Akkuyu Sallanıyor

Mersin’de nükleer santralin kurulacağı bölgede altı ayda 66 deprem gerçekleşti. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ‘Akkuyu Türkiye'nin felaketi olur’ dedi

Akkuyu Sallanıyor

Mersin’de nükleer santralin kurulacağı bölgede altı ayda 66 deprem gerçekleşti. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ‘Akkuyu Türkiye'nin felaketi olur’ dedi

12 Ocak 2015 Pazartesi 17:46
Akkuyu Sallanıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası sürerken, santralin deprem riski bulunmadığı gerekçesiyle kurulduğu Mersin, altı ayda 66 kez sallandı. Gazetemize konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “ Akkuyu Nükleer Güç Santrali yer lisansı aldıktan sonra o bölgede Ecemiş Fay Hattı tespit edildi. Yer lisansı iptal edilmezse ve son altı ayda meydana gelen 66 deprem santral faaliyetteyken de sürerse nükleer santral tamamen çökebilir.




Bu da tüm Türkiye’nin felaketi olur” dedi. Türkiye’nin deprem bölgeleri sıralamasında beşinci ve son sırada bulunan Mersin’de kurulmaya başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşası itirazlara ve tartışmalara rağmen sürüyor. Yer sarsıntılarının en az olduğu il olduğu için nükleer santralin kurulduğu Mersin’de ise art arda meydana gelen depremler endişeye sebep oluyor. Ağustos ayından beri 66 kez sarsılan Mersin’de, uzmanlar nükleer santralin yapımının derhal iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.




Sızıntılara Sebep Olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Profesör Doktor Aytuğ Atıcı, gazetemize yaptığı açıklamada, son altı ayda meydana gelen 66 depremin Mersinlileri korkuttuğunu ancak asıl korkulması gerekenin yeni keşfedilen Ecemiş Fay Hattı olması gerektiğini söyledi. Meydana gelen 66 depremin son derece önemli olduğunu söyleyen Atıcı, “Akkuyu NGS’nin sekiz şiddetinde bir depreme dayanıklı olacağı için bu depremler Hükümet tarafından dikkate alınmıyor.


Ancak nükleer santrale yer lisansı verildikten sonra tespit edilen Ecemiş Fay Hattı, tüm fay hatlarından daha tehlikeli” dedi. Arkeolojik kazılarda Akkuyu bölgesinin balçıklarla kaplı bir bataklık olduğunu, bu yüzden Ecemiş Fay Hattı’nın harekete geçmesi durumunda Akkuyu NGS’nin sarsılmak yerine komple çökeceğini belirten Atıcı’nın açıklamaları şu şekilde: “Eğer bu fay hattı harekete geçerse, büyük bir deprem olabilir. Deprem olursa NGS yıkılmaz, çöker. Çünkü o bölge bir bataklık. Bu da tüm Türkiye’nin felaketi olur. O açıdan yer lisansının derhal iptal edilmesi lazım. Ayrıca küçük çaplı depremleri de hafife almamak lazım. Santrali belki patlatmaz ama çeşitli sızıntılara sebep olabilir”




'Telafisi İmkansız Olur'


Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü ve Tabip Odası İl Başkanı Dr. Ful Uğurhan, bir bölgede, eski tarihlerde meydana gelen bir deprem varsa, bunun benzerinin daha sonra da meydana gelebileceğinin bilimsel bir gerçek olduğunu söyledi. Geçmişte altı ve üstü şiddetinde birçok depremin Mersin’de meydana geldiğini söyleyen Uğurhan, bunun yinelenmesinin an meselesi olduğunu dile getirdi. Uğurhan, “Türkiye’de nükleer santral yapma kriteri, yapıldığı bölgede deprem olmamasıdır. Ama Mersin’de sürekli deprem oluyor. Herhangi bir sarsıntıda oluşabilecek küçük bir sızıntının bile telafisi imkansızdır” dedi.



Nükleer santrallerin geçmişinin 60 yıl olduğunu, o yıllar boyunca da üç kez tarihi felaketlerin yaşandığını söyleyen NKP Dönem Sözcüsü Uğurhan, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Nükleer santraller normal çalışma koşullarında da etrafa radyasyon yayarlar. Çocukları kanser eder. Fukuşima’da deprem olunca ne olacağını gördük. Dünya’nın bu döneminde enerji üretmek için nükleer santrallerin yapılması akıl dışı. Yenilenebilir enerjiler varken bunun yapılması yanlış. Akkuyu’nun Türkiye’de enerjiye katkısı yüzde beş olacak. Burada farklı şeyler dönüyor. Tasarruflu elektrik aletinin teşviki bile Akkuyu’da yapılacak santralden elde edilecek elektrikten daha çok enerji sağlayabilir. Mersin’in yüzde 85’i nükleer santrali istemiyor.”




'Kırık Bir Sistem'

NKP aktivistlerinden Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Temsilcisi Erkan Demir ise Mersin’in tarihsel deprem kuşağında beşinci değil birinci sırada olduğunu söyledi. Arkeolojik kazılarda Mersin’de daha önce tarihi birçok kentin yıkıldığını söyleyen Demir, “Mersin kent merkezi ve çevresinde çok önemli fay hatlarına sahiptir. Orta ve büyük ölçekli depremler meydana gelebilir. Bölgede kırık bir sistemi var” dedi. Bu kırık sistemin diğer fay hatlarını tetiklemesi durumunda bir felaketin yaşanabileceğinin altını çizen Demir, Mersin’in, 1999 depremi gibi bir depremle karşı karşıya olduğunu söyledi.




Kaynak:
Hüseyin Şimşek
Yurthaber
Ankara
Son Güncelleme: 13.01.2015 15:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.