini de sözlerine ekledi.



BDP’Lİ ÖNDER’DEN ÖCALAN İLE GÖRÜŞME AÇIKLAMASI


Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün Abdullah Öcalan ile İmralı’da bir araya gelmesiyle ilgili konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ""Evet ajanslara düştü zaten, ne kadar sürdüğünü bilmiyorum" dedi. Ahmet Türk’ün, Abdullah Öcalan ile İmralı’da yapılan görüşmenin ardından avukatlarla Taksim’de bir otele geldikleri iddiaları üzerine basın mensupları akşam saatlerinden itibaren önünde beklemeye başladı. Basın mensupları otelin önünde geçmekte olan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e mikrofon uzattı. Önce soruları yanıtlamayan istemeyen Önder basın mensuplarının ‘görüşmenin içeriği’ ile ilgili ısrarlı soruları üzerine ‘gerçekten bilmiyorum’ diye cevap verdi. Önder daha sonra "Burada boşuna beklemeyin arkadaşlar, Ankara’dalar" dedi. Gazetecilerin "görüşme olmuş mu? Ne kadar sürdü?" şeklindeki soruya ise "Evet ajanslara düştü zaten, ne kadar sürdüğünü bilmiyorum" dedi. Gazetecilerin "Açıklama ne zaman yapılır" sorusuna ise Önder, "Salı günü grup toplantında yapılır diye düşünüyorum" dedi. Önder daha fazla soru kabul etmeyerek otelin önünden ayrıldı.





20 YIL SONRA BULUŞTULAR

Abdullah Öcalan, 20 yıl sonra Ahmet Türk’le bu kez İmralı’da bir araya geldi. Ahmet Türk, DEP Genel Başkanı olduğu 8 Haziran 1993 tarihinde Lübnan’ın Bareliyas kasabasında Abdullah Öcalan’la buluşmuştu. PKK’nın ateşkes ilan ettiği açıklanan bu toplantıda Abdullah Öcalan, dönemin DEP Genel Başkanı Ahmet Türk, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ve Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Kemal Burkay’la birlikte poz vermişti.




















Haber:
Kemal Göktaş


Son Güncelleme: 03.01.2013 23:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.